Just in Case

Klant:

Just in Case

Omschrijving:

Om sneller te kunnen ontwerpen en een betere koppeling met de machines te verkrijgen, heeft Just in Case besloten met Fusion 360 te gaan werken. Cadix heeft hiervoor een cursus verzorgd.

Deel deze pagina:

Just in Case is een allround maatwerkleverancier gespecialiseerd op het gebied van flightcase-kofferbouw, interieurbouw en bedrijfswageninrichting. De organisatie is in 1991 begonnen als flightcase-producent, waarbij eigenaar Hans Kock destijds de productie is gestart in de boerderij van zijn ouders. In 2002 is Arjan Kock, de broer van Hans, mede-eigenaar geworden en zijn de diensten verder uitgebreid. Just in Case levert enkel en alleen maatwerkproducten. Softwareprogramma´s zoals AutoCAD, SketchUp en Masterwork werden hier tot voorkort voor gebruikt. Sinds maart 2019 is Just in Case gaan werken met Fusion 360. Hans Kock: “We wilden sneller ontwerpen en een betere koppeling met onze machines kunnen maken”.

Fusion 360: CAD én CAM applicatie

Fusion 360 is de enige CAD/CAM applicatie waarmee ontwerpen worden gemaakt, ontwikkeld en vervaardigd in één cloudtool. Voorheen was voor het produceren van een product aparte CAM software nodig, máár dankzij Fusion 360 is dit niet meer nodig. Fusion 360 biedt zowel CAD- áls CAM functionaliteiten. Hans Kock: ”Dit softwarepakket sloot perfect aan op onze wensen en eisen”.

Hans vertelt dat Fusion voor veel gemak zorgt: “Voorheen moest je je ontwerp zelf vertalen naar de machine. Met Fusion 360 heb je de mogelijkheid direct te werken met software van de machine. Mits je de juiste postprocessor hiervoor gebruikt natuurlijk”. Hans vertelt dat je met behulp van Fusion gelijk kunt aangeven welke boren je voor je ontwerp wilt gebruiken, hoe diep deze moet gaan en met welke snelheid. “Je bent dus al met het CAM gedeelte van je ontwerp bezig tijdens de ontwerpfase!”, noemt Hans. “En maak je een wijziging in je CAD model, dan wijzigt je code voor de machine direct mee!”

Waarom werken met Fusion 360?

Veel sneller werken

Het aanpassen van een klein onderdeel in de tekening, op basis van de wens van de klant, kan met Fusion 360 veel sneller dan met AutoCAD.

Meer ontwerpvrijheid

Bijna alles wat bedacht kan worden in 3D, kan gecreëerd worden met Fusion 360. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van organische vormen.

Koppeling met machine's

Met Fusion 360 is er de mogelijkheid direct te werken met software van de machine.

CAD/CAM applicatie

Fusion 360 is de enige CAD/CAM applicatie waarmee ontwerpen worden gemaakt, ontwikkeld en vervaardigd in één cloudtool.

Fusion 360 geeft méér ontwerpvrijheid

Hans Kock vertelt dat naast de CAM functionaliteiten, ontwerpsnelheid ook een reden was om te gaan werken met Fusion 360. “We leveren veelal maatwerk producten, maar gebruiken vaak als basis een bestaande tekening. Het snel kunnen wijzigingen van tekeningen is in dit geval gewenst. Het aanpassen van een klein onderdeel in de tekening, op basis van de wens van de klant, kan met Fusion 360 veel sneller dan met AutoCAD”. Verder geeft Hans aan dat Fusion 360 meer ontwerpvrijheid geeft in vergelijking tot andere softwareprogramma’s. “Met Fusion 360 kun je bijna alles wat je maar kunt bedenken creëren in 3D. Met Fusion kun je namelijk gebruik maken van organische vormen”.

"Een duidelijke cursus welke in een gepast tempo werd verzorgd"

Just in Case bestaat in totaal uit 10 medewerkers die met veel enthousiasme aan individueel op maat gemaakte producten werken. Paul Dijkstra maakte jarenlang zijn ontwerpen met onder andere SketchUp. Broer Hans heeft basiskennis van AutoCAD en kan uit de voeten met de 2D tekeningen die zij van de leveranciers toegestuurd krijgen. Paul en Hans hebben beide in maart een tweedaagse cursus Fusion 360 gevolgd bij Cadix. Hans Kock: “Wij zijn zeer tevreden over de cursus. Wim vertelde duidelijk en in een gepast tempo, wat resulteerde in het snel kunnen werken met Fusion 360. Het was zeker géén knoppentraining. Wim laat je namelijk al gauw zelf aan de slag gaan met de software. Je gaat direct zelf dingen tekenen in Fusion en dit is erg leerzaam”. Vol enthousiasme vertelt Hans dat hij na één cursusochtend al zelfstandig een ontwerp kon maken, die hij vervolgens op kon sturen naar de (frees)machine. “Fusion 360 werkt eenvoudig, wat betekent dat je snel kunt leren werken met dit programma. Docent Wim Meijer reikt je de belangrijkste handvaten aan om in een korte tijd met Fusion 360 uit de voeten te kunnen”.

Fusion 360 koppelen aan een 3D printer

Naast flightcase-koffers, interieurbouw en bedrijfswageninrichting ontwerpt Just in Case ook gitaren. “Wij hebben na het volgen van de cursus onder andere één van onze gitaren gemaakt in Fusion 360.  Dankzij Fusion 360 kunnen we eenvoudig en snel meerdere types maken van het ontwerp. Met één druk op de knop wijzig je de vorm van onderdelen uit je je ontwerp”. Bepaalde onderdelen van deze gitaar zijn inmiddels door Just in Case geprint met een 3D printer. “De koppeling tussen de printer en Fusion is zeer eenvoudig”, noemt Hans. “Het grote voordeel hiervan is dat we onderdelen vóór de daadwerkelijke productie al kunnen testen. Je kunt precies zien hoe een onderdeel valt”. Hans geeft vervolgens aan dat het werken met versiebeheer binnen Fusion ook vele voordelen biedt. “Fouten zijn hierdoor gemakkelijk terug te vinden. Alle aanpassingen worden tenslotte bijgehouden. Je kunt met één klik op de muis terug te gaan naar een bepaalde (oudere) versie van je CAD model. Dit bespaart veel tijd”. Ook vertelt Hans enthousiast dat wanneer er één onderdeel moet worden gewijzigd, dit automatisch wordt doorgevoerd in het eindproduct dankzij Fusion. “Dit versnelt het werkproces en voorkomt fouten!”

Ook leren werken met Fusion 360?

Wilt u leren werken Autodesk Fusion 360? Volg dan één van onze Fusion 360 cursussen op een locatie bij u in de buurt. Wij bieden zowel cursussen aan voor beginners, als voor gevorderden. Elke cursist(e) ontvangt na het volgen van de cursus bij Cadix een officieel Autodesk certificaat.

Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Meer weten over Fusion 360?

Neem gerust contact met mij op. Ik adviseer u graag!