Gemeente Leeuwarden

Klant:

Gemeente Leeuwarden

Omschrijving:

Cadix heeft de medewerkers van Gemeente Leeuwarden opgeleid en ondersteund bij het werken met AutoCAD en Autodesk Docs.

Deel deze pagina:

Bij de Gemeente Leeuwarden werken zo’n 40 CAD-tekenaars, verspreid over diverse afdelingen. De CAD tekenaars houden zich onder andere bezig met de ontwikkeling van uitbreidingsgebieden en herinrichting van de openbare ruimte. Hiervoor worden door de afdelingen diverse kaartproducten gemaakt van schetsplannen tot gedetailleerde gemaatvoerde ruimtelijke plannen. Als basis van deze plannen wordt gebruik gemaakt van basisregistraties zoals BGT, BAG, BRO en kadastrale kaart. Geert Alberts, Adviseur Geo-informatie: “Tijdens het migratietraject van Microstation naar AutoCAD is de behoefte aan een goed tekeningbeheersysteem, waarbij iedereen altijd en overal toegang tot CAD-data heeft, ontstaan".

Er is een werkgroep in het leven groepen die onderzoek heeft verricht waarbij de applicatie Autodesk Docs het beste aansloot bij de wensen van de gemeente. Autodesk Docs biedt een cloudgebaseerde documentmanagement- en gemeenschappelijke gegevensomgeving op het Autodesk Construction Cloud-platform. Geert: “Met Docs kunnen wij beter samenwerken en het beheer van gegevens structuren en vereenvoudigen.” Naast het werken met Autodesk Docs is de Gemeente Leeuwarden ook overgestapt naar AutoCAD. Cadix heeft de medewerkers opgeleid en ondersteund bij het werken met AutoCAD en Autodesk Docs.

De voordelen van Autodesk Docs

Door de COVID-periode is het hybride werken steeds meer de standaard geworden. Geert: “De overstap naar AutoCAD heeft ertoe geleid dat er meer op grafische laptops wordt gewerkt, die zowel op kantoor als thuis toegang hebben tot de cloudomgeving waarop Autodesk Docs draait. De cloudomgeving biedt een veilige werkomgeving die voldoet aan het security beleid van de gemeente". 

Meer duidelijkheid en minder fouten

Ook vertelt Geert dat er dankzij Docs gestructureerder gewerkt wordt. “We hebben een nieuwe mappenstructuur opgezet binnen Docs, wat zorgt voor beter overzicht. Daarbij werkt Autodesk Docs met een zeer goed versiebeheersysteem. En dit geeft meer duidelijkheid en zorgt ervoor dat er minder fouten gemaakt worden. Werken in een verouderde tekening is namelijk niet meer mogelijk”, aldus Geert. “Daarbij is er dankzij versievergelijking direct zichtbaar wat er precies is aangepast. Een tekenaar kan zodoende goed bepalen of deze wijziging ook invloed heeft op zijn/haar onderdeel in de tekening”.

Workflow optimalisatie

Geert geeft aan dat Autodesk Docs een goede ondersteuning biedt voor het projectmatig werken binnen de organisatie. Met Autodesk Docs kan de workflow van een ontwerpproces gestroomlijnd worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een ontwerp altijd goedgekeurd moet worden door een projectleider vóórdat deze wordt gedeeld met andere gebruikers. Ook kunnen er (project)statussen aan een bestand worden meegegeven, wat meer duidelijkheid creëert. Daarbij heeft iedereen binnen Docs de mogelijkheid via een bestandsviewer om de tekeningen te bekijken en opmerkingen bij een tekening te plaatsen. Docs creëert vervolgens automatisch één lijst met issues, waardoor direct inzichtelijk is naar welke zaken er nog gekeken moet worden. Ook is direct zichtbaar op welk onderdeel van de tekening een opmerking betrekking heeft. Hiermee wordt verwarring voorkomen.

Autodesk Docs voor de gehele organisatie

Autodesk Docs is niet alleen bedoeld voor CAD-tekenaars, maar juist ook voor andere betrokken medewerkers zoals projectleiders, managers en calculators. “Momenteel werken enkel onze tekenaars met Autodesk Docs, maar wij willen dit zo spoedig mogelijk uitbreiden. Voormannen en projectleiders kunnen met Docs meer betrokken worden bij een project. Ze hebben dankzij het Cloud pakket snel en eenvoudig toegang tot alle benodigde bestanden, zoals tekeningen en uitrekstaten, en kunnen waar nodig opmerkingen plaatsen en/of bekijken”, aldus Geert.

Autodesk Docs werkt met een zeer goed versiebeheersysteem. En dit geeft meer duidelijkheid en zorgt ervoor dat er minder fouten gemaakt worden!

Geert Alberts, Adviseur Geo-informatie

Van Microstation naar AutoCAD

Naast het werken met Autodesk Docs heeft de Gemeente Leeuwarden ook besloten over te stappen op AutoCAD. Geert: “Tot voorkort werkten slechts een aantal tekenaars met AutoCAD. De meeste tekenaars werkten met Microstation. Maar omdat er steeds meer uitwisseling van CAD-data tussen (externe) partijen plaats vindt, is besloten te gaan werken met AutoCAD. Dit is ’s werelds meest gebruikte CAD pakket.” Geert vertelt dat uitwisseling van data tussen Microstation en AutoCAD wel mogelijk was, maar dat dit niet altijd perfect werkte. Er waren extra handelingen nodig om de data goed in te kunnen lezen. “Een ander voordeel van het werken met AutoCAD is dat het voor alle disciplines bij de Gemeente Leeuwarden ingezet kan worden. Onze gehele CAD-afdeling werkt nu dus met één en hetzelfde tekenpakket”.

Leerzame Autodesk Docs en AutoCAD trainingen

Om te leren werken met Autodesk Docs en AutoCAD heeft Cadix voor alle betrokken medewerkers een aantal maattrainingen verzorgd. De overstap naar AutoCAD ging vrij soepel. “Als je gaat werken met een nieuw pakket moet dat natuurlijk altijd even wennen. Maar met behulp van de training hebben we AutoCAD snel eigen gemaakt”, aldus Geert. De Autodesk Docs cursus was daarbij ook zéér leerzaam. “We weten nu hoe we op een efficiënte en overzichtelijke manier projecten in Autodesk Docs op kunnen zetten en bestanden kunnen delen en beheren”. Verder vertelt Geert dat hij erg enthousiast was over de docenten van de trainingen. “De AutoCAD docent was bijvoorbeeld op de hoogte van onze Microstation kennis en wist hierdoor de juiste vertaalslag te maken voor wat betreft de te behandelen lesstof”. Verder was Geert ook erg te spreken over het contact met Cadix. “Het inplannen van zo’n grote groep mensen kan soms best lastig zijn, maar voor Cadix was dit geen probleem!

Printscreen AutoCAD Gemeente Leeuwarden

Ook werken met Autodesk Docs?

Volg een klassikale Autodesk Docs cursus of neem contact met ons op voor een maatwerktraining.

Bekijk ook andere referenties

We zijn trots op onze klanten en de projecten die we voor ze mogen uitvoeren. Lees hier meer over onze expertise en diensten in de praktijk.