Publicatiedatum: 21 december 2021

Vandaag de dag werken bedrijven steeds meer vanuit de Cloud. Clouddiensten reageren hierop en veranderen snel. De meeste Autodesk gebruikers zullen Cloud omgevingen als BIM360 Docs, Coordinate, Design en Build wel kennen. Maar inmiddels heeft Autodesk alweer een nieuwe Cloud omgeving uitgebracht. Dit is de Autodesk Construction Cloud (ACC). Het is een samenvoeging van bestaande applicaties en zal op den duur de oude Cloud omgeving, de BIM360, gaan vervangen. De nieuwe omgeving neemt de functionaliteiten van BIM360 mee.

De Construction Cloud wordt omschreven als een platform van verschillende producten die als doel heeft workflows, teams en gegevens nog beter te verbinden, in vrijwel elke fase in de bouw. Door te werken met dit platform zal het samenwerken binnen je bedrijf, maar ook met samenwerkingspartners, onderaannemers en leveranciers nog soepeler verlopen.
De ACC-omgeving bestaat uit de onderstaande vier workflows:
• Design
• Plan
• Build
• Operate (dit onderdeel wordt niet behandeld in deze blog)

Autodesk Construction Cloud

De Construction Cloud bevat veel verschillende tools. Maar volgens ons zijn de volgende tools het belangrijkste:

  • Autodesk Build
  • Autodesk Takeoff (Quantify)
  • Autodesk BIM Collaborate
  • Autodesk Docs (deze is naadloos geïntegreerd met de bovengenoemde producten)
Autodesk Construction Cloud

Build

Autodesk Build:
Autodesk Build was voorheen bekend als BIM360 Build. Dit onderdeel biedt tools voor projectmanagement om tijdens de bouw een project nauwlettend in de gaten te kunnen houden. Zo zorgt het er o.a. voor dat projecten op schema blijven, de samenwerking soepel verloopt en miscommunicatie voorkomen wordt. Maar ook hoort het volgen van issues en kostenmanagement tot de mogelijkheden van Autodesk Build. Met deze tool wordt het kantoor en de bouwplaats als het ware real-time met elkaar verbonden.

Plan

Autodesk Take-off (Quantity):
Met Autodesk Takeoff wordt de communicatie tussen schatters, taxateurs en calculators gestroomlijnd. Dankzij de tool behoren handmatige uittrekstaten tot het verleden en worden hoeveelheden van 2D en 3D-modellen automatisch gegenereerd. Beheerders en calculators delen in Takeoff een realtime-weergave van de calculaties voor het project, waardoor de samenwerking flink wordt verbeterd.

Design

Autodesk BIM Collaborate:
BIM360 Coordinate en BIM360 Design zijn samengevoegd tot één tool, de Autodesk BIM Collaborate.

Deze tool biedt uitgebreide samenwerking- en modelcoördinatie tools en verbindt hiermee besluitvormers en bouwteams. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal feedbackprogramma, live ontwerpen en goeie bouwdocumentatie. Daarbij heb je binnen Autodesk BIM Collaborate de mogelijkheid tot modelverificatie, issuemanagement en clash detectie. Autodesk BIM Collaborate is hiermee een belangrijke aanvulling op software zoals Solibri of Navisworks.
Om toegang te krijgen tot de BIM360 Design mogelijkheden, zoals clash detectie, heb je de BIM Collaborate Pro nodig.

Docs

Autodesk Docs:
Autodesk Docs is onderdeel van de Construction Cloud, maar is qua mogelijkheden niet veranderd.

Met Autodesk Docs worden je bestanden en mappen geordend voor gebruik, gedurende de gehele levenscyclus van je project. Zo kun je met deze tool:

  • ervoor zorgen dat de juiste informatie bij de juiste persoon terecht komt;
  • handmatige handelingen verminderen;
  • tekeningen, modellen en documenten al voordat ze gepubliceerd en gedeeld worden automatisch beoordelen;
  • de betreffende tekeningen op de bouwplaats bekijken.

Welke tool past het beste bij mij?

Wil je weten welke tool het beste bij jouw werkzaamheden past? Onderstaande schema geeft goed dit goed weer:

Autodesk Construction Cloud

Wat betekent de nieuwe Cloud omgeving voor BIM 360-gebruikers?

Het is goed om te weten dat alle bestaande workflows verder ontwikkeld worden, ondersteund blijven en dus verder gebruikt kunnen worden. BIM 360-klanten maken dus gewoon gebruik van de bestaande BIM 360-technologieën. Máár, zij krijgen daarbij ook toegang tot de Autodesk Construction Cloud.

Bring Your Own Subscription

Goed om te weten: Het licentiemodel van de Autodesk Construction Cloud is gebaseerd op BYOS (Bring Your Own Subscription). Dat betekent dat een licentie wordt gekoppeld aan een unieke gebruiker.

Meer weten over de Construction Cloud?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!