Gratis AutoCAD viewers | Vergelijking

Gratis AutoCAD viewers

Gratis AutoCAD viewers

Het komt vast regelmatig voor dat klanten, collega’s of partners uw DWG-tekeningen willen bekijken, maar niet beschikken over AutoCAD. Met verschillende, veelal gratis, DWG viewers heeft u de mogelijkheid DWG-tekeningen te bekijken, zonder hiervoor AutoCAD te hoeven aanschaffen. Maar nu is de vraag: welke viewer is voor u het meest geschikt?

In deze blog worden verschillende DWG viewers vergeleken:

 • DWG Trueview
 • Autodesk a360 viewer
 • AutoCAD viewer mobile (iOS & Android)
 • A360 – View CAD files (iOS & Android)
Lay-out van de DWG Trueview
Lay-out van de DWG Trueview

DWG viewers voor desktop

 • DWG Trueview

  De door Autodesk zelf ontwikkelde DWG-trueview is de oudste DWG-viewer in deze lijst. Met deze viewer kunt u onder andere maten van 2D- en 3D-tekeningen uitlezen en layer properties bekijken en aan- of uit zetten. Daarnaast kunt u met de DWG viewer de plot en style aanpassen om de tekening uit te printen en DWF- en DXF-tekeningen te openen.

  Een groot voordeel van DWG-trueview is dat u DWG tekeningen kunt converteren naar oudere versies. Zo kunt u bijvoorbeeld DWG tekeningen die zijn getekend in versie 2018 of nieuwer, converteren naar oudere versies (2007, 2010 of 2013). Dit maakt het dus mogelijk dat iemand die werkt met een oudere versie van AutoCAD ook de DWG tekeningen die gemaakt zijn in een nieuwere versie van AutoCAD kan openen.

  Een nadeel van DWG Trueview is dat u de software moet downloaden. De DWG trueview neemt 1GB ruimte in beslag.
 • Autodesk A360 viewer

  De Autodesk A360 viewer is een viewer die via de cloud wordt gebruikt. Met de Autodesk A360 viewer heeft u de mogelijk om meer dan 50 verschillende soorten CAD bestanden te bekijken, zowel 2D- als 3D-tekeningen.

  De A360 viewer geeft een tekenaar de mogelijkheid zijn/haar DWG tekening te delen met anderen. Dit kan door middel van een link. Deze link is 31 dagen geldig, maar tussentijds kan de tekenaar dit verlengen. Naast het bekijken van de 2D of 3D tekening, is het ook mogelijk opmerkingen en/of Markups toe te voegen aan de tekening. De tekenaar krijgt hier dan direct een melding van. De tekenaar kan vervolgens deze opmerkingen/Markups bekijken en de wijzigingen toepassen in de tekening. Let op: degene die de tekening bekijkt kan de tekening niet aanpassen of downloaden. De rechten blijven in dit geval bij de tekenaar zelf.

  Een groot voordeel van de Autodesk A360 viewer ten opzichte van de DWG trueview is dat u geen programma hoeft te downloaden om tekeningen te kunnen bekijken. Autodek A360 viewer werkt namelijk via uw internetbrowser: viewer.autodesk.com.

DWG viewer apps voor smartphones en tablets

Smartphones en tablets zijn momenteel niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom zijn er ook apps ontwikkeld die het mogelijk maken 2D- en 3D-ontwerpbestanden rechtstreeks te bekijken op uw telefoon of tablet. Hierdoor kunt u uw ontwerpen overal bekijken en delen, zelfs op de bouwplaats of in vergaderingen.

 • AutoCAD viewer mobile (iOS & Android)

  Met de AutoCAD Mobile App heeft u altijd en overal uw DWG-tekeningen bij de hand. Met behulp van de GPS functie in deze app kunt u de huidige locatie bekijken, wat is ideaal voor wanneer u op een bouwplaats bent. Ook beschikt u dankzij de app over diverse meetinstrumenten.

  Tekeningen openen doe u met A360 Drive, Google Drive, Dropbox of direct vanaf uw device. Met een iOS is het ook mogelijk om tekeningen te kunnen openen vanuit uw e-mail. De AutoCAD Mobile App is te downloaden voor iOS, Android en Windows 10. Wanneer u al beschikt over een AutoCAD licentie dan kunt u gratis gebruik maken van de Autocad Mobile Premium. Heeft u nog geen AutoCAD licentie dan zijn de kosten als volgt:
  • AutoCAD Mobile Free                   €0.00 p/j (5GB opslag)
  • AutoCAD Mobile Premium         €49.99 p/j (25GB opslag)
  • AutoCAD Mobile Ultimate          €99.99 p/j (100GB opslag)

Een overzicht van de verschillen tussen de licentietypes vindt u hier.

 • A360 – View CAD files (iOS & Android)

  Met de gratis Autodesk 360 Mobile applicatie (voorheen Design Review Mobile App) voor iPhone en Android kunt u DWG-, DWF-, Revit, Inventor en Navisworks bestanden beoordelen, voorzien van commentaar en gemakkelijk delen. Dit alles zonder dat u over de originele Autodesk software moet beschikken. Daarnaast kunt u met deze applicatie nauwkeurig annoteren, revisies beheren en optimaal samenwerken aan uw tekeningen terwijl u op locatie, in vergaderingen of onderweg bent.

  Een groot voordeel van deze app, ten opzichte van de AutoCAD viewer mobile, is dat u verschillende bestandsformaten kunt openen, en dus niet alleen maar DWG’s.