Publicatiedatum: 08 april 2015
|
Auteur: Wim Meijer

In onderstaand voorbeeld wordt stap voor stap getoond hoe je met Autodesk Inventor op eenvoudige wijze een frame kan ontwerpen en aanpassen.

Frames ontwerpen met Autodesk Inventor

Stap 1: Bouw een skelet in ruwe vorm

Bouw een skelet op dat de ruwe vorm van je frame omschrijft. Je kunt hiervoor verschillende types geometrie gebruiken (schetsen, 3D-geometrie, werkpunten, …) en parametrische randvoorwaarden opleggen. Je kunt bovendien ook bestaande geometrie in je samenstelling gebruiken om daar de nieuwe onderdelen van het frame op te bevestigen.

Stap 2: Plaats de profielen

Plaats de gewenste profielen uit je bibliotheek op het skelet. Het plaatsen gebeurt door de geometrie aan te duiden waarop deze profielen bevestigd dienen te worden. Hierna wordt alle geometrie automatisch gegenereerd. Je moet dus minder tijd spenderen aan het aanmaken en bevestigen van de verschillende onderdelen van je frame. De onderdelen zijn associatief met het skelet. Dit houdt in dat deze automatisch aanpassen indien er wijzingen worden gemaakt aan het skelet.

Stap 3: Uiteinden afwerken

Nadat de profielen zijn ingevoegd moeten de uiteinden nog worden afgewerkt. Denk hier aan zagen in verstek, inkorten en verlengen, volgens de vorm van het profiel, voorzien van lasopeningen et cetera.

Stap 4: verbindingsmethodes aanbrengen

Breng de juiste verbindingsmethodes aan. Binnen Autodesk Inventor kun je kiezen uit talrijke verbindingsmethodes, waaronder lasverbindingen, boutverbindingen et cetera.

Een ander voordeel van een digitaal prototype is dat je de sterkte van het frame kan berekenen zonder dat je hiervoor het frame fysiek moet bouwen. Zo kun je snel en correct controleren hoe het frame vervormt ten gevolge van de krachten die erop inwerken.

Stap 5: Documenteer

Documenteer het geheel. Het resultaat dat nodig is in de werkplaats omvat samenstellingstekeningen, zaaglijsten et cetera. Het genereren van deze documenten is een geautomatiseerd proces, dat bovendien associatief is met het overeenkomstige 3D-model. Iedere wijziging wordt dus automatisch doorgevoerd op de tekening.

Conclusie

Door gebruik te maken van Autodesk Inventor, als deel van de Digital Prototyping software-oplossing van Autodesk, kan je op een snelle en eenvoudige manier je frames ontwerpen en de bijhorende documentatie genereren. Zo helpt Autodesk Inventor je om op een efficiënte manier het ideale ontwerp te vinden voor je machines en producten.

Ook leren werken met Inventor?

Volg een Inventor cursus op een locatie bij u in de buurt.