Veel bedrijven uit de maakindustrie printen of versturen (3D) ontwerptekeningen naar de werkvoorbereiding, welke vervolgens de bijbehorende stuklijsten overtypen in een ERP (Enterprise resource planning) systeem. Dit is niet alleen ontzettend tijdrovend; een typfout is ook snel gemaakt. Door een integratie tussen CAD en ERP te maken kan veel kostbare tijd bespaard worden en wordt de kans op fouten verkleind!

CAD met ERP integreren

Voor het creëren van ontwerpen wordt er gebruik gemaakt van CAD-software. Om de engineeringdata die hieruit voort komt te beheren, kan er slim gebruik worden gemaakt van een Product Data Management (PDM) systeem, zoals Autodesk Vault. Om vervolgens het gehele logistieke proces te beheren, wordt er vaak gekozen voor een ERP-systeem. ERP helpt organisaties de juiste materialen, in de juiste hoeveelheid, op het juiste moment, bij de juiste machine of werknemer te krijgen, zodat het product geassembleerd kan worden.

Het integreren van engineeringdata zoals documenten, stuklijsten en 3D modellen met een ERP-systeem kan veel voordelen bieden. Zo wordt bijvoorbeeld de kwaliteit van de gegevens verbeterd, omdat er enkel gecontroleerde data in het ERP-systeem verwerkt worden. Maar ook bespaart het medewerkers veel tijd, omdat het handmatig overnemen van gegevens niet meer nodig is.

ERP-systeem werkt enkel met gecontroleerde data

Het ontwerpen met CAD-software zoals Autodesk Inventor is een creatief proces en daarom is dit niet direct te koppelen met een ERP-systeem. In het ontwerpproces wordt er veelal nog met verschillende versies van een ontwerp gewerkt. Er is dan dus nog géén definitief ontwerp. Het ERP-systeem vereist ‘gecontroleerde‘, goedgekeurde data in de vorm van bijvoorbeeld een stuklijst van het definitieve ontwerp.

Om toch een koppeling tussen de engineeringdata en het ERP-systeem ‘te leggen’, adviseert Cadix gebruik te maken van een PDM-systeem. Op deze manier wordt er namelijk een veilige connectie gelegd tussen CAD en ERP. Door de tussenkomst van PDM kan de engineer niet direct, ongewild en ongecontroleerd aanpassingen doen in het ERP. Met een Product Data Managementsysteem wordt gegenereerde data (zoals stuklijsten) uit de CAD-software ‘gecontroleerd’ en vrijgegeven aan het ERP-systeem.

De voordelen

Bespaar kostbare tijd

U bespaart kostbare tijd door repeterende handelingen te automatiseren.

Verklein kans op fouten

De foutkans wordt verkleind, omdat er minder handmatig werk aan te pas komt.

Verhoog de kwaliteit

De kwaliteit van de gegevens wordt verbeterd, omdat er enkel gecontroleerde data in het ERP-systeem verwerkt wordt.

Versnel het inkoopproces

Stuklijsten, DXF, STEP, PDF et cetera worden automatisch klaargezet.

Werk sneller en voorkom fouten!

Wanneer CAD niet met een ERP systeem in verbinding staat moet iedere wijziging van een model handmatig worden doorgevoerd in ERP. Handmatige werkzaamheden zijn tijdrovend, maar ook foutgevoelig! Door een integratie tussen CAD en ERP te maken, met behulp van een PDM, worden data als artikelen, stuklijsten en bestanden automatisch bijgewerkt in het ERP-systeem.

Wat kan Cadix voor uw organisatie betekenen?

Cadix kan uw organisatie ondersteunen met een CAD en ERP integratie. Neem gerust vrijblijvende contact op met één van onze experts voor persoonlijk advies.  

Rutmer Visser
Rutmer Visser, Salesmanager

Neem contact met mij op!