EFKA

Klant:

EFKA

Zie ook:

www.efka.nl

Omschrijving:

EFKA bespaart tijd én werkt efficiënter met de productconfigurator die door Cadix is ontwikkeld.

Deel deze pagina:

Aluminium framespecialist EFKA gooit het roer om! Na jarenlang veel handmatig werk te hebben verricht, was het nu tijd om een belangrijk deel van het engineeringproces te gaan automatiseren middels een productconfigurator. EFKA is in 1888 begonnen als groothandel in houten lijsten, maar is inmiddels uitgegroeid tot marktleider in Europa voor aluminium textielframes. Daarnaast zijn ze ook gespecialiseerd in het maken van verlichte textielframes. “Tot voorkort werkten we binnen EFKA nog met AutoCAD. Benodigde werktekeningen en materiaalstaten maakten we handmatig. Dit kostte veel tijd en het proces was zeer foutgevoelig”, vertelt Yousef Rozenberg, Research And Development Manager bij EFKA. Om repeterende handelingen te automatiseren en te stroomlijnen werkt de organisatie inmiddels met een slimme productconfigurator die ontwikkeld is door Cadix.

Waarom werken met een productconfigurator ?

Voorkom repeterend werk

Handmatige en repeterende handelingen worden geautomatiseerd met de productconfigurator

Werk sneller én efficiënter

Doordat er enkel nog maar een paar parameters hoeven worden ingevuld, wordt er sneller én efficiënter gewerkt

Verklein de kans op fouten

De nieuwe werkwijze bevat minder menselijke handelingen, waardoor er simpelweg minder ruimte is voor fouten

Bespaar kostbare tijd

Door handelingen te automatiseren wordt veel tijd bespaard

Productconfigurator bespaart veel tijd en voorkomt repeterend werk

EFKA levert hoogwaardige textielframes voor de zakelijke markt, zowel verlicht als onverlicht en in elke vorm. Dit zijn veelal distributeurs, grootformaat printers, signmakers en stand- en interieurbouwers. “We hebben een breed assortiment aan profielen en componenten, maar leveren altijd maatwerk. De klant bepaalt namelijk altijd de maatvoering, het type profiel en de kleur van het profiel. Dit betekent ook dat er dagelijks meerdere, unieke werktekeningen moeten worden gegenereerd. Het maken van deze tekeningen kostte ons binnen AutoCAD veel tijd. Voor iedere bestelling moet de werkvoorbereider een aparte tekening maken”, aldus Yousef. Cadix heeft geadviseerd om met een productconfigurator te gaan werken, zodat veel handmatige en repeterende handelingen geautomatiseerd worden. Na een inventarisatie van de automatiserings-wensen heeft Cadix aan de hand van een stappenplan de benodigde werkzaamheden uitgevoerd. Bij het ontwikkelproces van de productconfigurator zijn de medewerkers van EFKA nauw betrokken geweest.

De productconfigurator houdt rekening met zaken als hoogte, breedte en het type profiel. Tevens berekent de configurator het totaal vermogen (wattage) voor een ledframe en bepaalt het de posities van de led-strips en de benodigde transformatoren. Als alle benodigde informatie is verwerkt in de productconfigurator, wordt automatisch een tekening gegenereerd, inclusief een 3D-afbeelding en bijbehorende stuklijst. Tot slot wordt er een PDF geëxporteerd van de tekening. Deze PDF is bedoeld voor de montageafdeling.

Sneller, efficiënter en minder fouten

EFKA werkt inmiddels enkele maanden met de productconfigurator en is zeer tevreden. “We hoeven alleen nog maar een aantal parameters in te vullen, waarna de werktekening automatisch gegenereerd wordt. Hierdoor werken wij dus veel sneller én efficiënter”, vertelt Yousef enthousiast.

Ook geeft Yousef aan dat er dankzij de productconfigurator minder fouten worden gemaakt. “Onze nieuwe werkwijze bevat namelijk minder menselijke handelingen, waardoor er simpelweg minder ruimte is voor fouten”.

Lightbox Efka Cadix

Productconfigurator Lightbox in Inventor

Inventor en Vault bieden vele voordelen

Om het engineeringsproces van de organisatie te kunnen automatiseren moest de overstap van AutoCAD naar Inventor worden gemaakt. Yousef geeft aan dat deze switch geen enkel probleem was. Hij zag direct de voordelen. “Door in 3D te werken kunnen wij onze klanten mooiere en realistische beelden aanbieden. Klanten krijgen hiermee al voorafgaand aan de levering een goede indruk van de producten.”

Om de engineeringsdata op een efficiënte wijze te beheren heeft EFKA op advies van Cadix gekozen om gebruik te gaan maken van Autodesk Vault. Cadix heeft de implementatie hiervan verzorgd. Tevens heeft Cadix advies en ondersteuning geboden voor het beheren van Vault met de bijbehorende data in de cloud. De standaard Content Center onderdelen zijn toegevoegd aan Vault en de bijbehorende instellingen zijn per gebruiker ingesteld. Ook wordt er door EFKA gebruik gemaakt van een custom bibliotheek. Yousef vertelt dat het werken met Vault erg goed bevalt. “Wij beheren onze data nu op zeer eenvoudige wijze, op één centrale plek. Met een handige zoekfunctie binnen Vault kan de benodigde informatie snel gevonden worden”.

Om te leren werken met Inventor en Vault hebben de medewerkers van EFKA een Inventor cursus bij Cadix gevolgd, inclusief een maatwerkinstructie over het gebruik van de productconfigurator en Autodesk Vault. “Nu zijn wij in staat om op een goede en betrouwbare manier ontwerpen te maken en beheren met Inventor en Vault”, vertelt Yousef.

Koppeling met KING software

De eerste automatiseringsfase is succesvol en naar alle tevredenheid verlopen. Inmiddels vinden er gesprekken plaats voor de volgende automatiseringsfase: een koppeling tussen de BOM en KING software dat gebruikt wordt voor het voorraadbeheer. “Door een slimme koppeling te maken kunnen onderdelen uit een werktekening bijvoorbeeld automatisch ‘afgeschreven’ worden uit de voorraad. En dit kan ons dan weer veel tijd besparen.”, aldus Yousef.

EFKA stand 3D Cadix

Beursstand van EFKA op de FESPA 2021

Bekijk ook andere referenties

We zijn trots op onze klanten en de projecten die we voor ze mogen uitvoeren. Lees hier meer over onze expertise en diensten in de praktijk.
Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Ook werken met een productconfigurator?

Neem gerust contact met ons op!