VendeV Bouwkunde

Klant:

VendeV Bouwkunde

Zie ook:

vendev.nl

Omschrijving:

Diverse medewerkers van VendeV hebben de afgelopen jaren meerdere malen een 3D CAD cursus bij Cadix gevolgd.

Deel deze pagina:

VendeV Bouwkunde is een onafhankelijk (facilitair) bouwkundig teken- en adviesbureau uit Heerenveen opererend in heel Nederland. VendeV voert met name tekenwerk uit voor grote aannemers en architectenbureau’s. Het continu blijven ontwikkelen van de organisatie en de medewerkers is voor VendeV een belangrijk speerpunt. En dit is dan ook de reden waarom diverse medewerkers van VendeV de afgelopen jaren meerdere malen een 3D CAD cursus bij Cadix hebben gevolgd. Rémon Veldhuizen, mede-eigenaar van VendeV,: “Door onze huidige kennis steeds verder uit te breiden, kunnen wij volop mee draaien in de huidige, veelal digitale, bouwwereld’.

VendeV houdt zich bezig met grote en kleine projecten in de renovatie, woning-, scholen- en utiliteitsbouw. Rémon Veldhuizen is samen met zijn compagnon Richard de Vries eigenaar van VendeV. “Wij doen eigenlijk alles wat een architectenbureau ook doet, máár wij zijn geen architecten”. Veldhuizen modelleert zelf niet, maar is met name verantwoordelijk voor de begeleiding en coördinatie binnen de organisatie.

De bouwwereld verschuift van 2D naar 3D

Veldhuizen: “Een aantal jaar geleden kwam het concept BIM sterk in opkomst. Wij hebben daarom deelgenomen aan de BIM Manager cursus bij Cadix. Het was een ontzettend leerzame cursus, maar we hebben de geleerde kennis helaas niet direct toegepast in de praktijk.” Veldhuizen vertelt dat de bouwwereld rond die tijd (crisis), op het gebied van BIM, namelijk was stil blijven staan. “Er kwamen voornamelijk 2D opdrachten binnen, dus onze focus lag daar ook op”. Voor deze 2D opdrachten werd jarenlang AutoCAD gebruikt. Echter is VendeV in 2013 overstapt op Revit, hét 3D modelleerpakket van deze tijd. “Je ziet dat de bouwwereld van 2D naar 3D verschuift. Je moet dan op een bepaald moment besluiten mee te gaan en ook over te stappen op 3D.”

Maatwerkcursus Revit

Om snel en efficiënt te kunnen werken met Revit heeft Cadix een maatwerkcursus Revit voor VendeV uitgevoerd. Veldhuizen: “Onze medewerkers hebben veel aan deze cursus gehad. We hebben onder andere meer diepgang gekregen in families, complexe dakvormen, parameters et cetera. Doordat deze cursus op maat was gemaakt, sloot het perfect aan bij onze wensen en eisen. En waren er vragen, dan konden wij kosteloos altijd bellen. En dit kan trouwens tot op de dag van vandaag nog steeds. Dit kunnen wij echt waarderen”.

Voordelen van het gebruik van Revit en Navisworks

Het werken met Revit heeft volgens Veldhuizen vele voordelen. “In vergelijking met AutoCAD gaan de modelleerwerkzaamheden tegenwoordig een stuk sneller”. Ook vertelt Veldhuizen enthousiast dat de mogelijkheid tot het maken van clashcontroles (Navisworks) een grote uitkomst is. “Door met meerdere partijen in Revit samen te werken middels BIM zie je direct waar het fout kan gaan. Wanneer fouten in een 3D BIM model in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt, kan veel geld bespaard worden.”

Vendev volgt diverse 3D CAD cursussen

“Om de goeie dingen te blijven doen hebben wij diverse cursussen bij Cadix gevolgd”, vertelt Veldhuizen. “Stilstand is tenslotte achteruitgang”. Zo hebben de medewerkers van VendeV onder andere een Revit cursus voor gevorderden gevolgd, om zo de huidige basiskennis verder uit te ontwikkelen. Ook hebben zij deelgenomen aan een maatwerkcursus Revit Families, wat volgens Veldhuizen veel heeft opgeleverd.

“Door te werken met families en parameters zijn modellen makkelijker aan te passen en wordt er sneller en efficiënter gewerkt.” Met Families kan namelijk één familie centraal worden gewijzigd, waarna dezelfde objecten (bijvoorbeeld kozijn en deuren) verspreid door het gehele model zich aanpassen. Volgens Veldhuizen is het grootste voordeel van het volgen van een maatwerkcursus, het feit dat alles precies is afgestemd op de medewerkers van jouw organisatie. “Dingen waar wij tegen aan lopen worden specifiek behandeld. Dit zorgt voor een hoge betrokkenheid tijdens de lessen en het sneller bereiken van de gewenste doelen”.

In mei 2018 heeft VendeV deelgenomen aan een Navisworks cursus op de trainingslocatie van Cadix in Drachten. Veldhuizen: “De controlerende rol binnen bouwprojecten wordt steeds belangrijker. Navisworks is hiervoor het ideale programma. Met Navisworks voer je onder andere clash controles uit en haal je snel een eenvoudig hoeveelheden uit een model. De informatie die je uit Navisworks kunt halen zorgt er uiteindelijk voor dat een bouwproject sneller, en zonder fouten, kan worden opgeleverd.”

Modelleerwerkzaamheden gaan binnen Revit in vergelijking met AutoCAD een stuk sneller.

Rémon Veldhuizen, mede-eigenaar van VendeV

Werken volgens het BIM principe

VendeV gebruikt momenteel zowel AutoCAD en Revit, als Navisworks tijdens projecten. “Wij worden onder andere benaderd door aannemers/architecten om het gebouw volgens hun eisen en bouwmethodieken, compleet uit te werken in 3D. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor meerdere projecten zowel het bouwkundige deel als de prefab elementen gemodelleerd in 3D. Door onze veelzijdige 2D en 3D kennis hebben wij relatief snel een goed werkend 3D model kunnen opzetten.

Veldhuizen vertelt dat VendeV voor vele projecten al heeft gewerkt volgens het BIM principe. “Wij werken samen met de aannemers, constructeurs en installateurs aan het model, wat het werkproces verbeterd en versneld. Momenteel is het nog niet haalbaar om voor elk project volgens BIM te werken, maar dat is wel iets wat ik graag zou willen.“

Werken volgens het BIM principe

Tevreden over samenwerking

Veldhuizen geeft aan ontzettend tevreden te zijn over de samenwerking met Cadix. “Omdat we meerdere cursussen hebben gevolgd gedurende de jaren, zijn Cadix en VendeV goed op elkaar ingespeeld. Cadix weet wat wij nodig hebben en adviseert ons waar nodig. Daarbij is de hoofdlocatie van Cadix bij ons om te hoek. Dit is natuurlijk qua reistijd zeer prettig.” Veldhuizen geeft verder aan in de toekomst zeker opnieuw gebruik te gaan maken van de diensten van Cadix: “Wij willen blijven groeien, en daarvoor is het belangrijk te blijven ontwikkelen. Training en ondersteuning van Cadix helpt hierbij”.

Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Wilt u uw huidige kennis ook verder uitbreiden?

Volg een cursus bij Cadix. Vraag gerust naar de mogelijkheden.