Stedelijk Dalton Lyceum

Klant:

Stedelijk Dalton Lyceum

Omschrijving:

Cadix heeft het Stedelijk Dalton Lyceum ondersteunt bij de overstap van AutoCAD naar Fusion 360 door middel van maatwerkcursussen.

Deel deze pagina:

Alle VMBO scholieren die PIE (Produceren Installeren Energie) als uitstroomrichting hebben gekozen, moeten vanaf schooljaar 2018-2019 voor het examen verplicht een 3D tekening maken én printen. Deze nieuwe exameneis brengt voor zowel de leerlingen, als de docenten grote veranderingen met zich mee.

Ook het Dalton Vakcollege, de VMBO-vakschool van het Stedelijk Dalton Lyceum, gevestigd in Dordrecht, moet rekening houden met de nieuwe exameneis. Rudolf Kelie, docent- en sectievoorzitter Techniek,: “Tot voorkort werd er op het Dalton Lyceum alleen gewerkt met AutoCAD. Echter is het maken van een 3D tekening binnen AutoCAD complex en tijdrovend en daarom is besloten vanaf dit schooljaar te gaan werken met het 3D CAD/CAM programma Fusion 360”.

Eenvoudig en snel 3D ontwerpen maken met Fusion 360

Met Fusion 360 worden ideeën ontworpen, ontwikkelt en vervaardigt in één cloudtool. Rudolf Kelie: “Cadix, specialist op het gebied van CAD cursussen en consultancy, heeft ons ondersteund bij het overstappen naar Fusion 360. Door middel van een intensieve driedaagse maatwerkcursus hebben alle docenten uit de vakgroep Techniek leren werken met Fusion 360”. Rudolf Kelie vertelt dat hij en zijn collega’s in eerste instantie wilden gaan werken met AutoCAD 3D. “Ik werk al jaren met AutoCAD en ben dan ook al enigszins bekend met AutoCAD 3D. Zodoende was er besloten te gaan werken met AutoCAD 3D. Echter heeft Cadix ons geadviseerd te gaan werken met Fusion 360”. Volgens Harold Kramer, Accountmanager van Cadix, sluit Fusion 360 veel beter aan op de wens van het Dalton Vakcollege en bovendien wordt AutoCAD 3D vrijwel niet meer gebruikt in het bedrijfsleven. “Ook is AutoCAD 3D, in vergelijking tot Fusion 360, veel complexer. Met Fusion 360 maak je eenvoudig en snel 3D ontwerpen. Deze kan je vervolgens direct printen. Voorheen was voor het produceren van een product aparte CAM software nodig, en zo dus ook bij AutoCAD. Máár dankzij Fusion 360 hoeft dit niet meer. Fusion 360 biedt zowel CAD- áls CAM functionaliteiten”.

Cursus compleet gericht op de organisatie

“De driedaagse maatwerkcursus, die bij ons op locatie werd verzorgd, is ontzettend goed bevallen”, vertelt Rudolf. “De cursus was erg leerzaam en voor alle docenten goed te volgen. Iedereen kon na de eerste cursusdag al het één en ander ontwerpen. Óók de docenten die totaal geen CAD ervaring hadden”. Voorafgaand aan de cursus zijn de wensen en eisen van het Dalton Vakcollege in kaart gebracht. De cursus was dan ook compleet gericht op deze organisatie. Dit zag Rudolf als een groot voordeel: “Wim legt je de basis uit, maar laat je daarna volledig vrij. Alleen de onderdelen die voor ons van toepassing waren zijn behandeld. Uiteraard gericht op de nieuwe exameneisen”.

“Fusion 360 doet precies wat jij wilt!”

Tijdens de cursus ontdekte Rudolf al snel dat Fusion 360 veel makkelijker werkt dan AutoCAD. “Alle handelingen die je doet zijn logisch. Dit is binnen AutoCAD niet altijd het geval”, noemt Rudolf. “Ook is Fusion 360 veel ‘slimmer’ dan AutoCAD. Bij AutoCAD moet je namelijk vaak, voordat je begint met tekenen, een strategie bedenken. Dit hoeft bij Fusion 360 niet. Het programma is ontzettend slim en doet precies wat jij wilt”. Rudolf geeft aan dat dit voor de leerlingen ook een groot voordeel zal zijn. “Ze hoeven zich minder druk te maken over wiskundige berekeningen. Dit maakt het ontwerpen gemakkelijker”.

Ook leerlingen zullen het gemak van Fusion 360 gaan ervaren

Kelie legt uit dat Fusion 360 ook bij het voorbereiden van de lessen goed van pas is gekomen. “Ter bescherming van onze werktafels hebben wij metalenplaten nodig. Deze heb ik eenvoudig en snel gemaakt in Fusion 360, waarna ik de tekening naar onze leverancier heb gestuurd. Ook zij werken al jaren met AutoCAD en waren erg enthousiast over de Fusion 360 tekening.” Rudolf vertelt dat hij tijdens zijn lessen zowel AutoCAD als Fusion 360 gaat gebruiken: “Voor bepaalde onderdelen, zoals bij elektrotechniek, heb je echt AutoCAD nodig. Maar waar het kan gaan wij zeker Fusion 360 gebruiken!”

“Cadix denkt mee met de klant en dat is zeer prettig”

Rudolf geeft verder aan zeer tevreden te zijn over de samenwerking met Cadix: “Cadix denkt mee met de klant en dat is zeer prettig. Het draait bij Cadix niet om het verkopen van een product. Cadix beoordeeld aan de hand van gesprekken en inventarisaties welk product het is meest geschikt is voor de organisatie!” Ook over de docent Wim spreekt Rudolf zich lovend uit. “Wim is een leuke, enthousiaste docent die veel tijd en energie in onze organisatie heeft gestoken, ook buiten de lessen om.” Rudolf geeft aan in de toekomst opnieuw gebruik te willen maken van de diensten van Cadix, in de vorm van een updatetraining. Op de vraag of Rudolf andere VMBO scholen zou aanraden te gaan werken met Fusion 360 antwoord hij volmondig: “Ja!” “En dan zou ik ze ook zeker aanraden een cursus te gaan volgen bij Cadix”.

Leerlingen Dalton Vakcollege

Leerlingen Dalton Vakcollege

Harold Kramer
Harold Kramer, Accountmanager

Ook overstappen naar Fusion 360?

Neem gerust contact met mij op.