Publicatiedatum: 11 oktober 2023
|
Auteur: Wim Poelstra

Tegenwoordig is het ontwikkelen van gebouwen en bouwprojecten complexer en uitdagender dan ooit. Om deze uitdagingen aan te kunnen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van geavanceerde instrumenten als Artificiële intelligentie (A.I.) en Machine Learning. In toenemende mate vinden deze technieken hun toegang tot de wereld van CAD en BIM. Wat levert de inzet van met AI verrijkte tools u op, en wat kan Cadix hierin voor u betekenen?

 

De meeste bedrijven die de BIM methodiek inzetten zijn gefocust op het verzamelen van data. De gebouwen worden grotendeels met de hand ontworpen, de data wordt handmatig ingevoerd en handmatig uitgeprint. Dit werkt voor een groot deel maar het is niet heel efficiënt. En zelfs dit proces wordt vaak niet volledig uitgevoerd. Veel bedrijven gebruiken BIM software nog als ware het CAD software, terwijl dit toch echt niet hetzelfde is.

Opkomende technologieën bieden grote mogelijkheden en kansen voor de ontwikkeling van en met BIM.

Kansen en voorbeelden

  • AI gedreven algoritmes kunnen helpen in het ontwerpproces en ervoor zorgen dat BIM modellen op cruciale onderdelen verbeterd worden. Routinematige ontwerptaken kunnen overgenomen worden waardoor er meer focus op de kwaliteit van het ontwerp kan komen te liggen. Daarnaast kunnen fouten in modellen hiermee sneller en beter opgespoord en opgelost worden. De focus zal verlegd worden van tekenen naar het invoeren en wijzigen van parameters om zo tot optimale ontwerpen te komen.

  • Internet of Things: Apparaten die data verzamelen en het monitoren van gebouwen en hun prestaties zorgen voor betere inzichten voor het onderhouden en monitoren van die gebouwen.

  • AR (Augmented Reality) gereedschappen die BIM modellen kunnen projecteren op de fysieke omgeving helpen projectteams om hun ontwerpen te visualiseren. Ook kunnen clashes met de omgeving efficiënter worden opgelost en krijgt men meer zicht op het project in relatie tot zijn (stedelijke) context en onderdeel van het geheel.

  • Het nog meer en beter gebruik van Cloudsoftware gaat ervoor zorgen dat BIM data altijd en overal beschikbaar is. Hierdoor kan elke deelnemer in het BIM proces zijn bijdrage maximaliseren, dit leidt tot een meer integrale samenwerking en veel minder verspilling.

  • Het 3D printen van modellen en (gebouw-) onderdelen leidt tot fundamenteel beter inzicht in een ontwerp omdat projectteams naast het digitale model ook een fysiek model te zien krijgen, er omheen kunnen lopen en aanraken.

  • Het inzetten van drones in het bouwproces leidt eveneens tot snelle en betere inzichten in de voortgang. Drones kunnen grote hoeveelheden projectdata verzamelen in een korte tijd. Daarnaast is het inzetten van een drone veiliger omdat mensen zich niet meer op potentieel gevaarlijk bouwlocaties hoeven te begeven.

Bovenstaande ontwikkelingen grijpen in elkaar en leiden tot een flinke groei van het aantal BIM projecten in de nabije toekomst. In het kielzog hiervan ontwikkelen BIM software en CAD gereedschappen zich momenteel exponentieel. (Parametrische) 3D modellen worden steeds belangrijker, complexer & intelligenter. Cadix staat u bij in het vormen en optimaliseren van (nieuwe) werkwijzen en de zoektocht naar de juiste gereedschappen. Zodat uw bedrijfsprocessen weer toekomstbestendig zijn en blijven!

Met behulp van ons cursusaanbod en ontwikkel- en implementatietrajecten verkrijgt u dieper inzicht in de actuele ontwikkelingen en helpen wij u deze hands-on toe te passen in uw werkomgeving, om daarmee ook alle samenhangende voordelen optimaal te kunnen gaan benutten.