Publicatiedatum: 23 april 2024
|
Auteur: Walther Seton

Ook dit voorjaar is er weer een nieuwe release van Revit. In dit blog ga ik in op een aantal ontwikkelingen in Revit 2025 die het dagelijks gebruik van dit softwareprogramma een stuk eenvoudiger maken en zorgen voor nog betere resultaten.

Excavation en Toposolids

In Revit 2024 verving de Toposolid functie de oude Toposurface functie uit voorgaande Revit versies, hierdoor kan de bodem ook worden gemodelleerd in verschillende lagen. In Revit 2025 wordt deze tool verder uitgebreid met de Excavation functie waarmee ontgravingen in de Toposolid kunnen worden aangebracht. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een bouwput worden gemodelleerd. Een ontgraving wordt in Revit 2025 gemaakt met de Excavation functie. Deze neemt het doorsnijdende volume boven het oppervlak van een vloer, dak (of een ander Toposolid) in een bestaande Toposolid, en trekt dit vervolgens af van deze Toposolid. Hierdoor ontstaat er als het ware een gat in de Toposolid, met als bodem de onderzijde van het gekozen object. De hoeveelheid te ontgraven grond kan vervolgens als Instance eigenschap worden uitgelezen van het object dat het gat maakt.

Een andere manier om gaten te maken in een Toposolid in Revit 2025 is de bestaande Shaft tool. In Revit 2024 doorsneed deze nog verticaal de gehele Toposolid, maar in Revit 2025 kan een Shaft nu op een gewenste diepte worden ingesteld. Eveneens een welkome verbetering!

Tekeningen ordenen en exporteren naar PDF

In Revit 2025 is het nu mogelijk de Sheets (tekeningen) in de Project Browser te ordenen door zogenaamde Collections aan te maken en vervolgens de individuele Sheets toe te wijzen aan een collection. Zo kan je bijvoorbeeld een Collection ‘Keuken’ aanmaken en daarna alle tekeningen die te maken hebben met de keuken toewijzen aan deze collectie. Dit maakt het beheer van de tekeningen in de Project Browser een stuk eenvoudiger en daarnaast maakt het de Project Browser stukken overzichtelijker. Op het gebied Sheets is er nog een grote verbetering in Revit 2025, het is nu mogelijk om op de achtergrond het PDF Export proces te laten lopen. Zo kan je dus verder modelleren in Revit, terwijl ondertussen een set tekeningen naar PDF wordt geëxporteerd.

Autojoin & Lock voor Walls

In de Revit Basis cursus leren we onze cursisten bij Cadix doorgaans om wanden los te modelleren in plaats van een samengestelde wand toe te passen. Dit doen we omdat de verschillende lagen binnen een wand dan beter te calculeren zijn. De losse wanddelen moeten met de Join-functie aan elkaar gekoppeld worden, zodat eventuele wandopeningen goed worden doorgezet. Het Joinen van de verschillende wanddelen is helaas wel een arbeidsintensief proces. Elk wanddeel moet handmatig worden verbonden met het aangrenzende wanddeel. In Revit 2025 wordt dit proces gelukkig iets eenvoudiger met de nieuwe functie Autojoin. Wanneer de Autojoin-functie aanstaat en er wordt een wand gemodelleerd die grenst aan een bestaande wand, dan worden beide wanden automatisch verbonden (en eventuele wandopeningen worden doorgezet). Wanneer de Autojoin & Lock functie is aangezet dan worden beide wanden gekoppeld en ook meteen op slot gezet. Als één van de wanddelen wordt verplaatst, dan zal het andere verbonden wanddeel automatisch meegaan met deze verplaatsing.

Autojoin & Lock voor Walls

Toch nòg sneller en eenvoudiger werken?

Een nog eenvoudigere oplossing is de functie 'Wanden splitsen' die in de add-on Cadix Toolbox for Revit geboden wordt. Hiermee kunt u samengestelde wanden automatisch uiteen laten gaan in losse lagen. Zo zijn de benodigde hoeveelheden op elk moment heel efficiënt uit het model te halen. Ook als u de kant en klare tekening achteraf van een andere afdeling of organisatie ontvangt.

De Cadix Toolbox for Revit kan daarnaast gemodelleerde wanden van maaiveld tot dakrand automatisch per verdieping opknippen in losse wanddelen, zoals de BIM Basis ILS aangeeft.

 

 

Tags en teksten netjes verdelen en weergeven

Het plaatsen van tags en vervolgens de tags netjes ordenen in een tekening is een tijdrovende klus. In de 2025 release van Revit is het mogelijk om geplaatste tags automatisch netjes geordend weer te geven. Dit gaat op vergelijkbare wijze als het uitlijnen van teksten in een Microsoft Word bestand. Selecteer de tags, keynotes of teksten en kies vervolgens hoe je ze wilt verdelen en uitlijnen in horizontale of verticale richting. Deze functies zijn te vinden in een nieuw panel genaamd Multiple Align. Dit panel verschijnt in de ribbon wanneer je zelf eerst meerdere tags of stukjes tekst hebt geselecteerd.

 

Verbeterde zoekfunctie

In Revit 2024 verscheen er voor het eerst een zoekveld bovenaan de Project Browser, en nu in Revit 2025 is het zoeken zelf verbeterd. Als je in Revit 2025 bijvoorbeeld zoekt naar een Family dan laat Revit de categorie zien met daaronder de Families die binnen de categorie vallen. In voorgaande releases van Revit werden alleen de objecten getoond waarin de zoekterm voorkwam, het zoeken naar ‘furniture’ liet dus alleen de Category zien, maar niet de Families die onder deze Category vallen. Deze verbeterde zoekfunctie met uitgebreidere weergave in Revit 2025 maakt het zoeken en toepassen van objecten vanuit de Project Browser een stuk makkelijker.

Verbeterde zoekfunctie

 

 

Arrays in Revit Families

Eveneens verbeterd in Revit 2025 is de Array functie. Binnen Families is het nu mogelijk om een Array te maken waarbij 0 en 1 toegestane waardes zijn; in voorgaande Revit versies popte er nog een 'Invalid Value Error'-window op wanneer 0 of 1 als waarde werden ingevoerd als parameter voor het aantal binnen een Array.

 

Gedetailleerde 3D-stijlen in een Curtain Wall

Metric Profile-Mullion families voor stijlen van Curtain Walls konden voorheen maar één gesloten omtrek bevatten in een profiel. In Revit 2025 is het nu mogelijk om meerdere gesloten omtrekken toe te passen in een Metric Profile-Mullion Family. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld voor een vliesgevelstijl de kamers in 3D modelleren.

Waren dit alle vernieuwingen in Revit 2025?


Nee. De lijst aan verbeterde funties in Revit 2025 is nog vele malen langer. Met name op het gebied van samenwerken in een project, het wapenen van betonconstructies, het analyseren van constructies, het maken van koppelingen in staalconstructies, het toepassen van MEP installatiedelen en het analyseren van vrijkomend CO2 bij een project zijn er echt weer behoorlijke stappen gemaakt in Revit 2025.

Ik kan u nog veel en veel meer vertellen over alle nieuwe werkwijzen en ins en outs binnen Revit 2025. Nog beter is het om dit ook echt zelf te zien en te ervaren door er mee te gaan werken!

Speciaal voor mensen die al ervaring hebben met eerdere versies van Revit biedt Cadix nu ook een eendaagse bijspijkercursus aan. Tijdens een inspirerende sessie die u bij ons op locatie of eenvoudig vanuit uw eigen kantoor kunt volgen leren wij u alle nieuwe kneepjes van het vak aan. Zodat u als één van de eersten profiteert van alle nieuwe mogelijkheden!

 

Walther Seton
Walther Seton, Consultant Building Solutions

Vragen?