UMCG

Klant:

UMCG

Zie ook:

www.umcg.nl

Omschrijving:

Dankzij de gevolgde één-op-één training bij Cadix is het onderhoud aan de AGOR-deeltjesversneller versneld.

Deel deze pagina:

Sinds kort heeft het UMCG de exploitatie van de AGOR-deeltjesversneller over genomen van de Rijksuniversiteit Groningen. De AGOR-versnellerfaciliteit levert een breed scala aan deeltjesbundels voor wetenschappelijke experimenten door onderzoekers uit binnen- en buitenland. De versnellerfaciliteit wordt niet alleen gebruikt voor medisch onderzoek maar ook voor onderzoek in de subatomaire fysica en, in samenwerking met de lucht- en ruimtevaartsector, de stralingsbestendigheid van sensoren en andere elektronische componenten.

Roel, hoofd operateur, is verantwoordelijk voor al het onderhoud aan de deeltjesversneller. “Fusion 360 is een zeer toegankelijk programma waarmee je snel en eenvoudig kunt modelleren. Dankzij de gevolgde één-op-één training bij Cadix beheers ik Fusion 360 en wordt het onderhoud aan AGOR versneld”. De Fusion 360 cursus is volledig op de wensen en eisen van Roel afgestemd zodat hij de kennis direct in de praktijk kon toepassen.

De voordelen van Fusion 360

Uitgebreide modelleertools

Met Fusion 360 heeft u heeft toegang tot een uitgebreide set aan 3D-modelleertools.

Handige simulatietools

U controleert eenvoudig of ontwerpen produceerbaar zijn met simulatietools.

Import- en export

U heeft import- en exportmogelijkheden voor méér dan 50 verschillende bestandstypen.

Altijd juiste versie

U beschikt altijd en overal over de laatste versie van uw ontwerp, omdat alle bestanden worden opgeslagen in de Cloud.

AGOR

In AGOR worden positief geladen deeltjes (ionen) versneld. Dit versnellen gebeurt met behulp van sterke elektrische velden. De versnelde deeltjes botsen op verschillende materialen. Detectoren bepalen de aard van de deeltjes en hun snelheid en richting. De gegevens van de botsingen worden vervolgens omgezet in elektrische signalen. Computers verwerken deze signalen tot grafieken.

Onderhoud aan de deeltjesversneller

“Ik ben onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud aan de deeltjesversneller. Als er een onderdeel stuk is of toe is aan vervanging, dan is het aan mij dit te signaleren en te repareren.”, vertelt Roel. “Aangezien de deeltjesversneller al bijna 25 jaar oud is én op maat gemaakt, is het veelal niet mogelijk reserveonderdelen te bestellen. Veel nieuwe onderdelen worden daarom gemaakt door onze eigen productieafdeling.” Roel geeft aan dat hij voorheen aan de ontwerpafdeling doorgaf wat voor onderdeel er nodig was. De ontwerpafdeling werkte dit vervolgens voor hem uit. “Nu ik de cursus Fusion 360 heb gevolgd, kan ik zelf de te reviseren of te vervangen onderdelen gaan tekenen. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen zoals een cilinder of een beugel”. Roel geeft aan dat Fusion 360 eenvoudig in gebruik is waardoor hij nu snel en efficiënt het beoogde onderdeel kan modelleren."

Roel: "Dankzij de opgedane kennis ontlast ik onze ontwerpafdeling omdat ik zelf de kleine projecten kan oppakken. Omdat ik zelf rechtstreeks in contact sta met de productieafdeling hoeft de informatie niet langs meerdere schakels, waardoor de efficiëntie kan toenemen en eventuele miscommunicatie minder snel zal voorkomen.”

De docent heeft mij handvatten gegeven om sneller tot het gewenste resultaat te komen

Roel, Hoofd operateur

Deeltjesversneller breed inzetbaar

AGOR is uniek omdat het zowel lichte als zware ionen, van alle chemische elementen, kan versnellen. Hierdoor is het cyclotron breed inzetbaar. Roel: “De deeltjesversneller gebruiken wij voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de ruimtevaart.” Roel geeft aan dat het dankzij de deeltjesversneller bijvoorbeeld mogelijk is om te testen hoe lang elektronica onderdelen goed blijven functioneren in de ruimte. “We schieten protonen op essentiële elektronische componenten van een satelliet om te kijken of deze stralingsschade oplopen. In de ruimte krijgen deze onderdelen namelijk behoorlijk wat straling te verduren. Met AGOR bootsen we de situatie in de ruimte na.”

“Ook in de medische wereld wordt de deeltjesversneller veel gebruikt”, vertelt Roel. Zo wordt er bijvoorbeeld met behulp van AGOR gekeken naar de manier waarop protonen zich bewegen in patiënten bij bestraling. Onderzoekers kunnen op basis hiervan de dosering van de bestraling in gezond weefsel beperken.

Cursus op maat

Roel geeft aan dat hij erg tevreden is over de cursus die hij gevolgd heeft bij Cadix. “De cursus was op mijn wensen en eisen afgestemd en hierdoor zeer persoonlijk. Ik had al enige basiskennis van Fusion 360 omdat ik het pakket hobbymatig gebruikte, maar de docent heeft mij handvatten gegeven om sneller tot het gewenste resultaat te komen.” Roel vertelt dat hij dankzij de cursus nu nog beter uit de voeten kan met Fusion 360. “Ik kan nu duidelijk en snel in beeld brengen wat voor onderdeel ik nodig heb voor het onderhoud aan de deeltjesversneller.” Mocht Roel in de toekomst nog een verdiepingsslag met Fusion 360 willen maken, dan zal hij Cadix hiervoor zeker opnieuw benaderen.

Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Ook werken met Fusion 360?

Neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder!