IAA Architecten

Klant:

IAA Architecten

Omschrijving:

Met de cursussen van Cadix behaald IAA Architecten kwaliteitsverbetering en reduceert faalkosten.

Deel deze pagina:

IAA Architecten is een full-service architectenbureau dat concepten levert, ontwerpt, adviseert, uitvoert en begeleidt. De organisatie bestaat uit onder andere architecten, stedenbouwkundigen, interieurarchitecten, projectmanagers, 3D modelleurs, bouwkostendeskundigen en kwaliteitsadviseurs. Door de grote verscheidenheid aan functies binnen IAA Architecten bestaat er een unieke mogelijkheid tot integrale samenwerking binnen de disciplines. Voor het uitwerken van projecten waar IAA Architecten niet de ontwerper is, hebben zij sinds kort IAA Engineering in het leven geroepen. Het architectenbureau bestaat sinds 1968 en is gevestigd in Enschede en Amsterdam.

Diverse BIM cursussen

BIM Regisseur Martin Schouwink: “Kwaliteit staat binnen onze organisatie hoog in het vaandel. Om deze kwaliteit zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, werken wij al een flink aantal jaren met BIM. Sinds kort passen wij ook Navisworks toe binnen onze projecten.” Om goed te kunnen werken met Navisworks en de toepassing van BIM binnen de organisatie te bevorderen, heeft Cadix zowel een cursus ‘BIM Coördinator met Navisworks’, als ook een cursus ‘BIM Regisseur’ verzorgd voor een aantal medewerkers van IAA Architecten.

“Mijn functie bestaat onder andere uit het uitwerken van bouwkundige modellen in relatie tot BIM”, vertelt Schouwink. “Tevens ben ik, samen met mijn twee collega BIM-regisseurs, de kartrekker van het werken volgens BIM. Het is namelijk van groot belang te voldoen aan de eisen die vooraf aan een BIM model worden gesteld. Wij sturen de organisatie hier op aan.” Binnen IAA Architecten worden diverse (CAD)softwarepakket gebruikt, waaronder Revit, DeltaPi, SketchUp, Enscape, Solibri-Viewer en BIMCollab. De reden om de cursus ‘BIM Coördinator met Navisworks’ te gaan volgen was om de kwaliteit van de modellen te kunnen verbeteren en bewaken, geeft Schouwink aan. “We hebben ons verdiept in een aantal softwarepakketten waarmee controle en clashes mogelijk zijn. Ook Navisworks kwam ter sprake. Dit pakket voldeed goed aan de wensen en eisen van onze organisatie. Daarbij zit Navisworks al bij onze Autodesk Suite in.”

Diverse BIM cursussen

Navisworks reduceert fouten en bespaart tijd

“Om 3D modellen te kunnen beoordelen met Navisworks en de coördinatie van de engineering aan te kunnen sturen met BIM, ben ik samen met twee andere BIM Regisseurs de cursus van Cadix gaan volgen”, noemt Schouwink. “De cursus ‘BIM Coördinator met Navisworks’ is bijzonder goed bevallen. Er stond een ervaren docent voor de klas die boeiend en in het juiste tempo de lesstof behandelde”. Het feit dat de docent Bert van der Hoeven zelf jaren bij een architectenbureau heeft gewerkt, werd benoemd als groot pluspunt. “De cursus was daarbij door de docent erg praktisch ingericht, waardoor de nieuwe kennis snel toegepast kon worden in de praktijk”, vertelt Schouwink. “We ontdekten tijdens de training al snel dat het werken met Navisworks veel tijd kon besparen. Voorheen moest je de 3D modellen namelijk zelf op het oog checken. Nu doet Navisworks dit voor je. Het programma zoekt razendsnel de clashes in een model en geeft deze weer.” Dat Navisworks ook zorgt voor minder fouten, beaamt Schouwink: “Zelf zie je al gauw een fout of clash over het hoofd. Een computer doet dit niet!”

Het bouwproces met BIM beter aansturen

“Om ons zelf te blijven ontwikkelen, hebben wij begin van het jaar besloten ook deel te nemen aan een cursus ‘BIM Regisseur’. Ook over deze training waren wij erg te spreken”, vertelt Schouwink enthousiast. “In het algemeen willen we graag zoveel mogelijk informatie aan een model koppelen. Echter is het de kunst de juiste informatie op het juiste moment toe te voegen. Om dit te kunnen, zal je bewuster je model moeten opbouwen. Dit is dan ook wat wij aan onze collega’s moeten doorgeven en waarop wij moeten aansturen”. Door het volgen van de cursus ‘BIM Regisseur’ kunnen Schouwink en zijn collega’s het bouwproces met de inzet van BIM beter sturen. “We hebben nu helder voor ogen hoe met behulp van BIM het beste resultaat kan worden behaald.” Dat de ILS O&E hierbij een grote rol speelt is Schouwink niet onbekend: ”Met behulp van de   ILS O&E wordt er éénheid gecreëerd. We spreken dezelfde taal en werken gestructureerd. Zo gebruiken we heldere naamgeving en maken we afspraken over aspecten als nulpunten en wie wat modelleert (demarcatie). Dit alles voorkomt clashes en dubbelingen”.

Opgedane kennis toegepast in de praktijk

Schouwink vertelt dat de opgedane kennis van de cursussen direct toegepast is binnen diverse projecten. Zo heeft IAA Architecten het ontwerp gemaakt voor het Woonzorgcentrum Kroondomein Oranjepark. De bouwer is vroegtijdig bij het proces betrokken, evenals de leveranciers. Alle betrokken partijen werkten in 3D zodat er optimaal van BIM gebruik kon worden gemaakt. Schouwink: “Om goed samen te kunnen werken, is het van groot belang vooraf duidelijke afspraken te maken om een zo goed mogelijk model aan te leveren. Navisworks heeft ons hierbij geholpen! Onze eigen modellen konden wij snel en eenvoudig checken op fouten, máár ook het gehele BIM project met verschillende aspectmodellen kon worden gecontroleerd.” Faalkosten zijn hierdoor gereduceerd, noemt Schouwink. “Fouten worden nu namelijk virtueel ontdekt, in plaats van op de bouwplaats. Zo kan je met één klik op de knop zien of er bijvoorbeeld geen luchtkanaal door de staalbouw loopt”.

 Om goed samen te kunnen werken, is het van groot belang vooraf duidelijke afspraken te maken om een zo goed mogelijk model aan te leveren. Navisworks heeft ons hierbij geholpen!

Martin Schouwink, BIM Regisseur

Tevreden over samenwerking Cadix

Schouwink geeft aan erg tevreden te zijn over de verzorgde cursussen van Cadix. “De cursussen zijn praktijkgericht en hierdoor ontzettend leerzaam.” Het feit dat Cadix een onafhankelijke partner is, die uitgebreide kennis van softwarepakketten van verschillende leveranciers heeft, benoemt Schouwink als bijzonder waardevol: “Cadix heeft een open blik en dat is enorm prettig. Daarbij waren wij ook te spreken over de cursuslocatie in Drachten. Deze was goed te bereiken; je hebt hier géén last van files.” Schouwink geeft aan dat wanneer IAA Architecten in de toekomst meer trainingen wil gaan volgen, zij zeker opnieuw contact op zullen nemen met Cadix!

Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Ook een cursus bij Cadix volgen?

Neem gerust contact met ons op.