Publicatiedatum: 16 september 2020
|
Auteur: Wim Poelstra

Laat je je ontwerpen al bedenken door het algoritme van Revit? Met de komst van Revit 2021 is dit namelijk mogelijk! De nieuwste Revit versie bevat een module genaamd ‘Generative Design’. Bij generatief ontwerp, de Nederlandse term voor Generative Design, worden algoritmes ingezet om ontwerpvarianten te maken. Je voert zelf parameters in waarna de computer je helpt om tot het meest ideale ontwerp te komen. Generatief ontwerpen is in feite een nieuwe manier van ontwerpen en produceren.

In de maakindustrie zijn al veel voorbeelden te vinden van ontwerpen die gemaakt zijn op met behulp van Generative Design (zie afbeeldingen hiernaast). De wielen, het stuur, de spiegelsteunen en de banksteunen van de iconische Volkswagen Transporter werden ontworpen op basis van Generative Design. De wielen van de nieuwe transporter zijn bijvoorbeeld 18% lichter geworden dan de originele uit 1962.

De bouwwereld loopt wat betreft het generatief ontwerpen achter op de maakindustrie. Maar ook juist in de bouw kan Generative Design enorm interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van meerdere gebouwvolumes om de impact op de omgeving te kunnen bestuderen.

Architecten moeten rekening houden met enorm veel praktische factoren. Van grondgebruik tot constructie, van materialen tot kosten en van energieverbruik tot praktische haalbaarheid. Bij het vinden van oplossingen binnen die combinatie van factoren ligt de kracht van een computer.

Voorbeelden van auto onderdelen die zijn ontworpen door algoritmes

Voorbeelden van auto onderdelen die zijn ontworpen door algoritmes

De voordelen van Generative Design

  • Het werken met behulp van Generative Design heeft vele voordelen:
  • Het verhoogt de productiviteit, doordat er snel veel opties gegenereerd worden.
  • Mensen kunnen zich meer focussen op creatieve taken, omdat eentonige en vaak herhalende taken door de computer worden overgenomen.
  • Simulatie en testen is in het ontwerpproces opgenomen, hiervoor heb je dus geen andere software nodig.
  • De computer bedenkt oplossingen waar mensen niet op komen.
  • De klanttevredenheid is hoger, omdat producten sneller en beter worden ontworpen en gemaakt.
  • Een duurzamer ontwerp- en maakproces, omdat er minder energie en materiaal wordt verspild.

Generative Design is niet nieuw, maar wel voor Revit gebruikers

De Generative Design functionaliteit kon al gebruikt worden in Autodesk pakketten zoals Inventor, Fusion 360 en Dynamo. Maar nu maakt deze functie voor het eerst zijn intrede binnen Revit. We verwachten dat Generative Design in Revit de komende jaren flink verder ontwikkeld en uitgebreid gaat worden. De Generative Design tool is binnen Revit 2021 beschikbaar voor gebruikers met een zogenaamde AEC Collection subscription. Gebruikers die niet over deze speciale licentie beschikken, kunnen gebruik maken van de Generative Design mogelijkheden die Dynamo in Revit biedt.

Generative Design is een iteratief (zich herhalend) proces. Als Revit geen gewenst resultaat genereert, wijzig je eenvoudig de parameters en beperkingen en laat je de software de studie opnieuw uitvoeren. Het ontwerpproces wordt op deze manier naar een hoger niveau getild.

Afbeelding: Het genereren van meerdere gebouwvolumes om de impact op de omgeving te kunnen bestuderen

Het genereren van meerdere gebouwvolumes om de impact op de omgeving te kunnen bestuderen

Drie sample studies

In de Generative Design tool van Revit 2021 zit een drietal sample studies die de gebruiker kan toepassen op de modellen:

  1. Three Box Massing: Hiermee kun je verschillende gebouwvolumes genereren. Deze gebouwvolumes kunnen van grootte variëren om de impact op de omgeving te bestuderen.
  2. Workspace Layout: Met deze studie kun je bureaus in een kantoor plaatsen in de meest optimale opstelling uitgaande van factoren als deuren en ramen, kolommen en loopafstanden.
  3. Optimize Window Views: Met deze studie is het mogelijk om een score toe te kennen aan het uitzicht naar buiten vanuit een vertrek.

Met behulp van Dynamo is het mogelijk om deze studies verder te wijzigen en om andere studies toe te voegen aan het model. Autodesk heeft aangegeven in de nabije toekomst meer van deze studies toe te voegen aan Revit.

Meer weten over Generative Design?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!