Publicatiedatum: 20 april 2023
|
Auteur: Walther Seton

Je kunt er de klok op gelijk zetten dat met het verschijnen van de knoppen aan de bomen ook de nieuwste versie van Revit uitkomt. En ook Autodesk Revit 2024 is weer een release waarin veel verbeteringen zijn doorgevoerd.

Wat meteen opvalt wanneer je een project opent, is de vernieuwde user interface. Deze oogt een stuk frisser en vriendelijker. Zo zijn de knoppen helderder qua look en is er een groter contrast wanneer je bijvoorbeeld maatlijnen plaatst. Dit zorgt ervoor dat je de lijnen beter ziet.

Hieronder volgen een aantal grote en kleinere updates in Autodesk Revit 2024:

De Dark Theme knop

Op veler verzoek vanuit de wereldwijde Revit community: de Dark Theme knop. Regelmatig zien wij tijdens de Revit cursussen van Cadix dat vooral AutoCAD veteranen handmatig de achtergrond naar zwart instellen om toch die oude vertrouwde zwarte AutoCad model space look te creëren. Speciaal voor hen en iedereen die een donkere Revit User Interface kan waarderen, heeft Autodesk de 2024 release van Revit voorzien van een gebruiksvriendelijke Dark Theme knop. Met één druk op deze knop past deze de achtergrond van de view window naar zwart aan. Tegelijkertijd krijgen ook de ribbon, de project browser en diverse andere windows een donkere uitstraling. Kortom: nostalgie, een strakkere look en tevens rustiger voor de ogen.

De Dark Theme knop

Toposolids

De grootste nieuwe feature in Autodesk Revit 2024 is de introductie van de Toposolids. Deze vervangt de Toposurface tool uit voorgaande versies van Autodesk Revit. Toposolids maken het creëren van topografisch onderleggers in Revit 2024 een stuk intuïtiever; hoogtes van een maaiveld kunnen nu heel gemakkelijk worden veranderd en daarnaast kunnen de verschillende lagen in een grondpakket eenvoudig worden aangemaakt en/of worden aangepast. Dit gaat op vergelijkbare wijze als de structuuropbouw van een vloer family type in Revit. Daarnaast zijn Toposolids in Revit 2024 voorzien van een Cut Geometry optie. Hierdoor kunnen veel andere categorieën zoals bijvoorbeeld vloeren en wanden gebruikt worden om een uitsnede te maken in de geometry van een Toposolid. Superhandig bij het modelleren van bijvoorbeeld complexe funderingsconstructies.

Beton en wapening

Autodesk heeft tijdens de ontwikkeling van Revit 2024 een focus gehad op het verbeteren van de tools voor het maken van betonnen objecten en wapening. Daarnaast is het documenteren van deze objecten met behulp van schedules en tekeningen flink verbeterd. Het maken van buigstaten voor productietekeningen is nu heel eenvoudig. Daarnaast kunnen deze buigstaten worden opgenomen in schedules.

Revisions in schedules

Een andere verbetering in Revit 2024 op het gebied van schedules is dat de Revision Cloud Category hierin is opgenomen. Hierdoor kan er nu een schedule worden gemaakt met alle aangegeven Revisions in een project. De bekende flexibiliteit en kracht van de schedule feature in Revit - met de mogelijkheid tot het naar wens toevoegen van parameter velden - kan dus nu gebruikt worden voor het documenteren van wijzigingen en het inzien van deze wijzigingen in het project.

Kleinere wijzigingen:

• Nieuwe Visual Style: textures. Het selecteren van deze optie laat de textures van de gebruikte materialen zien in de actieve view.
• De hoogte van rijen binnen een schedule kan nu eenvoudig worden aangepast.
• Verbeterde analyse tool voor constructies.
• Verbeterde analyse tool van de energiehuishouding van een gebouw of gebouwdelen.
• Instelbare draw order van 2D objecten in 3D families.
• Een verse look voor de User Interface binnen Revit. Vele knoppen hebben een update gekregen net als de Project Browser die nu standaard is voorzien van een zoekveld bovenaan.
• Automatische synchronisatie van een model in Revit met Twin Motion en Unreal Engine.
• Diverse verbeteringen voor de visuele programmeer plug-in Dynamo, waaronder een Autocomplete feature die het kiezen van de meest geschikte node in een Dynamo project een stuk eenvoudiger maakt dan voorheen.

Onze conclusie

De 2024 release van Autodesk Revit komt met een flinke bak aan nieuwe features en verbeteringen. Inhoudelijk is de Toposolid tool de feature die er het meest uitspringt. Maar ook de verbeteringen voor het modelleren en documenteren van beton en wapening is een grote stap vooruit ten opzichte van voorgaande versies. Wat betreft de gebruikservaring omarmen wij de diverse verbeteringen met betrekking tot schedules. Daarnaast zijn de verse User Interface met een moderne look en uiteraard de Dark Theme knop een serieuze aanwinst.

Wij werken continu aan de verbetering van ons cursusaanbod. Uiteraard nemen wij alle nieuwe features van Autodesk Revit 2024 hierin mee.

Bekijk onderstaande video en ontdek meer over Revit 2024:

Meer weten over de nieuwste Revit versie?

Neem deel aan de cursus Revit Update naar nieuwste versie of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.