U. Veenstra

Klant:

U. Veenstra

Omschrijving:

Cadix heeft Bouwbedrijf U. Veenstra begeleidt naar een efficiënter ontwerpproces met AutoCAD.

Deel deze pagina:

Bouwbedrijf U. Veenstra is in 40 jaar uitgegroeid tot een gerenommeerd en innovatief bouwbedrijf dat bekend staat om het bouwen van duurzame, energiezuinige (half)-vrijstaande houtskeletbouw woningen. Bouwbedrijf U. Veenstra modelleerde tot voorkort in 2D met zowel AutoCAD als InterCAD. Maar inmiddels heeft de organisatie ervoor gekozen volledig in AutoCAD te gaan werken.

Peter van Heukelem, Assistent-bedrijfsleider, “Om een professionaliseringsslag te maken hebben wij naast de volledige overstap naar AutoCAD, ook gekozen onze huidige werkwijze onder de loep te nemen”. Sinds enkele maanden is er iedere woensdag een AutoCAD consultant van Cadix op locatie bij U. Veenstra. De consultant helpt bij het overzetten van de InterCAD gegevens naar AutoCAD, geeft advies over een efficiënte werkmethode, ontwikkelt een goed gestructureerd algemeen template en ondersteunt de AutoCAD gebruikers waar nodig.

Versterking op de tekenafdeling

Bouwbedrijf U. Veenstra bouwt gemiddeld zo’n 70 woningen per jaar, waarbij iedere woning uniek is. “We werken met een aantal vaste modellen, waarna de woning naar wens van de klant is aan te passen. En dit betekent dus ook dat er veel unieke ontwerptekeningen gemaakt moeten worden in AutoCAD en InterCAD”, aldus Peter. Het opzetten van een goede basis in AutoCAD, om afscheid te nemen van het gebruik van InterCAD, kost veel tijd. Om de dagelijkse werkzaamheden door te kunnen laten lopen, is er besloten versterking op de tekeningafdeling te zoeken. “Wij hebben al jaren een goede relatie met Cadix en zijn altijd zeer tevreden geweest over haar diensten. De keuze om Cadix te benaderen was dan ook snel gemaakt”. Na het inventariseren van de wensen van U. Veenstra is besloten een AutoCAD specialist van Cadix mee te laten lopen binnen de organisatie. Peter: “De consultant van Cadix is hiermee onderdeel geworden van onze organisatie en heeft zodoende goed kunnen beoordelen wat nodig is binnen ons bedrijf”.

Meer structuur en overzicht met AutoCAD template

“Naast de volledige overstap naar AutoCAD is er ook besloten meer structuur binnen het AutoCAD werkproces aan te gaan brengen. Er is gekeken waar zaken slimmer en efficiënter konden”, vertelt Peter. Lenie Nanninga, de AutoCAD specialist van Cadix, heeft een overzichtelijk algemeen template ontwikkeld waarbij veel zaken al vooraf zijn ingesteld en ingedeeld. “Met het algemene template staan alle benodigde gegevens direct juist op het printblad. En dit geeft ons veel meer structuur en overzicht”, noemt Peter enthousiast. “Het template is daarbij gericht op alle verschillende afdelingen van onze organisatie. Zowel de tekenkamer, als de HSB-afdeling als ook de installatieafdeling en werkvoorbereiding kunnen hiermee uit de voeten. Dit zorgt voor een prettig en snel werkproces.”

Sneller werken én minder fouten

Het algemene template, wat inmiddels ontwikkeld is, bepaald onder andere welke lagen er gebruikt moeten worden, de maatvoering en de printstandaarden. “Daarbij zijn er ook zaken geautomatiseerd, waardoor er nog sneller gewerkt kan worden met AutoCAD. Denk hierbij aan de onderhoek, het genereren van oppervlakten van ruimtes in tabellen en de drawing properties”. Het automatiseren van gegevens versneld niet alleen het werkproces, het zorgt er ook voor dat er minder fouten worden gemaakt. “Voorheen werd er nog relatief veel handmatig ingevoerd. Maar met de komst van het template is dit niet meer nodig en is er minder ruimte voor foutieve informatie invoer”, vertelt Peter.

AutoCAD consultant aanwezig op de werkvloer

“Lenie Nanninga werkt al méér dan 25 jaar dagelijks met AutoCAD en kent het programma door en door. Het is dan ook ontzettend fijn om zo’n iemand fysiek bij je op kantoor te hebben”, noemt Peter. “Lenie is wekelijks aanwezig op de tekenafdeling en hiermee zijn de lijnen zeer kort. Eventuele vragen zijn snel beantwoord en advies en ondersteuning is snel gegeven”. Peter geeft aan zeer tevreden te zijn over de samenwerking met Cadix. “De organisatie is prettig in omgang en zeer betrokken. Onze vraag is snel opgepakt en gedurende het hele traject wordt er een vinger aan de pols gehouden. Dit is zeer fijn”.

Bedum linker gevel Bedum linker gevel
Bedum vrijstaand groot Bedum vrijstaand groot
Bouwplan vrijstaande woning Bouwplan vrijstaande woning