Infrascoop

Klant:

Infrascoop

Omschrijving:

Met behulp van Cadix modelleert Infrascoop nu in 3D met Revit MEP en werken zij efficiënter dankzij eigen families.

Deel deze pagina:

De samenwerking tussen verschillende partijen tijdens een bouwproject verloopt dankzij BIM erg soepel. Bouwbedrijven, installateurs en aannemers werken aan één en hetzelfde model. Voor bedrijven uit de Infra branche is dit nog niet van zelfsprekend. Maar sinds kort heeft aannemersbedrijf Infrascoop de aansluiting met BIM gevonden. Mike Heesbeen, Maatvoerder van Infrascoop,: “Wij werken voor veel bouwbedrijven en komen hierdoor vaak in aanraking met BIM. Er werd bij ons echter veelal met 2D tekening gewerkt, waardoor het werken met BIM weinig toegevoegde waarde had. Om als organisatie onderscheidend te zijn en aan de groeiende vraag naar 3D modellen te voldoen zijn wij gaan werken met Revit”. Met behulp van Cadix modelleert Infrascoop nu in 3D en kunnen zij efficiënter werken dankzij eigen families.

Welke voordelen ervaart Infrascoop?

Aansluiting op de bouw

Revit is niet specifiek ontworpen is voor de Infra, maar wordt wel veel wordt gebruikt door bouwbedrijven.

Delen van informatie

Met Revit kan informatie zoals materiaalsoort eenvoudig gedeeld worden met bouwkundige partners.

Volledig up-to-date

Met Revit MEP kunnen de modellen uitgelezen worden, waardoor de organisatie altijd op de hoogte is van de laatste informatie.

Foutkans verkleinen

Er kan met Revit MEP eenvoudig gecheckt worden op clashes (fouten in het model).

Dankzij Revit kan Infrascoop aansluiten op de bouw

De expertise van Infrascoop ligt bij het grondwerk, rioleringen, weg- en waterbouw en grond- en bouwstoffenbeheer. “Wij leveren het gehele totaalplaatje. We denken mee vanaf ontwerp en richten ons zoveel mogelijk op het ontzorgen van opdrachtgevers tijdens alle fases van een project”, aldus Mike. Tot voorkort werden de nodige tekeningen, voor bijvoorbeeld het bouwrijp maken van een bouwlocatie of de definitieve bestrating, in 2D tekent. Maar met de hulp van Cadix ontwerpt Infrascoop nu in 3D. “We hebben enige tijd met Civil 3D gewerkt, maar ontdekten dat dit programma voor ons niet goed genoeg aansloot op BIM. En dat was juist wel onze wens. Daarom is ons geadviseerd met Revit te gaan werken”. Mike geeft aan dat Revit niet specifiek ontworpen is voor de Infra, maar wel veel wordt gebruikt door bouwbedrijven. “En dat is waarop wij willen aansluiten!”

Cadix adviseert en ondersteunt bij maken van de juiste keuze

Mike: “Cadix heeft ons geadviseerd met Revit MEP te gaan werken, omdat dit het beste bij onze werkzaamheden aansluit. Het pakket is met name bedoeld voor het maken van installaties in een gebouw. Maar je kunt soort gelijke installaties natuurlijk ook onder de grond plaatsen”. Dankzij Revit MEP is het mogelijk om aansluitingen, zoals leidingen, pompen en afvoerbuizen, aan te laten sluiten op de gevel van het gebouw. “En zo worden wij dus onderdeel van het BIM project”, zegt Mike enthousiast.

Werken met Revit MEP biedt vele voordelen

Infrascoop heeft dankzij Revit de mogelijkheid informatie aan haar gemodelleerde onderdelen mee te geven. Dit is een groot plus punt van Revit. “Onze bouwkundige partners vragen regelmatig naar deze informatie. Ze willen bijvoorbeeld weten wat je in de grond stopt qua materiaal. Wij kunnen dit dankzij Revit eenvoudig met hun delen”. Ook is Infrascoop nu altijd up-to-date omdat het kan mee draaien in BIM projecten. “Omdat we nu zelf modellen kunnen uitlezen zijn we altijd op de hoogte van de laatste informatie. Daarbij zijn wij niet meer afhankelijk van een andere partij die de informatie aan ons moest doorspelen. Dit bespaart ons tijd en het is minder foutgevoelig”, noemt Mike.

Daarbij heeft het werken met Revit ook als voordeel dat eventuele fouten sneller aan het licht komen. “Omdat wij ons model ook in 3D aanleveren kan er snel en eenvoudig gecheckt worden op clashes. Mocht de riolering niet goed aansluiten op de woning, dan wordt dit direct zichtbaar. Door deze fouten virtueel al zichtbaar te maken, worden faalkosten op de bouwplaats voorkomen”.

Werken met Families bespaart veel tijd

Naast de basisvaardigheden van Revit MEP hebben de medewerkers van Infrascoop ook Families in Revit leren maken. “Aangezien Revit MEP niet specifiek voor de Infra sector is ontworpen, zijn we momenteel zelf bezig met het maken van families. Denk bijvoorbeeld aan trottoirbanden en rioolbuizen.” Gemaakte families kunnen met behulp van parameters en variabelen worden gestuurd zodat het model zich automatisch kan aanpassen naar eigen wens. “We zijn inmiddels begonnen met het maken van verschillende betonbuizen. Hiermee kunnen we straks met een paar klikken op de knop een complete riolering van maken.” Mike geeft aan dat het werken met Families veel tijd bespaart. “Het kost natuurlijk even wat tijd om de families op te zetten, maar als je dit éénmaal hebt gedaan modelleer je veel sneller dan voorheen. Daarbij zijn onze families parametrisch, waardoor er (nog) efficiënter gewerkt kan worden!”

Cadix denkt met u mee

Cadix heeft een maatwerkcursus Revit MEP en Families samengesteld op basis van de wensen van Infrascoop. De vierdaagse cursus is Infrascoop zeer goed bevallen. “Revit was voor ons geheel nieuw. De consultants van Cadix zijn gelukkig zeer kundig en hebben ons snel wegwijs in het pakket. We leerden de basis van het pakket met de focus op de Infra aspecten”. Mike geeft aan dat Cadix een fijne sparringpartner is. “Cadix denkt goed met je mee en benoemd alle mogelijke opties. Samen wordt vervolgens besloten welk pad het beste kan worden bewandeld. Dit is zeer prettig en wordt gewaardeerd.”

Neem contact op

Opmaak van een dynamische, parametrische family van een betonnen rioolbuis met inlaat Opmaak van een dynamische, parametrische family van een betonnen rioolbuis met inlaat
3D view van betonbuis in Revit 3D view van betonbuis in Revit
Ontwerp van een rioolsysteem in 2D welke later wordt omgezet in 3D Ontwerp van een rioolsysteem in 2D welke later wordt omgezet in 3D
Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Ook de aansluiting op BIM vinden met Revit MEP?

Neem gerust contact op met mij!