Habovo Groep

Klant:

Habovo Groep

Omschrijving:

implementatie Revit en maatwerk automatisering

Deel deze pagina:

Cadix ondersteunde Habovo bij de overstap naar werken met Revit én ontwikkelde de ‘Habovo-knop’; een op maat gemaakte tool waarmee veel sneller gecalculeerd kan worden en waarbij uittrekstaten en afwerkstaten direct beschikbaar zijn. Lees alles over deze grote stap voorwaarts in het vraaggesprek met Gerben Kroeze, een van de bedrijfsleiders bij de Habovo Groep.


In IJsselmuiden vinden we het hoofdkantoor van de Habovo Groep. Twaalf bedrijven onder één paraplu, gespecialiseerd in afbouw. Dankzij de toevoeging van metselwerk, steigerwerk, tegelwerk, keukens, sanitair, gevelisolatie, projectstoffering en interieurinrichting is Habovo uitgegroeid tot een aanbieder van totaaloplossingen voor renovatie en nieuwbouw van woningen en utiliteitsbouw. Veel van de partijen waar zij mee samenwerken, zoals aannemers en uitvoerders, maken gebruik van Revit. Daarom namen zij recent het besluit om ook over te stappen naar dit programma. Op deze manier kan CAD data één op één uitgewisseld worden en kan iedereen de modellen eenduidig aflezen.

Cadix heeft Habovo bij dit proces ondersteund door het verzorgen van een cursus werken met Revit. Ook implementeerde Cadix de Construction Cloud en werd de specifiek op het werkproces van Habovo gerichte 'Schedule Exporter' add-on ontwikkeld. Een tool waarmee veel sneller gecalculeerd kan worden en uittrek- en afwerkstaten direct beschikbaar zijn. In dit vraaggesprek laten we vooral Gerben aan het woord.

Vertel eens over Habovo, wat doen jullie precies?

De Habovo Groep is een van de grotere afbouwbedrijven van Nederland. We zijn in 1992 als familiebedrijf gestart met de plaatsing en afwerking van binnenwanden en diensten als spacken/spuiten.
Daarna kwamen de gietvloeren en droge afbouw erbij, zodat het totaalaanbod in afbouw compleet was. 

Inmiddels zijn we gegroeid van zo'n dertig medewerkers naar ongeveer tweehonderd personeelsleden en bestaat de groep uit twaalf ondernemingen die goed op elkaar ingespeeld zijn. Met onze kennis en ervaring in de afbouw en de inrichting van zowel woningen als bedrijven bedienen wij organisaties en particulieren door heel Nederland.

Hoe zien jouw dagelijkse werkzaamheden eruit?

Achttien jaar geleden ben ik binnengekomen als uitvoerder en sinds een aantal jaar ben ik bedrijfsleider. Vanaf onze centrale locatie ben ik verantwoordelijk voor mijn eigen calculatie-, werkvoorbereiding- en administratieteam. Daarnaast zit er natuurlijk een commerciële kant aan mijn functie.

Ik houd mij bezig met alles van inkoop tot facturatie en van verkoop tot aan de oplevering van een project. En nu ben ik dus ook nauw betrokken bij de verdere automatisering van onze werkprocessen. 

Waarom overstappen naar Revit?

Gerben: We liepen steeds vaker tegen de grenzen van ons vorige tekenprogramma aan. Als organisatie willen wij blijven innoveren en zoeken wij naar efficiëntere werkwijzen, vandaar dat wij verschillende alternatieven onderzocht hebben. 

Veel van onze relaties, waaronder aan aantal grotere bouwbedrijven, werken al langer met Revit, vandaar dat onze keus uiteindelijk op dit programma is gevallen. Dit maakt het eenvoudiger om parameters en modellen met elkaar uit te wisselen. Hiervoor hebben we ook eerst een proef gedaan met een aantal vaste partijen voor wie wij werken.

Het werken met Revit, en vooral de add-on van Cadix, maakt de werkvoorbereiding een stuk eenvoudiger. We kunnen veel efficiënter werken en dit geeft zó veel rust!

Gerben Kroeze, een van de bedrijfsleiders bij de Habovo Groep

Een maatwerk tool in Revit? Vertel! 

Na installatie van Revit en de proef met een aantal echte modellen van aannemers zijn we gestart met de door Cadix verzorgde basiscursus werken met Revit. Ondertussen ontwikkelde Cadix voor ons de 'Schedule exporter' add-on. En inmiddels zijn we alweer verder en hebben we een paar projecten gecalculeerd met Revit. De speciaal voor Habovo ontwikkelde tool doet precies wat 'ie moet doen.

Het calculeren op de nieuwe manier levert veel tijdswinst op en dat is natuurlijk heel prettig. Maar minstens zo belangrijk voor ons is de compleetheid van de modellen, en die is een stuk beter inzichtelijk geworden nu we met Revit werken. Aannemers leveren modellen in grote lijnen aan. In de afbouw komt het aan op details. Een voor onze toepassing geschikt model moet dus heel gedetailleerd zijn en alle juiste onderdelen bevatten. 

Omdat alle betrokken partijen nu met Revit werken kunnen we beter schakelen en dankzij de add-on is onze werkvoorbereiding al voor een groot deel ingevuld zodra het model binnenkomt. Een tekening van een project kunnen we nu vele malen sneller omzetten naar een uittrekstaat en afwerkstaat. Een eventueel probleem met het model of beoogde materiaal kunnen we nu sneller signaleren. Dit geeft ons zoveel rust en zekerheid! 

Hoe is het contact met Cadix?

Via Google kwamen we terecht bij Cadix. Dit voelde meteen goed! Senior Consultant Building Solutions Guido begreep al snel wat onze bedoeling is en doorzag wat we daarvoor nodig hadden. Ook met Willian, accountmanager bij Cadix is er een prettig en open contact. De communicatielijnen zijn kort en beide heren hebben een prima inlevingsvermogen. Ze snappen de praktische uitdagingen waar Habovo als organisatie mee te maken heeft. Ook na de implementatie blijven ze met ons mee kijken en hebben we baat bij de tips en ervaringen die zij met ons delen. 

 

 

Willian Bos
Willian Bos, Accountmanager Building

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het optimaliseren van uw werkzaamheden, met Revit of een ander programma?

Neem vrijblijvend contact op!