Jonkman onderzoek concepten met Autodesk Inventor › Cadix

Jonkman onderzoek concepten met Autodesk Inventor

Jonkman onderzoek concepten met Autodesk Inventor

Libbe Jonkman van Technisch Ontwerpbureau en Instrumentmakerij Jonkman in Drachten is uitvinder én instrumentmaker en is al jaren tevreden klant van Cadix. Met een meer dan gemiddelde inbeeldingskracht en creativiteit lost hij tal van problemen en wensen op medisch of technisch vlak op met ogenschijnlijk simpele concepten. Concepten die niet zelden tot zeer verfijnde, doeltreffende instrumenten uitgroeien. Zijn nieuwste uitvindingen worden momenteel door een van onze Inventor enigneers gedigitaliseerd in 3D, ten behoeve van patenten, presentatie, simulatie en databeheer. Eerder publiceerde Autodesk ook al over Libbe Jonkman.

Libbe Jonkman

In 1992 richtte Jonkman zijn instrumentmakerij op na een jarenlang dienstverband bij Delft Instruments in Roden. Het bedrijf kwam in zwaar weer, na de affaire rond de levering van nachtkijkers aan Irak. Hij besloot voor zichzelf te beginnen.

Hij hield contact met oud-collega’s van Delft Instruments, die de overstap naar de Rijksuniversiteit in Groningen maakten en nu de oplossingen voor hun hersenbrekers bij Jonkman neer legden. Vandaag de dag werkt Jonkman voornamelijk als trouble shooter voor Academische Ziekenhuizen en technologiebedrijven als Philips.

De instrumenten, die hij bedenkt en vervaardigt, variëren van een methode voor het exact meten van baardharen en een verstelbare operatietafel voor herniaoperaties, tot miniatuuronderdelen voor een verbeterd tandheelkundig systeem.

Digital Protoptyping van de Thorax-spreader

Een ander vernuftig apparaat dat Jonkman bedacht en ontwierp is de Thoraxspreader; een hulpmiddel voor hartoperaties bij kinderen. Het instrument heeft twee klemmen, die op de ribben van een patiëntje worden geplaatst. Door een mechaniekje – dat de chirurg met de duim kan bedienen – kan hij de ribben van het patiëntje eenvoudig spreiden om gemakkelijker handelingen uit te voeren. 

 

Jonkman laat een digitaal protype met behulp van Autodesk Inventor visualiseren. “Toen de vraag bij mij binnenkwam, ben ik eerst gaan kijken hoe zo’n operatie gaat, zoals vaker. Op die manier krijg ik een goede indruk van de problematiek en is het conceptualiseren een stuk eenvoudiger”, vertelt Jonkman. “Vervolgens ben ik met het idee aan de slag gegaan en heb ik schetsen gemaakt. Deze worden door engineers van Cadix gemodelleerd in Inventor. Op basis van een bewegend 3D-model ben ik naar de klant gegaan, die onder de indruk was".

Het voordeel van Inventor

"Het grote voordeel van het werken met Inventor is dat je klanten heel goed kunt laten zien wat je ideeën zijn, wat je bedoeling is. Je hoeft niet eerst een model te maken; dat productieproces is immers veel duurder dan het ontwerpproces."  In een project, dat in samenwerking met TNO werd uitgevoerd, werd gevraagd of hij zijn ontwerpen in een Rapid Prototyping format (STL-bestanden) kon aanleveren. TNO zou dan op basis van die modellen een prototype laten bouwen. Jonkman: “Eigenlijk was het geen vraag maar een eis van TNO. Nu ik mijn concepten en ontwerpen in een veelgevraagd formaat kan aanleveren, ben ik ineens een veel serieuzere partij en kan ik mijn markt verder uitbreiden.”

Presentatie en concepten zijn veel duidelijker

Veel instrumenten die hij bedenkt en ontwerpt komen tot stand in samenwerking met chirurgen en professoren. Zij gebruiken het inlevingsvermogen van Jonkman om visies om te zetten in concepten. 

Op basis van de schetsen en ontwerpen, die we met Inventor hebben laten maken, maakt een andere partij nu het prototype. Doordat presentatie en concepten veel beter en duidelijker zijn, ruimen we eventuele misvattingen veel sneller uit de weg. Als uit het prototype straks blijkt dat alles goed werkt en er een markt voor is, dan neem ik het geheel in mijn werkplaats in productie.”