RPS

Klant:

RPS

Zie ook:

www.rps.nl

Omschrijving:

Om als organisatie onderscheidend te zijn en de werkzaamheden te vereenvoudigingen is de stap naar het werken met AutoCAD Civil 3D gemaakt.

Deel deze pagina:

RPS behoort tot de toonaangevende advies- en ingenieursbureaus van Nederland. RPS is in 1970 opgericht als Rural Planning Services en is toonaangevend op het gebied van inspecteren, analyseren en adviseren van de bebouwde en landelijke omgeving. Arno Schnitker, projectleider: “Wij houden ons onder andere bezig met het bedenken en ontwerpen van waterbouwkundige constructies, civiele projecten, maar ook het aanvragen van vergunningen en het onderzoeken van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zoals asbest en chroom 6.”

Om als organisatie onderscheidend te zijn en de werkzaamheden te vereenvoudigingen is de stap naar het werken met AutoCAD Civil 3D gemaakt. “Het werken met Civil 3D brengt vele voordelen met zich mee. Zo kan je bijvoorbeeld snel en gemakkelijk hoeveelheden uit een model halen en spoor je vroegtijdig knelpunten binnen je ontwerp op, wat zorgt voor een reductie in de faalkosten!”, aldus Arno.

De voordelen van Civil 3D

Nauwkeuriger werken

Door te werken met Civil 3D kan er meer informatie uit het model gehaald worden. En dit zorgt ervoor dat er sneller en nauwkeuriger wordt gewerkt.

Realistische beeld creëren

De klant heeft dankzij Civil 3D direct een goed beeld van het gewenste eindresultaat en zal zo eerder overtuigd zijn van het ontwerp.

BIM-proof

BIM is dé toekomst. Door te werken met Civil 3D is de organisatie BIM-proof.

Faalkosten reduceren

Hoeveelheden worden snel en gemakkelijk uit een model gehaald en knelpunten binnen een ontwerp worden vroegtijdig opgespoord, wat leidt tot reductie in de faalkosten.

AutoCAD Civil 3D cursus op maat

Drie medewerkers van RPS, die ruime ervaring met AutoCAD hebben, volgden een driedaagse maatwerkcursus AutoCAD Civil 3D bij Cadix. Deze cursus vond online plaats middels Virtual Classroom. Bij een Virtual Classroom cursus volgt de cursist de training vanuit huis of kantoor via een videoverbinding. Verder is de training gelijk aan een klassikale cursus. De inhoud van de Civil 3D cursus is vooraf afgestemd met de medewerkers van RPS. Onderwerpen zoals stijlen, template tekening, rapporten, landmeetkundige toepassingen en terreinmodellen zijn tijdens de training uitgebreid behandeld. Daarnaast zijn ook as-built ontwerp, dwars- en lengteprofielen en het delen en uitwisselen van data met Civil 3D uitvoerig behandeld.

Sneller en nauwkeuriger werken met Civil 3D

“Er wordt bij RPS veel getekend met AutoCAD, maar de vraag naar 3D-modellen is de laatste tijd enorm gestegen. Steeds meer aannemers werken in 3D. Door zelf dus ook in 3D te gaan modelleren, kunnen wij onze markt beter bedienen”, aldus Arno. “Tevens kunnen wij door te werken in Civil 3D meer informatie uit ons model halen. Dit zorgt ervoor dat er sneller en nauwkeuriger gewerkt kan worden.” Ook geeft de projectleider aan nu een realistisch beeld te kunnen tonen aan haar klanten, wat veel meerwaarde heeft. “De klant heeft direct een goed beeld van het gewenste eindresultaat en zal zo eerder overtuigd zijn van ons ontwerp.”

Kennis direct toegepast in de praktijk

Een voorbeeld waar Civil 3D is toegepast door RPS is een project in Nieuw-Lekkerland. Hier is een woningbouwlocatie gesitueerd op een ondergrond met veel zettingsgevoelige lagen. Hiervoor is gekozen om de openbare ruimte te realiseren met een onderheide betonconstructie. Om een exacte grondbalans op te zetten zijn de ontgravingen van de onderheide betonconstructie, watergangen, woningblokken en aanvullingen in de tuinen ontworpen in Civil 3D. Dit ontwerp is vergeleken met de inmeting in combinatie met AHN3 om de hoeveelheden te bepalen. Op basis van deze kennis kan de dimensionering van het ontwerp gewijzigd worden om zo een optimale grondbalans te creëren.

BIM in de civiele techniek

Arno vertelt dat RPS in de nabije toekomst ook met BIM wil werken. “Momenteel wordt er binnen de civiele techniek nog relatief weinig met BIM gedaan, maar BIM is wel dé toekomst. Het werken in 3D, zoals wij nu doen met AutoCAD Civil 3D en Revit, is de eerste stap richting deze nieuwe ontwikkeling!” Arno geeft aan dat de samenwerking met andere partijen dankzij een BIM model verbeterd wordt en gegevens beter inzichtelijk zullen zijn. Zo zou je bijvoorbeeld precies kunnen zien waar de internet- en elektriciteitskabels liggen en waar de knelpunten zijn. Dit alles maakt het werk gemakkelijker en minder foutgevoelig.”

Online cursus zeer leerzaam!

De medewerkers van RPS waren zeer tevreden over de online training van Cadix en zij hebben aangeven veel te hebben geleerd. Tijdens de virtuele cursus hebben de cursisten veel persoonlijke aandacht gekregen en konden gemakkelijk met de docent meekijken. Dit ervaarden zij als zeer prettig. Arno: “We willen als organisatie blijven groeien en dit betekent dat ook dat wij willen blijven leren en trainingen volgen. Voor een vervolgcursus zouden wij ook zeker opnieuw bij Cadix terugkomen!”

Triangulatie van het grondwerk Triangulatie van het grondwerk
Online cursus middels ZOOM Online cursus middels ZOOM
Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Ook leren werken met AutoCAD Civil 3D?

Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag verder!