Publicatiedatum: 08 februari 2022
|
Auteur: Wim Pepping

Bij het maken van assemblies in Inventor wordt vaak alleen gebruik gemaakt van de functie Constrain. Maar wist je dat dit ook kan met de functie Joint? Het maakt niet uit of je wellicht meer vertrouwd bent met Constraints, want Constraints en Joint kunnen prima naast elkaar gebruikt worden.

In deze blog een voorbeeld van een verbinding die met Constrains vaak problemen oplevert, maar met een Joint juist goed gemaakt kan worden. Het betreft het vastzetten van een plaat op de kopse kant van een profiel. Om deze verbinding te maken met Constrain heb je meerdere Constraints nodig. Maak je gebruik van de functie Joint, dan heb je aan één Joint genoeg. Een bijkomend voordeel van het werken met een enkele Joint is dat het aanpassen of verwijderen van een verbinding veel eenvoudiger is, dan bij meerdere Constraints.

Plaat vastzetten op kopse kant van profiel met Joint:

1. Klik op de knop Joint.

2. Klik ergens in het scherm op je rechtermuisknop en kies ‘Between Two Faces’.

 

3. Ga met de muis op de zijkant van de plaat staan totdat het vlak rood oplicht. Klik daarna met je linkermuisknop. 

4. Klik vervolgens op de tegenoverliggende zijkant. Hiervoor hoef je het model niet te draaien. Je kunt met je muis op de rand gaan staan totdat de zijkant rood oplicht.

5. Beweeg nu met je muis over de net aangeklikte rand en je ziet een cirkel met een groen puntje verschijnen in het midden van de plaat. Let op dat je wel de voorste rand aanklikt, anders wordt de cirkel aan de achterzijde geplaatst.

6. Als je tevreden bent over de positie dan klik je met je muis. Het eerste deel van de Joint is nu klaar.

7. Klik nu op je rechtermuisknop in een leeg gebied in het scherm en selecteer ‘Between Two Faces’.

8. Klik op de zijkant van het profiel. Deze kleurt nu rood bij het selecteren en wordt groen na het klikken.

9. Klik nog een keer op dezelfde plek zodat de andere zijde geselecteerd wordt. Deze kleurt nu rood en wordt na het klikken blauw.

10. Als je nu de muis iets heen en weer beweegt zie je het groene cirkeltje weer oplichten. Klik met je linkermuisknop als deze op de juiste positie staat.

11. De plaat beweegt nu naar de juiste positie. Als de plaat omgekeerd zit en in het profiel steekt, klik dan op de ‘Invert Alignment’ knop.

Je hebt nu een solide verbinding gemaakt tussen het profiel en de kopplaat die makkelijk aan te passen is. Ook het maken van een gap of animatie kan nu vanuit deze ene joint. Het zoeken naar de juiste Constrain is dus niet meer nodig.

Meer weten over Joint?

In onze cursus Inventor Gevorderd komt het werken met Joints uitgebreid aan bod. Maar voor vragen kunt u ook gerust contact met ons op nemen. Wij helpen je graag verder!