U&Rick

Klant:

U&Rick

Zie ook:

LinkedIn

Omschrijving:

U&Rick digitaliseert met 3D scanning en ReCap Pro.

Deel deze pagina:

Het meten met laserscanners en de scandata die hieruit voortkomt, heeft veel voordelen ten opzichte van de data die wordt gemaakt met traditionele meetmethoden. Rick Wopereis van U&Rick zet (bijna) dagelijks zijn laserscanner in voor diverse gemeentelijke opdrachtgevers. De 3D scanner van Rick zet de ruwe metingen automatisch om naar een pointcloud die in ReCap Pro kan worden geïmporteerd. Een pointcloud, ook wel wolkenpunt, is een verzameling van meetpunten die door een 3D-laserscanner gevonden zijn. Binnen ReCap Pro is het vervolgens mogelijk de data te bekijken en bewerken.

Rick: ”De vraag naar digitale informatie op hoog detail niveau wordt tegenwoordig steeds groter. Door een 3D scanner aan te schaffen kon ik inspelen op de vraag van de klant, mijn werkzaamheden uitbreiden en de kwaliteit vergroten”. Om kennis te maken met de mogelijkheden van 3D laserscanning en beeldbewerking heeft U&Rick een maatwerkcursus ReCap Pro bij Cadix gevolgd.

Waarom 3D scanning?

Beter advies

Met de 3D scanner kan de huidige situatie beter in kaart worden gebracht, waarna beter advies kan worden gegeven.

Verklein de foutkans

Door alles op een juiste en exacte manier vast te leggen, verklein je de kans op fouten.

Bespaar tijd

De laserscanner vergeet niets in te meten. En hierdoor hoef je nooit terug naar de locatie voor een maat.

Documentatie

De pointcloud kunnen dienen als documentatie- en bewijsmateriaal.

Beter advies dankzij een 3D laserscanner

Rick van U&Rick heeft tijdens zijn werk als techneut bij verschillende bedrijven kennis gemaakt met riooltechniek. “Ik ontdekte dat dit werkveld mij erg goed lag en besloot hiervan mijn specialisme te maken. Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen waarbij ik als technische duizendpoot werk aan vraagstukken met betrekking tot elektrotechnische, mechanische en civieltechnische installaties en systemen”, vertelt Rick enthousiast.

“Ik houd mij binnen de riolering techniek bezig met alles dat ‘verpompt’ moet worden. Ik doe bijvoorbeeld technische inspecties en inmetingen van riolering en geef advies over gemalen en technische systemen. Ik maak pomp- en leidingselecties en ontwerp gemalen, besturingssystemen en gemaalputten. Daarnaast geef ik advies over complexe vraagstukken.” Om de opdrachtgevers nog beter te kunnen adviseren scant Rick de gemalen momenteel steeds vaker in. Met de 3D scanner wordt de huidige situatie in kaart gebracht en met Autodesk ReCap Pro bekijkt en bewerkt Rick de pointcloud. Vervolgens bepaalt hij op basis van de verkregen data, samen met de opdrachtgever(s), hoe de nieuwe installatie eruit moet komen te zien.

B3D scanning bespaart tijd én geld

“Een groot voordeel van 3D scanning is dat de laserscanner niets vergeet in te meten. Wat betekent dat je dus nooit meer terug hoeft naar de locatie omdat je vanuit de pointcloud een totaalbeeld hebt en alle details kan inmeten vanaf je PC. Dit bespaart natuurlijk veel tijd”, vertelt Rick. “Daarbij verklein je de foutkans tijdens de uitvoering door meer tijd in de ‘voorkant’ te steken en alles op een juiste en exacte manier vast te leggen. Bij een handmeting komt het nog wel eens voor dat een onderdeel, bijvoorbeeld demarcaties van verschillende systemen, civiele details of een luchtkanaal gemist wordt, waardoor bepaalde leidingen tijdens de uitvoering nog moeten worden verlegd. Met als gevolg: ongewenste kosten. Maar dankzij 3D scanning is dit verleden tijd”.

ReCap Pro biedt vele voordelen

“Met ReCap Pro kan je ‘in’ de pointcloud staan en eenvoudig ‘om je heen kijken’. Dit zorgt in combinatie met de gemaakt 360graden foto voor veel meer duidelijkheid dan een platte tekening. Foute interpretatie van de omgeving en systemen wordt hiermee bijna onmogelijk. Tevens kan de pointcloud gebruikt worden als onderligger voor bijvoorbeeld een Inventor, Revit- of AutoCAD tekening. Je kunt de pointcloud als het ware overtrekken, wat ook weer veel tijd bespaart en de kans op fouten verkleind.”

Bekijk onze training

Rick laat ook weten dat je op zo’n 3D scan vaak meer ziet dan dat je met het blote kunt zien. “Zo kun je met de scan bijvoorbeeld het exacte afschot van voorzieningen in kaart brengen en zijn de exacte maten af te lezen. Dit vereenvoudigt het proces en kan vaak ook leiden tot optimalisaties bij systemen waarbij in de huidige situatie problemen waren. Verder kan de pointcloud dienen als documentatie- en bewijsmateriaal. Dit is voor vele organisatie een grote meerwaarde is, aangezien er best veel systemen in Nederland zijn waarvan weinig bekend is”.

“ReCap Pro doet precies wat ik wil”

Rick geeft aan dat ReCap Pro hem ontzettend goed bevalt. “De software werkt eenvoudig en doet precies wat ik wil. De scanner bevat zelf ook bewerkingssoftware, maar deze heeft niet de functionaliteit om de beelden (ruwe data) te bewerken. En dit had ik wel nodig, dus de keus was snel gemaakt.” Rick geeft aan dat hij na het maken van een scan op locatie de mogelijkheid heeft de beelden te bekijken, bewerken en delen. “Gescande onderdelen die niet interessant zijn voor de opdrachtgever kan ik met een paar klikken verwijderen. Dit levert een compleet en duidelijk beeld op zonder onnodige ballast. Daarbij wordt de datafile hierdoor ook kleiner, wat natuurlijk altijd prettig is”.

Virtueel voelt als klassikaal

Bert van der Hoeven, Building Consultant bij Cadix, heeft Rick wegwijs gemaakt in het gebruik van ReCap Pro. “Ik heb de cursus vanuit huis gevolgd en dit ging helemaal prima via Teams. Het was net alsof Bert naast mij op de stoel zat.” Rick geeft aan dat het prettig is om te kunnen sparren met iemand die veel kennis van de software heeft. “Je leert veel efficiënter met de software te werken dan wanneer je zelf alles moet gaan uitzoeken”. Rick vertelt vervolgens zeer tevreden te zijn over het contact met Cadix. “Ik ben goed en snel geholpen en zou Cadix zeker aanraden bij anderen”.

Scanner neergelaten in gemetselde put Scanner neergelaten in gemetselde put
Scan gemetselde put Scan gemetselde put
Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Heeft u vragen over 3D scanning?

Neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.