Publicatiedatum: 21 april 2023
|
Auteur: Gideon Clarijs - de Rijk

Het is vast geen toeval dat Autodesk het voorjaar inluidt met een aantal nieuwe releases, waaronder natuurlijk ook die van AutoCAD. De lente staat immers voor groei, optimisme en frisse energie. Elementen die AutoCAD 2024 goed omschrijven want ook deze release bevat weer nieuwe features en interessante verbeteringen; functies die bij de release van 2023 zijn geïntroduceerd en verder zijn verbeterd.

AutoCAD 2024 introduceert nieuwe machine learning-mogelijkheden waarmee workflows en productiviteit kunnen worden versneld. Naast het besparen van tijd in de dagelijkse werkzaamheden biedt deze release ook andere manieren van werken en creëren. 

Hieronder lichten we een aantal grote en kleinere updates in AutoCAD 2024 toe:

Smart Blocks Replacement

Met deze nieuwe feature vind je snel de blocks die je nodig hebt en vervang je één of meer blocks via suggesties op basis van machine learning, recent gebruikte blocks en handmatige selectie van vervangende blocks. Zo werkt dat in de praktijk: je vervangt gespecificeerde block referenties door te kiezen uit een palet van voorgestelde vergelijkbare blocks. Als je de block referenties selecteert om te vervangen, stelt het product soortgelijke blokken voor waaruit je kunt kiezen. Wanneer de blokreferenties worden vervangen, worden de schaal-, rotatie- en attribuutwaarden van het oorspronkelijke blok behouden. Kort gezegd maakt deze Replace functie het mogelijk om blocks snel in te wisselen voor een ander block. Daarnaast kun je ook snel een kopie van het block maken.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer:

Smart Blocks Placement

Smart Blocks Placement biedt de mogelijkheid blocks automatisch in je tekening te plaatsen in de juiste positie en schaal. En dat op basis van waar je dezelfde blokken tot nu toe in je DWG-bestand hebt ingevoegd. Dit zorgt voor minder kliks, waarmee je tijd bespaart. Deze feature geeft dus bij het invoegen van een block plaatsingssuggesties in de buurt van een vergelijkbare geometrie waar je dat block eerder hebt geplaatst. Op deze manier kun je blocks sneller plaatsen. Via het Insert block menu kun je je block in de tekening slepen. Dit was al een tijdje mogelijk maar nu vindt het block een referentielijn waar het block geplaatst moet worden. Daarna kun je het block met één muisklik tegen deze (oranje gekleurde) referentielijnen aan plaatsen.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer:

Markup Import en Markup Assist

Met Markup kun je aantekeningen vanuit een .pdf, .png of .jpg bestand importeren naar AutoCAD. Deze functie is in 2023 al geïntroduceerd maar is in de 2024 release verbeterd. De Markup Import en Markup Assist functies gebruiken machine learning om markeringen te identificeren en zo tekeningrevisies te bekijken en in te voegen met minder handmatige inspanning. Verbeteringen die het makkelijker maken om markeringen in je tekening aan te brengen. Je kunt de geïmporteerde image over de dwg heen leggen en deze transparant maken. Naast gemak, levert dit tijdswinst op omdat je de aantekeningen niet meer hoeft over te typen. Opmerkingen die je bijvoorbeeld in een PDF hebt staan, kun je nu gemakkelijk overnemen in de tekening. Deze opmerkingen kun je ook als een multileader in de tekening krijgen, en in de functie Trace vind je de Markups nu ook terug.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer:

Activity Insights

Deze nieuwe functie geeft inzicht in de eerdere acties die jij of andere gebruikers hebben uitgevoerd met betrekking tot je tekeningen. De wijzigingen in dat tekenbestand worden vervolgens gelogd in een database, waarbij je de tip krijgt om deze op een centrale locatie te bewaren. Op deze manier worden wijzigingen ook op de juiste wijze gelogd. Plotten en printen worden live gelogd, commando’s zoals teken- en aanpassingscommando’s tijdens het moment van saven. Activity Insights kan ook sommige gebeurtenissen buiten AutoCAD volgen, zoals het hernoemen of kopiëren van een tekening in Windows Verkenner. Daarnaast kun je wijzigingen filteren op datum, gebruiker of type commando. Een erg handige toevoeging, zeker wanneer je even niet meer weet hoe een wijziging in je tekening is beland.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer:

Toolsets

Met de toolsets in AutoCAD 204 kun je veel tijdwinst maken. Dat komt door de geautomatiseerde commando’s voor de verschillende werkgebieden en omdat de toolsets bibliotheken bevatten. Deze toolsets worden continu verder ontwikkeld door Autodesk.

AutoLISP in AutoCAD LT

AutoLISP kun je gebruiken om workflows te stroomlijnen en CAD-standaarden te handhaven door middel van automatisering. AutoCAD LT 2024 ondersteunt bestandstypen LSP, FAS en VLX. En het mooie: er is geen speciale programmeertool of editor nodig om AutoLISP-programma's te maken of aan te passen. Hoe pas je dit in de praktijk toe? Deze functionaliteit kun je inzetten bij het automatiseren van repetitieve taken en het creëren van aangepaste workflows die zijn toegespitst op jouw eisen. Hiermee ga je veel tijd besparen. In de bouwsector zijn bijvoorbeeld LISP-bestanden waarmee je automatisch lijntjes kunt trimmen bij het plaatsen van een kozijn in een wand. Een andere handige ‘tool’ binnen AutoLISP is het automatisch nummeren van ruimtes op een plattegrond. De zogenaamde LISP-routines kun je ook inzetten om je tekenwerk te standaardiseren. Denk hierbij aan het automatisch aanmaken van lagen en het reguleren van lagen.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer:

Overige vernieuwingen

Naast de genoemde nieuwe functionaliteiten en verbeteringen zijn er nog wat zaken verbeterd. Enkele noemenswaardige zijn:

 • Start Tab Update
  In AutoCAD 2024 kun je op je startpagina sorteren: Name of Last Opened. In de versie van 2023 was het ook al mogelijk om in plaats van de afbeeldingen een lijst te krijgen. Maar de lijstfunctie is verbeterd want nu is het ook mogelijk om te zoeken en filteren.

 • Layout Tab Menu
  Met dit menu is het mogelijk om nieuwe layouts te maken, te kopiëren en page setups te maken. Dit kon voorheen in de ribbon of door via de rechtermuisknop op je layout te klikken. Nu is er een handig, gebruiksvriendelijker menu waarbij je dat in één keer kunt doen.

 • Trace Update
  Er is een nieuwe toolbar waarmee je een trace in een tekening kunt kopieren en plakken. Daarnaast is het dropdownmenu gebruiksvriendelijker gemaakt.

 • AutoCAD voor de Mac
  De nieuwe versie draait nu ook op Apple Silicon Mac-machines (M1 en M2). Vergeleken met de vorige release een flinke prestatieverbetering.

Onze conclusie

We zien dat de verbeteringen op bestaande functies zoals Activity Insights en Markup Assist voor meer gebruiksgemak zorgen, iets dat de productiviteit naar een hoger niveau kan tillen. Wat er verder uitspringt is de prestatieverbetering van AutoCAD 2024. Bestanden worden sneller geopend en ook de snelheid waarmee je kunt schakelen tussen modellen en viewports valt op. Dat organisaties AutoCAD kunnen aanpassen voor hun eigen branche, is een welkome aanvulling. Met deze toevoeging, en heel specifiek de Specialised Toolset, kan veel productiviteitswinst worden behaald. Dan is er nog de ‘Connected Design Experience’ waarmee je AutoCAD kunt verbinden met andere Autodesk software zoals Revit en Inventor. Hierdoor kunnen gebruikers tekeningen op een veilige manier delen en bewerken, zowel via de desktop, het web of mobiele apparaten. Wat de samenwerking tussen gebruikers verder ook bevordert is de online toegang tot de bekende AutoCAD tekentools. Zo kun je altijd je tekeningen aanpassen, waar je ook bent.

Resumé: wij zijn enthousiast over wat deze nieuwe release van AutoCAD te bieden heeft.

Over Cadix

Cadix biedt ondersteuning bij het verder optimaliseren en automatiseren van ontwerpprocessen en workflows. Dat doen wij door op objectieve wijze te adviseren over de best passende ontwerpsoftware, de implementatie hiervan, en door middel van onze uiteenlopende en praktische producttrainingen. Onze specialisten beschikken over ruime kennis en ervaringen vanuit het werkveld, die zij graag inzetten om samen met u concrete verbeteringen in het werkproces en daarmee uw output te realiseren. 

Meer weten over de nieuwste AutoCAD versie?

Ook op het gebied van de nieuwste toolsets, Markup en AutoLISP kunnen wij u met onze nuchtere aanpak weer
een stap verder brengen. Onze Consultant Building Solutions, Gideon Clarijs-de Rijk, gaat graag met u in gesprek.

Neem contact op of meld u direct aan voor de cursus AutoCAD Update naar nieuwste versie.