Publicatiedatum: 11 mei 2022

AutoCAD 2023 is beschikbaar! En ook dit jaar bevat de nieuwste versie een aantal interessante verbeteringen en nieuwe mogelijkheden. Het betreft vernieuwingen die het gebruiksgemak en de productiviteit naar een hoger niveau tillen. In deze blog worden een aantal van deze nieuwe functies toegelicht.

COUNT functie

De functie COUNT is geïntroduceerd in AutoCAD 2022 en maakt het mogelijk om objecten sneller te tellen en te lokaliseren. In de AutoCAD 2023 versie is deze functie verder verbeterd. Het is nu mogelijk om een bepaald gebied van een tekening te selecteren en hierin de onderdelen aan te wijzen die je wil tellen. Een tabel maken vanuit de COUNT functie kon al eerder, maar nu kan je vanuit de tabel ook weer terug naar COUNT door op de aantallen in de tabel te klikken.

Een andere grote vernieuwing is dat de COUNT functie nu het onderscheid maakt tussen verschillende teksten en arceerpatronen in dezelfde blocks. Hierdoor is deze functie weer nauwkeuriger geworden.

COUNT functie

Sheet Set Manager

Met de nieuwe Sheet Set Manager for Web is het nog makkelijker om toegang te krijgen tot opgeslagen sheets sets vanuit AutoCAD docs en BIM 360. De nieuwe Sheet Set Manager for Web biedt de onderstaande mogelijkheden:

  • Sheets en subsets maken en verwijderen
  • Eigenschappen makkelijk aanpassen
  • Publish sheet sets naar pdf
  • Sheet set verzenden
Sheet Set Manager

Markup Import en Markup Assist

Markup is een nieuwe functie waarmee je aantekeningen vanaf een pdf, png of jpg kan importeren naar AutoCAD. Je kan de geïmporteerde image over de dwg. heen leggen en deze transparant maken. Dit brengt veel gemak.

Met de functie Markup Assist is het daarbij mogelijk om handgeschreven teksten te importeren en om te zetten naar tekst, leaders of revisiewolken in het dwg. bestand. Je kunt de tekst nog bewerken voordat je deze omzet.

Trace

In 2022 kwam de functie Trace beschikbaar voor de AutoCAD web versie. Met deze functie is het samenwerken aan dezelfde tekening met meerdere personen makkelijker gemaakt. Je deelt wijzigingen namelijk zeer eenvoudig met anderen. En deze Trace functie is nu ook in de desktop beschikbaar, waardoor het samenwerken verder wordt gestroomlijnd.

Trace

My insights

AutoCAD 2023 denkt via Insights met je mee. Via het nieuwe tabblad Automation kan je doorschakelen naar het macro palet. Naarmate je AutoCAD meer gebruikt zal het systeem hiervan leren en nieuwe macro’s (acties) voorstellen die zijn toegespitst op jouw gebruikswijze. Deze functie zal in volgende versies verder ontwikkeld worden.

Web API's

Ook de functionaliteit van de AutoCAD web app van versie 2023 is uitgebreid. Het is nu namelijk mogelijk om LISP bestanden te uploaden. Ook kan je in de webversie nu instellen dat deze automatisch worden afgespeeld als de tekening geopend wordt.

Web API's

Overige vernieuwingen

Naast bovengenoemde vernieuwde functionaliteiten zijn er nog allerlei kleine zaken verbeterd. Enkele noemenswaardige zijn:

  • Vernieuwde PDF import
  • Verbeteringen floating drawing windows
  • Grafische verbeteringen in zowel 2D als 3D
  • Nieuwe optie voor grips bij polylines: Extend Vertex
  • Het rechtstreeks converteren van multitext naar een multileader
  • Het knippen met base point met het commando CUTBASE

Meer weten over de nieuwste AutoCAD versie?

Neem deel aan de cursus AutoCAD Update naar nieuwste versie of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.