Publicatiedatum: 11 mei 2015
|
Auteur: Wim Meijer

Wist je dat de werkelijke lengte van een plaatuitslag anders is dan de lengte die Inventor genereert?

Deze wordt bepaalt door drie factoren:

  • Het soort materiaal
  • Het gereedschap
  • De dikte van het materiaal


Bij een zetting zal de bocht “materiaal opnemen”. Deze kan worden berekend. Bij de totale lengte van de gezette plaat wordt de neutrale lijn gebruikt. Deze neutrale lijn zal bij dunne platen dicht bij de binnenzijde liggen en schuift naarmate de plaat dikker wordt op naar het midden. Als vuistregel wordt er bij plaatdikten, kleiner dan 3mm, ook wel gerekend met de binnenmaten.

De positie van de neutrale lijn kan worden berekend aan de hand van een K-factor. Deze factor is afhankelijk van het gekozen materiaal en ligt bij staal ergens tussen de 0,33 – 0,44.

Wanneer met Autodesk Inventor een plaatuitslag gemaakt gaat worden met sheetmetal, zal Inventor een K-factor van 0,44 toepassen. Zelfs als er een ander materiaal wordt gekozen, blijft deze factor ongewijzigd.

De gebruiker moet zelf, aan de hand van een lijst (deze zijn wel op internet te vinden), de juiste K-factor invullen.

Deze methode is misschien niet nauwkeurig genoeg en er zijn toch afwijkingen. In dit geval is het handig om te werken met een zogenaamde “Bendtable”. Wanneer er gewerkt wordt met bijvoorbeeld ALU tranenplaat, is het moeilijk om hier een juiste K-factor bij te vinden.

Om te beginnen moeten er eerst een aantal proefzettingen worden gemaakt met verschillende hoeken. Hier geldt: hoe meer hoeken worden gebruikt, des te nauwkeuriger de tabel.

Door nu de lengte van het proefstuk (L) te verminderen met de beide rechte stukken (A+B), kan de lengte van de opgenomen bocht worden bepaalt (X). De gemeten waarden worden in de tabel verwerkt.

Het is misschien eerst even wat werk, maar deze methode is zeer betrouwbaar en geeft exact de juiste plaatuitslag weer. Ons advies zou zijn: maak voor elk van de gebruikte materialen een standaard template aan. Dat bespaart veel tijd.

Meer weten over plaatsuitslagen?

Neem gerust contact met ons op of volg een cursus op een locatie bij jou in de buurt!