Er zijn 3 verschillende opties hoe u de BIM-afkorting kunt/wilt zien:

  • Building Information Modeling  (het maken van een bouw-informatiemodel)
  • Building Information Model (het bouwinformatiemodel)
  • Building Information Management (het uitwisselen van informatie via het model)

Méér dan alleen 3D software

Veel mensen denken dat BIM het werken met Revit is. Echter is dit een fabel. BIM is een werkmethodiek waarin samenwerken centraal staat. En hier kunt u het modeleerprogramma Revit voor gebruiken. Maar er zijn ook andere teken-/modeleer programma’s waarmee u deze werkmethodiek (BIM) kunt toepassen. Denk aan Tekla en ArchiCAD.

BIM legt de basis voor een tijdige en optimale uitwisseling van relevante informatie en bevordert zo de geïntegreerde samenwerking. Zowel intern binnen de organisatie als extern met ander bouwpartners.

Building Information Modeling Cadix

Máár.. wat kunt u precies met BIM?

Met deze werkmethodiek kunt u het uitvoeringstermijn van uw project korter maken, omdat bouwfouten eerder aan het licht komen. Het gebouw wordt namelijk eerst virtueel gebouwd, waardoor direct inzichtelijk is waar eventuele pijnpunten liggen. Discussie op de bouwplaats is niet meer nodig; als iets in het model niet past, dan past het in de praktijk ook niet. Faalkosten worden zodoende ook flink gereduceerd.

Ook is er dankzij BIM minder miscommunicatie tussen verschillende partijen, omdat de modellen van alle partijen (constructeur, installateur enzovoort) goed op elkaar afgestemd zijn. Ze werken tenslotte samen in één en hetzelfde model!

BIM heeft invloed op de gehele organisatie

De BIM-werkmethodiek is niet alleen het aanschaffen van een teken-/modelleerprogramma. Het heeft impact op de gehele organisatie. Er zijn namelijk verschillende ‘nieuwe’ rollen nodig om de BIM werkmethodiek goed door te kunnen voeren.  Het gaat om de volgende rollen - ieder met zijn taken en eigen verantwoordelijkheden:

Waarom werken volgens BIM?

BIM is bijna niet meer weg te denken uit deze tijd. Er zijn zelfs aanbestedingen waarvoor u zich pas kunt inschrijven als u kunt BIMMEN. Dit geldt zowel voor de bouw als de installatietechniek. Dit kan natuurlijk een goede reden zijn om te gaan BIMMEN. Máár werken met BIM biedt meer dan dat. Cadix is ervan overtuigd dat als u BIM implementeert binnen uw bedrijf het bouwproces verkort wordt en u efficiënter werkt!

Beschik over de juiste BIM kennis

Op basis van onze ruime ervaring met BIM projecten zijn er BIM trainingen ontwikkeld die aansluiten bij de diverse BIM functies. Naast standaardopleidingen bieden we óók maatwerktrajecten! Bekijk onze BIM trainingen.

BIM implementeren binnen uw organisatie?

Wilt u BIM toepassen binnen uw bedrijfsprocessen, maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij helpen u graag met de implementatie van BIM in projecten en interne processen. Wij ondersteunen bedrijven en instellingen met het ontwikkelen van kennis en gereedschappen op het gebied van BIM.

Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Neem contact op met ons

Ik help u graag verder