Bouwkundig Bureau Haverkamp

Klant:

Bouwkundig Bureau Haverkamp

Omschrijving:

Cadix verzorgt Revit training voor Bouwkundig Bureau Haverkamp.

Deel deze pagina:

Al sinds 1996 een begrip in de Friese bouwsector: Bouwkundig Bureau Haverkamp uit Sint Nicolaasga. Het familiebedrijf wist zich in de eerste decennia van zijn bestaan uitstekend staande te houden in de grillige bouwsector. De formule? Die is eenvoudig: een combinatie van brede expertise (van woning- tot utiliteitsbouw), continue kwaliteit en goed luisteren naar de markt. Om die succesformule te waarborgen ging het bedrijf op zoek naar nieuwe 3D-tekensoftware en een partij die deze naadloos kon implementeren. Beide werden dichtbij huis gevonden.

Veranderende markt

Jacob Haverkamp, zoon van oprichters André en Hannie, is bouwkundig tekenaar en projectleider bij het bedrijf. Hij zag de sector en de behoefte van de markt veranderen. “Hoewel de bouwsector een tikkeltje conservatief is, merken we dat er een groeiende behoefte is aan 3D-modellering. Dit deed ons in 2013 besluiten een alternatief te zoeken voor onze Autocad-software waarmee we 2D tekeningen maakten.”

Het gewenste maatwerk dichtbij huis gevonden

Jacob Haverkamp, Bouwkundig tekenaar en projectleider

Vraagstuk was echter niet zozeer de software, vertelt Haverkamp. “Die keuze was snel gemaakt in de vorm van Autodesk Revit. Deze software wordt het meest ingezet in onze sector en is dus voor ons, als onafhankelijk bureau, een absolute pré. Het feit dat we aantrekkelijk konden overstappen naar dit pakket speelde ook mee.”

Revit werkt vlekkeloos samen met BIM (Building Information Modeling): een digitale omgeving waarin bouwpartners informatie delen en grafisch inzichtelijk maken in de vorm van een 3D-model. Van staalleveranciers tot kozijnfabrikanten; elke leverancier of aannemer kan zijn producten berekenen en (letterlijk) inpassen in één en dezelfde digitale 3D-tekening. “Hierin zit ‘m direct het grote voordeel, want niet alleen is het leuk de klant al vlot een 3D-voorstelling te kunnen presenteren, belangrijker is dat BIM de kans op fouten minimaliseert. Je voorkomt namelijk dat er verschillende tekeningen in omloop raken. Alle informatie kan worden gekoppeld aan één digitaal model.”

“We zochten maatwerk, geen klasje”

Minder vanzelfsprekend was de keuze voor de implementatiemethode, vertelt Haverkamp. “Er zijn genoeg partijen die cursussen aanbieden voor dergelijke softwarepakketten. Dat was het probleem niet, maar wij hadden specifieke wensen en leerdoelen en wij waren dus niet op zoek naar standaard (klassikale) cursussen. Na een selectie van twee partijen bleef al gauw Cadix uit Drachten over. Zij boden ons maatwerk tegen een scherpe prijs. Geen klasje dus, maar een vierdaagse cursus voor een collega en ikzelf. Volledig afgestemd op onze vragen en behoeften, en ook nog dichtbij huis.”

Zéér tevreden!

Verspreid over zes weken leerden Haverkamp en zijn collega de kneepjes van het vak. Pittige weken, compleet met opdrachten voor in de vrije uurtjes. Maar het resultaat mag er zijn, aldus een zeer tevreden Haverkamp. “Sinds 1 januari 2015 werken we volledig in Revit, een lekker vlot programma met enorm veel mogelijkheden. Wel wilden we koste wat kost de output, de uiteindelijke werktekening, de eerste tijd nog de looks geven die klanten gewend zijn. En inderdaad, dus ook nog in 2D. Een eis waarin Cadix ons uitstekend geholpen heeft, ook tussen de cursusdagen door.”

Wederom alle vertrouwen

“De komende tijd gaan we het 3D-pakket meer en meer toepassen binnen onze projecten. Gemiddeld zijn dit er zo’n zeventig in een jaar.” Best spannend, zo vindt Haverkamp, want bij samenwerken volgens de BIM-methode komen in het begin de nodige handigheden kijken. Van afspraken over verantwoordelijkheden en correspondentie hierover, tot het kiezen van het juiste bestandsformaat. “Cadix geeft hiervoor nog een korte cursus en houdt in de beginperiode vinger aan de pols. Ik heb er dus wederom alle vertrouwen in.”

Harold Kramer
Harold Kramer, Accountmanager

Ook leren werken met Revit?

Neem gerust contact op met mij!