Publicatiedatum: 07 april 2022

Revit 2023 is beschikbaar! En net als ieder ander jaar bevat de nieuwste Revit versie nieuwe en verbeterde functionaliteiten. De meeste verbeteringen liggen dit jaar bij de ‘dagelijkse’ handelingen. De standaard werkmethodieken zijn verbeterd en beter op elkaar afgestemd.

Het is binnen Revit nu bijvoorbeeld mogelijk om op een Sheet in een Schedule te filteren. Maar ook is het gebruik van voorwaardelijke opmaak opgenomen in Schedule en zijn er nieuwe functies om uit elkaar geschoven objecten (displacement) te voorzien van Tag’s. Verder is het meten in 3D ook een goeie toevoeging in Revit!

Ben je benieuwd naar wat nieuw is binnen Revit 2023? Hieronder lichten we een aantal wijzigingen toe:

 

IFC parameters and export mapping dialog

Bij zowel Edit type als in de Properties Browser zijn voor alle elementen de volgende nieuwe IFC parameters als standaard toegevoegd:
IFC parameters and export mapping dialog

Met de parameter ‘Export to IFC’ kun je bepalen of je het element per type, afzonderlijk of helemaal niet wilt exporteren. Met ‘Exporteren to IFC As’ kun je voorafgaand aan de export een IFC-categorie voor het element toewijzen. Verder kan je via bovenstaande parameter een ‘IFC Predefined Type’ instellen en de unieke IfcGUID aanpassen. Voor mensen die veel met IFC’s werken is dit een hele fijne toevoeging!

Bekijk onderstaande video en ontdek meer!

Filter schedules by Sheet

Schedules plaatsen op meerdere Sheets was al langer mogelijk in Revit. Echter lieten deze Schedules ook gegevens zien van onderdelen die niet zichtbaar waren op een View, maar die wel op een Sheet geplaatst waren. Dit resulteerde vaak in meerdere duplicaties van een Schedule met de nodige filters om gegevens te verbergen. Met de komst van Revit 2023 kan je bij Schedules onder filters kiezen voor ‘Filter by Sheet”. En hiermee zie je enkel de onderdelen van de betreffende Sheet. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat alleen de deuren die binnen de Crop View vallen getoond worden. En maak je de Sheet groter? Dan past de Schedule zich automatisch aan.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer!

Displace elements in 2D views

Voorheen had je binnen Revit alleen in 3D Views de beschikking over de functie ‘Displace Elements’. Maar nu is deze ook toe te passen in 2D Views. Ook kan je nu zowel in 3D als 2D de ’Displaced Elements’ taggen. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld eenvoudig en snel duidelijke handleidingen kunt maken.

Displace elements in 2D views

Bekijk onderstaande video en ontdek meer!

Project Browser icon for Views on Sheet

Waar het in vorige versies lastig te zien was of Views al op een Sheet geplaatst waren, brengt Revit 2023 daar nu verandering in. Zo zie je nu in de Project Browser een vierkant voor iedere View. Is het vierkantje blauw dan is de View al geplaatst op een Sheet. Is het vierkantje licht grijs dan is de View nog niet geplaatst.

Wil je toch liever de klassieke weergave? Door op een (willekeurige) View op je rechtermuisknop te klikken kan je de functie aan- of uit zetten.
 

Bekijk onderstaande video en ontdek meer!

Measure in 3D

Waar het in andere CAD-software pakketten al lange tijd mogelijk was om in 3D maten op te meten, kan dit in Revit pas sinds de komst van versie 2023. Het opmeten van de maten doe je met de functie ‘Measure Between Two References’. Voorheen was deze functie binnen Revit enkel in 2D beschikbaar.

Measure in 3D

Bekijk onderstaande video en ontdek meer!

Page order in PDF export and print output

Vorig jaar is eindelijk de PDF exporter toegevoegd aan Revit. Deze functie was zeer welkom. In Revit 2023 is de functie verder ontwikkeld. Niet alleen is de functie toegevoegd aan de Quick acces bar, maar ook kan de volgorde van een set tekeningen nu aangepast worden met deze functie. Dit kan op basis van Browser Organization, Sheet Number of handmatig. Vooral de laatst genoemde optie is erg fijn om te hebben en voorkomt dat je nog allerlei third-party tools nodig hebt. Ook bespaart het je een hoop tijd.

Dynamo and Dynamo Player updates

Zowel Dynamo als de Dynamo player zijn van een nieuwe interface voorzien. De Nodes in Dynamo zien er nu bijvoorbeeld wat fraaier en groter uit dan vorige versies.

Verder heeft de Dynamo player een aantal handige nieuwe toevoegingen. Zo kun je nu zoeken naar scripts en submappen toevoegen waar scripts zijn opgeslagen. Verder kan je nu een URL link toevoegen om uit te leggen hoe specifieke scripts moeten worden gebruikt en kun je een afbeelding in de description plaatsen. Ook hoeft Dynamo niet meer afgesloten te worden om een script via de player te kunnen runnen.

Goed om te weten: in de nieuwste Dynamo versie wordt gebruik gemaakt van Python 3 (CPython3). Dit was voorheen Python 2 (IronPython2). En dit betekent dat je je Python Nodes, gemaakt in Python 2, moet omzetten naar Python 3 om scripts werkend te krijgen in deze versie.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer!

Meer weten over de nieuwste Revit versie?

Neem deel aan de cursus Revit Update naar nieuwste versie of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.