Publicatiedatum: 15 maart 2022

Regelmatig krijgt Cadix de vraag welke laptop of PC geschikt is voor het werken met Revit. Daarom heeft onze Revit specialist een blog geschreven. In deze blog lees je welke factoren belangrijk zijn bij het aanschaffen van een PC of laptop wanneer je wilt gaan werken met Revit.

Als je een laptop of PC gaat aanschaffen voor het intensief werken met Revit is het belangrijk om te letten op de volgende factoren:

 • CPU (processor)
  De CPU bepaald de werksnelheid van Revit.
 • Geheugen(RAM)
  Wil je soepel en snel kunnen werken met Revit dan heb je genoeg RAM geheugen nodig.
 • Grafische kaart
  Voor oefendoeleinden is een basis grafische kaart voldoende. Werk je dagelijks aan complexe Revit projecten (zoals een BIM modelleur doet) dan is een krachtige Quadro kaart aan te bevelen.
 • Lokaal opslag medium
  De lokale opslag bepaald hoe snel Revit projecten worden opgeslagen.
 • Snelheid van het netwerk
  Werk je veel op het netwerk, dan dien je een hoge netwerksnelheid te hebben.

Kies een PC of laptop die past bij jouw werkzaamheden

Autodesk maakt een verdeling van drie niveaus:

 1. Minimum: Entry-Level Configuration (instapniveau)
 2. Value: Balanced price and performance (beste prijs-kwaliteit)
 3. Performance: Large, complex models (best presterend)

Instapniveau (Minimum: Entry-Level Configuration)

Wanneer je niet dagelijks met Revit werkt en je projecten vrij klein zijn, heb je aan de onderstaande systeemvereisten voldoende:

Besturingssysteem 64-bit Microsoft® Windows® 10 of Windows 11. Zie Autodesk’s Product Support Lifecycle voor meer informatie
CPU Type Intel® i-Series, Xeon®, AMD® Ryzen, Ryzen Threadripper PRO. 2.5GHz of hoger
Geheugen 8 GB RAM
Schermresolutie Minimaal: 1280 x 1024
Videokaart Minimaal VGA
Schijfruimte 30 GB vrije schrijfruimte

Beste prijs-kwaliteit (Value: Balanced price and performance)

Zodra je meer met Revit aan de slag gaat en de modellen een gemiddeld grote zullen hebben, kun je ervoor kiezen tussen het ‘instapniveau’ en het ‘beste presterende’ niveau te gaan zitten. Je gaat bij dit niveau voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Besturingssysteem 64-bit Microsoft® Windows® 10 or Windows 11. Zie Autodesk’s Product Support Lifecycle voor meer informatie
CPU Type Intel® i-Series, Xeon®, AMD® Ryzen, Ryzen Threadripper PRO. 2.5GHz of hoger
Geheugen 16 GB RAM
Schermresolutie Minimaal: 1680 x 1050
Videokaart DirectX 11 geschikte grafische kaart card met Shader Model 5 en een minimum van 4GB videogeheugen
Schijfruimte 30 GB vrije schrijfruimte

Best presterend (Performance: Large, complex models)

Ga je met grote modellen, point clouds en/of in de cloud werken dan is het aan te raden om een pc met onderstaande eigenschappen aan te schaffen voor een optimale prestatie:

Besturingssysteem 64-bit Microsoft® Windows® 10 or Windows 11. Zie Autodesk’s Product Support Lifecycle voor meer informatie
CPU Type Intel® i-Series, Xeon®, AMD® Ryzen, Ryzen Threadripper PRO. 2.5GHz of hoger. Hoogste CPU GHz aanbevolen. Autodesk® Revit® software gebruikt meerdere kernen (cores) voor meerdere taken.
Geheugen 32 GB RAM
Schermresolutie Minimaal: 1920 x 1200
Videokaart DirectX 11 geschikte grafische kaart card met Shader Model 5 en een minimum van 4GB videogeheugen
Schijfruimte
 • 30 GB vrije schrijfruimte
 • 10,000+ RPM HardDrive (voor Point Clouds) of een SSD schijf

Netwerk

Werk je veel op het netwerk, dan dien je ook een hoge netwerksnelheid te hebben. Dit geldt voor het netwerk zelf (denk aan de server en switches e.d.), maar ook voor de netwerkkaart in de computer. Wil je goed kunnen werken met Revit, zorg er dan voor dat de netwerksnelheid minimaal 1GB/s is. Overweeg zeker een 10GB netwerk wanneer met grote Central Models en/of in de Cloud gewerkt gaat worden.

Tip: Bespaar geld op je grafische kaart en investeer dit in een betere CPU

Beeldscherm

Om prettig te kunnen werken met Revit is het aan te raden een HD scherm aan te schaffen van minimaal 1080p. Een 720p monitor is niet aan te bevelen. Veel Revit Modelleurs werken met twee schermen. Dit kunnen twee schermen zijn van 1080p, maar je kunt ook kiezen voor één kleiner scherm (bijvoorbeeld een vierkante 19inch) en een 1080p. Inmiddels zijn er ook al 4k schermen op de markt, maar let op: zodra je met twee schermen werkt waarvan één 4k en één 1080p dan kan dit grafisch problemen geven. In dit geval kun je het beste met twee 4k schermen werken.

Leren werken met Revit?

Wilt u leren werken met Autodesk Revit? Wij verzorgen diverse Revit cursussen op verschillende locaties in heel Nederland. Bekijk ons cursusaanbod of neem contact met ons op.