Publicatiedatum: 01 november 2018
|
Auteur: Lenie Nanninga

Het komt regelmatig voor dat klanten, collega’s of partners jouw DWG-tekeningen willen bekijken, maar niet beschikken over AutoCAD. Met verschillende, veelal gratis, DWG viewers heb je echter de mogelijkheid DWG-tekeningen te bekijken, zonder hiervoor AutoCAD te hoeven aanschaffen. Maar nu is de vraag: welke viewer is voor jou het meest geschikt?

In deze blog worden verschillende DWG viewers vergeleken:

  • DWG Trueview
  • Autodesk a360 viewer
  • AutoCAD viewer mobile (iOS & Android)
  • A360 – View CAD files (iOS & Android)

DWG viewers voor desktop

DWG Trueview

De door Autodesk zelf ontwikkelde DWG-trueview is de oudste DWG-viewer in deze lijst. Met deze viewer kun je onder andere maten van 2D- en 3D-tekeningen uitlezen en layer properties bekijken en aan- of uit zetten. Daarnaast kun je met de DWG viewer de plot en style aanpassen om de tekening uit te printen en DWF- en DXF-tekeningen te openen.

Een groot voordeel van DWG-trueview is dat je DWG tekeningen kunt converteren naar oudere versies. Zo kan je bijvoorbeeld DWG tekeningen die zijn getekend in versie 2018 of nieuwer, converteren naar oudere versies (2007, 2010 of 2013). Dit maakt het dus mogelijk dat iemand die werkt met een oudere versie van AutoCAD ook de DWG tekeningen die gemaakt zijn in een nieuwere versie van AutoCAD kan openen.

Een nadeel van DWG Trueview is dat je de software moet downloaden. De DWG trueview neemt 1GB ruimte in beslag.

DWG viewers voor desktop

Autodesk A360 viewer

De Autodesk A360 viewer is een viewer die via de cloud wordt gebruikt. Met de Autodesk A360 viewer heb je de mogelijk om meer dan 50 verschillende soorten CAD bestanden te bekijken, zowel 2D- als 3D-tekeningen.

De A360 viewer geeft een tekenaar de mogelijkheid zijn/haar DWG tekening te delen met anderen. Dit kan door middel van een link. Deze link is 31 dagen geldig, maar tussentijds kan de tekenaar dit verlengen. Naast het bekijken van de 2D of 3D tekening, is het ook mogelijk opmerkingen en/of Markups toe te voegen aan de tekening. De tekenaar krijgt hier dan direct een melding van. De tekenaar kan vervolgens deze opmerkingen/Markups bekijken en de wijzigingen toepassen in de tekening. Let op: degene die de tekening bekijkt kan de tekening niet aanpassen of downloaden. De rechten blijven in dit geval bij de tekenaar zelf.

Een groot voordeel van de Autodesk A360 viewer ten opzichte van de DWG trueview is dat je geen programma hoeft te downloaden om tekeningen te kunnen bekijken. Autodek A360 viewer werkt namelijk via je internetbrowser: viewer.autodesk.com.

Autodesk A360 viewer

DWG viewer apps voor smartphones en tablets

Smartphones en tablets zijn momenteel niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Daarom zijn er ook apps ontwikkeld die het mogelijk maken 2D- en 3D-ontwerpbestanden rechtstreeks te bekijken op je telefoon of tablets. Hierdoor kun je je ontwerpen overal bekijken en delen, zelfs op de bouwplaats of in vergaderingen.

AutoCAD viewer mobile (iOS & Android)

Met de AutoCAD Mobile App heb je altijd en overal jouw DWG-tekeningen bij de hand. Met behulp van de GPS functie in deze app kan je de huidige locatie bekijken, wat is ideaal voor wanneer je op een bouwplaats bent. Ook beschik je dankzij de app over diverse meetinstrumenten.
Tekeningen openen doe je met A360 Drive, Google Drive, Dropbox of direct vanaf je device. Met een iOS is het ook mogelijk om tekeningen te kunnen openen vanuit je e-mail. De AutoCAD Mobile App is te downloaden voor iOS, Android en Windows 10. Wanneer je al beschikt over een AutoCAD licentie dan kun je gratis gebruik maken van de Autocad Mobile Premium. Heb je nog geen AutoCAD licentie dan zijn de kosten als volgt:

  • AutoCAD Mobile Free €0.00 p/j (5GB opslag)
  • AutoCAD Mobile Premium €49.99 p/j (25GB opslag)
  • AutoCAD Mobile Ultimate €99.99 p/j (100GB opslag)

Een overzicht van de verschillen tussen de licentietypes vind je hier: https://www.autodesk.com/products/autocad-mobile/compare-plans 

Autocad Mobile Free

Autocad Mobile Premium

Autocad Mobile Ultimate

5GB Storage

25GB Storage

100GB Storage

10MB Maximum File size

30MB Maximum File size

40MB Maximum File size

Upload and view Drawings

Upload and view Drawings

Upload and view Drawings

Meassure tools

Meassure tools

Meassure tools

GPS Tools

GPS Tools

GPS Tools

Connect to Cloud storage (Dropbox, Google drive etc.)

Connect to Cloud storage (Dropbox, Google drive etc.)

Connect to Cloud storage (Dropbox, Google drive etc.)

Share and plot data

Share and plot data

Share and plot data

Community Support

Manage Layers

Manage Layers

 

Community support

Community support

 

Drawing and Editing Tools

Drawing and Editing Tools

 

Manage Layers

Manage Layers

 

Create new Drawings

Create new Drawings

 

Dimention Tools

Dimention Tools

 

Blocks

Blocks

 

Laser Distance Meter Intergration

Laser Distance Meter Intergration

 

Object Properties

Object Properties

 

Annotation Tools

Annotation Tools

 

Direct Email support

Direct Email support

A360 – View CAD files (iOS & Android)

Met de gratis Autodesk 360 Mobile applicatie (voorheen Design Review Mobile App) voor iPhone en Android kun je DWG-, DWF-, Revit, Inventor en Navisworks bestanden beoordelen, voorzien van commentaar en gemakkelijk delen. Dit alles zonder dat je over de originele Autodesk software moet beschikken. Daarnaast kan je met deze applicatie nauwkeurig annoteren, revisies beheren en optimaal samenwerken aan je tekeningen terwijl je op locatie, in vergaderingen of onderweg bent.

Een groot voordeel van deze app, ten opzichte van de AutoCAD viewer mobile, is dat je verschillende bestandsformaten kunt openen, en dus niet alleen maar DWG’s.

Meer weten over de gratis AutoCAD viewers?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.