Wartburg College

Klant:

Wartburg College

Zie ook:

www.wartburg.nl

Omschrijving:

Twee natuurkunde docenten hebben een Fusion 360 cursus bij Cadix gevolgd, om de leerlingen van het Wartburg College voor te bereiden op het technisch vervolgonderwijs.

Deel deze pagina:

Om de leerlingen van het Wartburg College voor te bereiden op het technisch vervolgonderwijs wordt er sinds kort gewerkt met Fusion 360. Het Wartburg College is een Christelijke school voor het voortgezet onderwijs gevestigd in Rotterdam.Natuurkunde docent Ivan Vermeulen: “Samen met collega’s heb ik het nieuwe havo profiel, TechnoHavo, opgezet waarbij er tijd is vrij gemaakt voor een technisch project. Met dit project ontwikkelen leerlingen extra vaardigheden, zoals lasersnijden en 3D ontwerpen en printen met behulp van Fusion 360.” Om Fusion 360 toe te kunnen passen binnen de organisatie hebben twee natuurkunde docenten een cursus bij Cadix gevolgd. “Fusion 360 is een veelzijdig softwarepakket dat snel eigen gemaakt kan worden”, aldus Vermeulen.

Voorheen werd er binnen het Wartburg College met TinkerCAD gewerkt. “TinkerCAD is een softwareprogramma dat heel eenvoudig werkt, maar ook beperkte mogelijkheden heeft”, noemt Vermeulen. “Zodoende zijn wij op zoek gegaan naar een 3D pakket dat meer geavanceerde functionaliteiten bevat.” Na een inventarisatie van diverse 3D softwarepakketten is er gekozen voor Fusion 360. “Fusion 360 is een pakket waar je vrij snel mee leert werken. Het pakket heeft een gebruiksvriendelijke interface die goed te begrijpen is. Daarbij is het een groot voordeel dat het pakket gratis te gebruiken is binnen het onderwijs”, aldus Vermeulen.

Fusion 360 geeft meer vrijheid

Vermeulen geeft aan dat hij na het volgen van de cursus bij Cadix bijna dagelijks gebruik maakt van de cloud-based ontwerptool. “Ik pas mijn kennis toe tijdens de natuurkunde lessen en het technische project voor het TechnoHavo profiel. Zo gebruik ik Fusion 360 regelmatig voor demonstraties.”  Vermeulen print bijvoorbeeld practicummateriaal met de 3D printer waardoor natuurkundige experimenten en onderzoeken eenvoudig en snel in de praktijk kunnen worden uitgevoerd en toegelicht. “Het mooie aan Fusion 360 is dat ik alles zelf kan maken én printen. Dit geeft mij meer vrijheid tijdens de lessen, omdat ik niet gebonden ben aan het standaard materiaal. Ook is het eigen geprinte practicummateriaal voor de leerlingen net wat leuker en interessanter”, vertelt Vermeulen enthousiast.

Op een efficiënte manier 3D modellen ontwerpen en printen

Niet alleen de docenten van het Wartburg college werken met Fusion 360. Ook de leerlingen maken gebruik van de software. Het werken met Fusion 360 is namelijk een belangrijk onderdeel van het TechnoHavo profiel. “We leren de leerlingen hoe zij op een eenvoudige en efficiënte manier 3D modellen kunnen ontwerpen en printen”. Het feit dat de leerlingen nu al leren werken met een 3D CAD softwarepakket heeft voordelen voor de toekomst, vindt Vermeulen. “Tijdens technische HBO studies wordt er ook met 3D softwarepakketten zoals SolidWorks en Fusion 360 gewerkt. Leerlingen die later een technische studie willen gaan volgen hebben er veel profijt van dat zij de vaardigheid van het 3D ontwerpen nu al ontwikkelen.” Naast het maken en printen van 3D ontwerpen, leren de leerlingen tijdens de lessen ook hoe zij goede werktekeningen, animaties en renderingen maken.

Fusion 360 zorgt voor verbeteringsslag in het ontwerpproces

Vermeulen geeft aan dat het ontwerpen met Fusion 360 zorgt voor een verbeteringsslag in het ontwerpproces. “Schetsen op papier is vrij eenvoudig, máár je denkt hier niet na over hoe iets in de praktijk echt gemaakt moet worden. Maak je je ontwerp in 3D dan moet je direct nadenken over hoe het uit de 3D printer moet komen of hoe je bepaalde onderdelen aan elkaar gaat maken. Dit dwingt de leerlingen dus bewuster over het ontwerp na te denken.” Dat Fusion 360 eenvoudig te gebruiken is, ziet Vermeulen duidelijk terug bij de leerlingen. Zij kunnen namelijk na een korte uitleg al snel zelfstandig aan de slag met het pakket.

‘Ik voel mij nu vertrouwd om te werken in Fusion 360’

Ivan Vermeulen, Natuurkunde docent

Vermeulen vertelt erg tevreden te zijn over de gevolgde training bij Cadix: “Mijn complimenten voor Wim Meijer, de trainer van Cadix. Na het volgen van deze cursus voel ik mij vertrouwd om te werken in Fusion 360 en mijn kennis te delen met de leerlingen”. De cursus was heel goed opgezet volgens Vermeulen: “Je leert tijdens de training de belangrijkste onderdelen van het pakket om zodoende een goed model te kunnen maken. Hierbij was er veel aandacht voor het logisch en efficiënt opbouwen van je 3D model!” Vermeulen laat weten in de toekomst graag een cursus te willen volgen die zich volledig richt op het CAM gedeelte van Fusion 360 en een cursus die focust op het simuleren en testen van het 3D model. “Met behulp van de cursussen van Cadix kunnen we voor onszelf en onze leerlingen nog meer uit Fusion 360 halen!”

Leerlingen van het Wartburg College Leerlingen van het Wartburg College
Leerling met 3D printer Leerling met 3D printer
3D print 3D print
Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Ook leren werken met Fusion 360?

Neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder!