Wat is nieuw in Autodesk AutoCAD 2019?

Wat is nieuw in AutoCAD 2019?

Wat is nieuw in AutoCAD 2019?

Sinds maart 2018 is AutoCAD 2019 beschikbaar! Dankzij de nieuwste ontwikkelingen van Autodesk AutoCAD 2019 maakt en deelt u nu nog sneller en efficiënter tekeningen! Wilt u ontdekken wat nieuw en verbeterd is in AutoCAD 2019? Lees onze blog!

De nieuwste AutoCAD software bevat onder andere industriespecifieke toolsets, verbeterde workflows voor desktop, web en mobiel, en nieuwe functies zoals DWG™-vergelijkingen. Hieronder de meest opvallende nieuwe features:

Verschillende toolsets in één omgeving

Voorheen moest u kiezen voor een specifieke toolset, maar dit is vanaf nu verleden tijd! Met de komst van AutoCAD 2019 krijgt u toegang tot de volgende toolsets:

 • Architecture Toolset
  De Architecture Toolset bevat gespecialiseerde ontwerpfuncties van gebouwen en meer dan 8000 intelligente architecturale objecten en stijlen om bouwtekeningen en documentatie te versnellen. Met deze architectonische gereedschapset automatiseert u plattegronden, secties, verhogingen en andere tekeningen.
   
 • Mechanische Toolset
  De Mechanische Toolset bevat gespecialiseerde mechanische ontwerpfuncties en meer dan 700.000 intelligente fabricagedelen, functies en symbolen om productontwerp te versnellen. Met deze Toolset automatiseert u taken, zoals het genereren van machinecomponenten en het opstellen van stuklijsten.
   
 • Elektrische Toolset
  De Electrical Toolset bevat gespecialiseerde elektrische ontwerpfuncties en meer dan 65.000 intelligente elektrische symbolen om de productiviteit voor het maken, wijzigen en documenteren van elektrische besturingssystemen te verbeteren. Met deze Toolset maakt u snel ontwerppaneellay-outs, schematische diagrammen en andere tekeningen.
   
 • MEP Toolset
  De MEP Toolset bevat gespecialiseerde MEP-engineeringfuncties en meer dan 10.500 intelligente mechanische, elektrische en sanitaire objecten om bouwsystemen op te stellen, te ontwerpen en te documenteren. U ontwerpt gemakkelijk kanalen, elektrische leidingen en circuits voor HVAC, loodgieterij en elektriciteit met deze Toolset.
   
 • Plant 3D Toolset
  Met deze Toolset kunt u procesinstallaties en P&ID schema’s, volledig in 3D ontwerpen, tekenen en documenteren. De P&ID functionaliteit stelt u in staat leidingschema’s te creëren, te bewerken en onderliggende gegevens te integreren in het 3D model.
   
 • MAP 3D Toolset
  Met deze Toolset kunt u GIS- en CAD-gegevens gebruiken om planning, ontwerp en gegevensbeheer te ondersteunen.
   
 • Raster Design Toolset
  De raster-naar-vectorgereedschappen helpen u bij het bewerken van gescande tekeningen en het omzetten van rasterafbeeldingen in DWG-objecten. U kunt dankzij deze Rast Design Toolset snel afbeeldingen bewerken, opruimen en transformeren, rasterentiteiten manipuleren (afbeeldingen, lijnen, bogen en cirkels) en vectorvormen maken(lijnen en polylijnen).

Hoe installeert u de Toolsets?

Om te profiteren van de branchespecifieke functies, dient u de toolsets afzonderlijk te downloaden. U kunt dit op twee manieren doen:

 1. Via uw Autodesk Account
 2. Via de Autodesk desktop-app

 

DWG vergelijken

U kunt dankzij de nieuwste versie van AutoCAD de verschillen tussen twee versies van een tekening of xref vergelijken en documenteren. U bekijkt snel wijzigingen, ziet clashes en méér. U vindt de functie “DWG Compare” onder het applicatiemenu en het colaborate tabblad op de ribbon.

Als uw huidige tekening is opgeslagen, wordt deze gebruikt als DWG1 in het dialoogvenster DWG Compare. U heeft de mogelijkheid om recent geopende tekeningen te gebruiken, maar kunt ook gebruik maken van de bladerknoppen [...] om een tekening uit het bestandsnavigatievenster te selecteren.

Resultaten bekijken

De resultaten van de DWG vergelijking worden weergegeven in een derde tekening. Drie verschillende categorieën van objecten worden weergegeven in deze tekening:

 • Categorie 1: welke zich alleen in de eerste tekening bevinden
 • Categorie 2: welke zich alleen in de tweede tekening bevinden
 • Categorie 3: welke identiek zijn in de twee tekeningen

De standaardnaam van de nieuwe tekening is "Compare_DrawingOne vs DrawingTwo". Uiteraard kunt u de naam ook veranderen als u de tekening opslaat.

Voorbeeld van een DWG vergelijking
Voorbeeld van een DWG vergelijking
Met het tabblad compare kunt u de weergave van resultaten beheren
Met het tabblad compare kunt u de weergave van resultaten beheren

Tekeningen opslaan op het web en mobiele apparaten

Met de komst van AutoCAD 2019 slaat u tekeningen van uw desktopcomputer op en bekijkt en bewerkt u ze in de AutoCAD-webapp en/of AutoCAD Mobile App.

 • AutoCAD-webapp
  Maak, bewerk, bekijk en deel uw CAD-tekeningen vanaf elk apparaat via de webbrowser. Ga naar web.autocad.com en log in met uw Autodesk account. U heeft nu direct toegang tot al uw DWG bestanden en de belangrijkste 2D teken- en bewerkingstools (zoals Arc, Circle, Ractangle, Offset en Trim).
 • AutoCAD Mobile App
  Bekijk, maak, bewerk en deel uw CAD-tekeningen via u smartphone. De mobiele AutoCAD-app is beschikbaar voor Windows-, Android- en iOS-apparaten en is ook geoptimaliseerd voor de iPhone X, iPad Pro en Windows Surface.
Sla tekeningen op voor AutoCAD webapp en AutoCAD Mobile App
Sla tekeningen op voor AutoCAD webapp en AutoCAD Mobile App

Autocad Web-app is verbeterd!

Het is mogelijk dat u in één van de vorige versies van AutoCAD een webgebaseerde app heeft gezien, máár de nieuwe AutoCAD-webapp is helemaal opnieuw opgebouwd door de AutoCAD-codebase te combineren met de allernieuwste technologie voor de webbrowser. U kunt met de AutoCAD-webapp tekeningen openen en bewerken zoals je gewend bent met de desktopversie.

Overal en altijd toegankelijk tot AutoCAD

U kunt AutoCAD nu letterlijk overal en op elke laptop gebruiken, zolang u een internetverbinding en een webbrowser heeft. U kunt nu dus AutoCADen zónder dat een installatie vereist is.

De AutoCAD-webapp is ontworpen om u te helpen bij het voltooien van enkele belangrijke handelingen voor wanneer u niet achter uw bureau/computer zit. U kunt binnen de web-app toegang krijgen tot hulpmiddelen zoals PLINE, DIM, MTEXT, OFFSET en TRIM in een vereenvoudigde webinterface.

Een impressie van de AutoCAD-webapp functies
Een impressie van de AutoCAD-webapp functies

Gebruikersinterface verbeterd

AutoCAD 2019 geeft ondersteuning voor monitoren met hoge resolutie. U bekijkt nu uw ontwerpen op displays met 4K- en hogere resolutie en zult de verbeterde visuele elementen met nieuwe pictogrammen voor vlakke ontwerpen en 4K-verbeteringen ervaren (4K = Ultra HD).

AutoCAD 2018 vs AutoCAD 2019
AutoCAD 2018 vs AutoCAD 2019

Share View verbeterd

De functie "Share View" is verbeterd binnen AutoCAD 2019 waardoor u vanaf nu ontwerpen eenvoudig met belanghebbenden delen zonder DWG-bestanden te moeten versturen. Door middel van een link deelt u uw ontwerpen via de webbrowser.

Dit kan op twee manieren:

Via de Autodesk Viewer kunnen externe partijen uw DWG bekijken en opmerkingen toevoegen. Commentaren die in de webbrowser in het ontwerp worden gemaakt worden direct getoond in het daadwerkelijke AutoCAD ontwerp, op uw desktopcomputer!

Overige verbeterde functies:

Er zijn binnen AutoCAD ook een aantal functies die sinds AutoCAD 2016 beschikbaar zijn en nu zijn verbeterd:

 • ​​Gegevens van puntenwolken toevoegen / extraheren:
  Koppel puntenwolkbestanden aan tekeningen die zijn verkregen door 3D-laserscanners om te gebruiken voor uw ontwerpen.
   
 • PDF-import:
  Importeer geometrie (SHX-lettertypebestanden, opvullingen, rasterafbeeldingen en TrueType-tekst) in een tekening vanuit een PDF.
   
 • Nieuwe weergaven en viewports:
  Voeg eenvoudig opgeslagen weergaven toe aan uw lay-outs.
   
 • Selectie op het scherm:
  Geselecteerde objecten blijven in de selectieset, zelfs als u van het scherm pant of zoomt.
   
 • Nieuwe functie highlighting:
  Ontdek snel wat er nieuw is in elke release.
   
 • Autodesk desktop-app:
  Ontvang meldingen en installeer software-updates zonder uw workflow te onderbreken.
   
 • 2D-afbeeldingen:
  Met AutoCAD 2019 maakt u gebruik van twee keer snellere zoom- en panmogelijkheden en wijzigt u de tekenvolgorden en laageigenschappen.

Wilt u meer weten over AutoCAD 2019?

Wilt u op de hoogte worden gebracht van alle nieuwe mogelijkheden en functies binnen AutoCAD 2019? Neem dan deel aan onze cursus ‘AutoCAD Update naar nieuwste versie’. U kunt natuurlijk ook contact op nemen met één van onze specialisten. Bel naar 0800 2600 800 of mail naar info@cadix.nl.