MVRDV

Klant:

MVRDV

Zie ook:

Omschrijving:

Om alle projectleiders en architecten in een korte tijd hetzelfde kennisniveau te laten bereiken, volgde MVRDV Revit cursussen bij Cadix.

Deel deze pagina:

MVRDV is een architectenbureau welke wereldwijd bekend is om zijn experimentele architectuur. Ze zijn gevestigd in Rotterdam, Shanghai en Parijs. Het architectenbureau maakt uitgesproken, innovatieve en opmerkelijke ontwerpen. De organisatie is research gedreven, wat in houdt dat zij veel onderzoek doen om te kijken welke opties en varianten mogelijk zijn tijdens het ontwerpproces. Bij MVRDV werken architecten afkomstig uit de hele wereld.

De organisatie heeft onder andere de Markthal en het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en de Pushed Slab in Parijs ontworpen. De afgelopen jaren heeft MVRDV veel prijzen in ontvangst mogen nemen en zo ook al in 2017. Zij hebben dit jaar de ‘Archdaily Building of the year Award’ gewonnen ze en zijn genomineerd voor de Amsterdam Architectuurprijs, allebei voor de ‘Crystal Houses’. Dit gebouw in de PC Hoofdstraat van Amsterdam is met name bijzonder vanwege de glazen gevel. De gevel bestaat uit massieve glazen ‘stenen’ en ook de ramen, kozijnen en dorpels bestaan volledig uit glas.

Dagelijks modeleren met Revit

Gerard Heerink is sinds vier jaar architect bij MVRDV. Hij werkt aan verschillende projecten en is hier van begin tot eind bij betrokken. Heerink vertelt dat zijn werkzaamheden erg divers zijn: ‘De ene dag ben ik bezig met een competitie waarbij we werken met de wensen en eisen van de opdrachtgever en de andere dag ben ik bezig met bestektekeningen en detailleren.’ Heerink modelleert dagelijks met het Autodesk 3D softwarepakket Revit en heeft veel kennis van BIM. ‘Ik werk al zes jaar met BIM en neem ook regelmatig de rol ‘BIM coördinator’ op mij.’ Heerink legt uit dat het per project kan verschillen welke rol hij op zich neemt.

Diverse Autodesk softwarepakketten

MVRDV werkt met AutoCAD, Rhino, Revit en 3ds Max. De organisatie voert projecten uit in heel de wereld, wat betekent dat het per land of per team kan verschillen welke software (het meeste) wordt gebruikt. ‘Ook is het fase afhankelijk’, vertelt Heerink. ‘Rhino wordt bijvoorbeeld vaak in de onderzoeksfase gebruikt, alvorens er gewerkt wordt met Revit of AutoCAD. ‘Er zijn projecten waarbij alle vier softwarepakketten worden gehanteerd. Er vindt echter wel een verschuiving plaats. AutoCAD wordt steeds minder gebruikt en Revit daarentegen steeds vaker.’

‘De voordelen kwamen al snel aan het licht’

De overstap van AutoCAD naar Revit is een aantal jaar geleden al gemaakt. De belangrijkste reden om te kiezen voor het 3D pakket was omdat de vraag naar projecten gemaakt in Revit steeds groter werd. ‘We hebben Revit eerst toegepast binnen een beperkt aantal projecten’, vertelt Heerink. De voordelen kwamen al snel aan het licht, waardoor steeds meer projecten met dit 3D softwarepakket werden uitgevoerd. ‘Je werkt meteen in 3D. Maar het is ook mogelijk 2D tekeningen en informatie, zoals aantallen, afmetingen en materialen, uit het softwarepakket te halen. Daarbij maakt het ontwerpen in een vroeg stadium inzichtelijk.’ Heerink vertelt dat er bij het kiezen van een 3D softwarepakket ook nagedacht is over de internationale mogelijkheden. Het is belangrijk dat er op elke locatie gewerkt kan worden met dezelfde software. Het feit dat Revit, evenals AutoCAD en 3ds Max, onderdeel is van Autodesk heeft ook een rol gespeeld bij het maken van een keus voor een 3D pakket. ‘We werkten al jaren met AutoCAD en 3ds Max en dit is altijd goed bevallen.’

AutoCAD wordt steeds minder gebruikt en Revit daarentegen steeds vaker.

Gerard Heerink, Architect bij MVRDV

In een korte tijd hetzelfde kennisniveau bereiken

‘Het werken met Revit doen we bij MVRDV al een aantal jaren, maar nog lang niet iedere medewerker kon met het 3D softwarepakket uit de voeten’, vertelt Heerink. Dit is sinds december 2016 echter wel het geval. ‘We probeerden voorheen altijd één architect met Revit kennis op een project te zetten, zodat hij of zij kennis kon overdragen aan de andere architecten. Dit is echter niet altijd mogelijk, waardoor er toch ook gekozen is voor Revit training. Zo bereiken alle projectleiders en architecten in een korte tijd hetzelfde kennisniveau.’

Revit wordt van begin tot eind gebruikt

Het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is ontworpen door MRVDV. Revit is hiervoor vanaf de competitiefases tot aan de werktekeningen gebruikt. Zo is de 3D software gebruikt voor de studies en het genereren van plattegronden en doorsneden van de tekeningen die nodig waren voor de competitie. Ook is Revit gebruikt voor de deelstudies. ‘Je kan dankzij het 3D softwarepakket gemakkelijk stukken van het ontwerp uitlichten en hiervoor verschillende testen en vergelijkingen maken.’ Zo worden bijvoorbeeld composities, materialen en kleuren getest, maar ook de impact van de andere disciplines op het ontwerp. ‘Het constructie- en installatiemodel zijn gelinkt aan het Revit model, waardoor er een integraal ontwerpproces is ontstaat. ‘Je ziet wie wat doet en het maakt het uitvoeren van clashes mogelijk’. Met clashes wordt gekeken welke onderdelen in een model kunnen gaan botsen. Dit betekent dus dat problemen vroegtijdige worden gedetecteerd. ‘Revit is tijdens dit project ook een hulpmiddel geweest om de kosten in de gaten te houden, vertelt Heerink. ‘Ook een groot voordeel!’. Revit is daarnaast tijdens dit project voor een klein deel ook gebruikt voor de visualisatie, denk aan ontwerpstudies. Voor de definitieve visualisatie is 3ds Max gebruikt. ‘De uitwisseling tussen deze twee softwareprogramma’s is erg goed, waardoor dit werkproces mogelijk is’, vertelt Heerink.

Maatwerktraining volledig afgestemd op de organisatie

Om de medewerkers van MVRDV te leren werken met Revit heeft Cadix een vierdaagse maatwerktraining verzorgd. De training werd gegeven op locatie bij MVRDV, was geheel Engelstalig en vond plaats op vrijdag en zaterdag. ‘Van te voren zijn onze wensen en eisen besproken, zodat de training hier goed op aansloot. Gaandeweg kwamen er verzoekjes binnen van onze medewerkers en is de training bijgesteld’. Zowel architecten als projectleiders hebben de maatwerktraining gevolgd. ‘Voor beide functies is kennis van Revit van belang’, vertelt Heerink. ‘Voor projectleiders is het goed om te zien wat Revit kan en wat de manier van werken is. Architecten daarentegen moeten kunnen modelleren met Revit. Zij moeten dus veel meer detailkennis en vaardigheden ontwikkelen. De maatwerkcursus is hier volledig op afgesteld.’ De training is zeer goed beoordeeld, vertelt Heerink. ‘De docent, Perry de Bruijn, wist alles goed en helder te vertellen en bracht de lesstof enthousiast over. Ook is er veel aandacht besteed aan organisatiegerichte vragen, wat zeer prettig was. Volgens Heerink wordt de geleerde kennis goed toegepast in de praktijk. ‘Dankzij het werken met Revit heb je veel grip op het ontwerp. Ook is Revit in vergelijking met AutoCAD veel completer: met AutoCAD ben je beperkt tot grafische 2D informatie. Met Revit heb je de mogelijkheid om meer informatie aan je model toe te voegen, denk aan materiaal eigenschappen, oppervlaktes en hoeveelheden.’

Behendig(er) worden met Revit

Na afloop van de maatwerkcursus heeft Cadix een kennissessie verzorgd over de nieuwste features van de laatste versie van Revit. Heerink geeft aan dat de organisatie in de toekomst vaker gebruik zal maken van de diensten van Cadix. ‘Het niveau is dankzij de cursus flink opgekrikt. Er komen echter vaak nieuwe medewerkers bij MVRVD werken wat betekent dat ook zij een hoog kennisniveau van Revit moeten verkrijgen. Waar nodig zal dit worden gedaan aan de hand van een training.’ Ook zou MVRDV hulp van Cadix kunnen gebruiken voor specialistische werken. ‘We willen graag nog behendiger worden met Revit’, vertelt Heerink enthousiast. Verder wordt ook gedacht aan ‘Floorwalking’. Een Revit specialist van Cadix zal in dit geval een aantal dagen rondlopen op kantoor bij MVRDV, zodat specifieke vragen direct kunnen worden beantwoorden.

BIM Depot Museum Boijmans van Beuningen BIM Depot Museum Boijmans van Beuningen
Visulatie Depot Boijmans van Beuningen Visulatie Depot Boijmans van Beuningen
Doorsnede Depot Boijmans Van Beuningen Doorsnede Depot Boijmans Van Beuningen
Rutmer Visser
Rutmer Visser, Salesmanager

Ook leren werken met Revit?

Neem contact op!