Wilt u nauwkeurig oppervlakte informatie van woningen kunnen berekenen? Moet u voldoen aan de NEN 2580 en wilt u eenvoudig een meerjaren onderhoudsplan van data voorzien? Met Autodesk Revit is dit allemaal mogelijk. Gebruikt uw organisatie nog geen Revit, maar wilt u deze stap wel maken? Cadix heeft inmiddels meerdere woningcorporaties geholpen bij de overstap van 2D naar 3D en bij het opzetten van een Revit bibliotheek met bouwkundige objecten.

NEN 2580

Woningcorporaties moeten vóór 1 januari 2022 zorgen dat van alle woningen de gebruiksoppervlakten geregistreerd en gecontroleerd zijn conform de NEN 2580. Het doel van het verplicht uitvoeren van de NEN 2580 is om een uniforme en transparante waardering van vastgoed mogelijk te maken. Woningcorporaties kunnen de gebruiksoppervlakte gebruiken om de marktwaarde in verhuurde staat te bepalen. Door te werken met Revit kunnen woningcorporaties gebruikersoppervlaktes eenvoudig en snel in kaart brengen.

Nauwkeurig oppervlakte informatie ophalen

Veel woningcoöperaties werken deels of volledig met AutoCAD. Maar uit de 2D tekeningen kan maar beperkte informatie worden gehaald. Bert van der Hoeven, Senior Building Consultant van Cadix,: “Om meer informatie over een bestaande woning op te kunnen halen heb je een 3D model nodig. Uit het 3D-model kan vervolgens nauwkeurig oppervlakte informatie worden gehaald. Niet alleen de buitenomtrekken van de woning kan worden berekend, zoals ook met AutoCAD wordt gedaan, maar ook de oppervlaktes en de inhoud. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ook rekening houden met de minimale stahoogte”. Voor het maken van een 3D-model van woningen wordt veel gebruik gemaakt van Revit. Met Revit kan snel, zonder dat er allerlei details hoeven worden toegevoegd, een 3D-model van woningen worden gemodelleerd.

Nauwkeurig oppervlakte informatie ophalen

Snel een meerjaren onderhoudsplan maken

Door te werken met Revit is het eenvoudig een meerjaren onderhoudsplan van data te voorzien. Dit is voor woningcoöperaties zeer waardevol. “Er kan aan een Revit model allerlei informatie mee worden geven, waardoor er precies kan worden berekend hoeveel kozijnen een woning heeft, hoeveel hekwerk er is en wat bijvoorbeeld de lengte van de goten zijn. Door slim met deze informatie om te gaan, kan er van tevoren al bepaald worden wanneer onderhoud moet worden gepleegd en hoeveel dit gaat kosten”, vertelt Bert van der Hoeven. Deze informatie kan ook uit een AutoCAD tekening worden gehaald, maar het berekenen van deze informatie duurt lang omdat het handmatige acties betreft. Door met Revit te werken wordt ontzettend veel tijd bespaart. Daarbij kunnen de gegevens die uit het Revit model gehaald worden ook goed gedeeld worden met (onder)aannemers. Dit stelt woningcorporaties in staat nauwkeurigere offertes aan te vragen. “Een schilder kan op basis van het Revit model precies inschatten hoeveel verf hij voor een woning nodig heeft”.

Eenvoudig een puntenwaarderingssysteem opzetten

Door de AutoCAD tekeningen om te zetten naar Revit modellen is het voor woningcorporaties mogelijk een puntenwaarderingssysteem op te zetten. Dit houdt in dat een woning wordt beoordeeld en een bepaald aantal punten kan ‘ontvangen’. “Zo kunnen er bijvoorbeeld punten worden uitgedeeld op basis van de grote van de keuken of het wel- of niet aanwezig zijn van een oprit. Hoe meer punten een woning heeft, hoe hoger de huurprijs zal zijn”, vertelt Bert. Op basis van dit puntensysteem kunnen woningcorporaties een ‘eerlijke’ prijs voor haar woning opstellen en communiceren naar de huurder.

Revit bibliotheek op maat

Revit modellen kunnen met externe partijen worden gedeeld via IFC. IFC staat voor Industry Foundation Classes en is een bestandsformaat voor het uitwisselen en delen van specifieke BIM-informatie tussen de verschillende softwareapplicaties van partijen in het bouwproces.

Om de modellen via IFC te kunnen delen is het nodig de Revit objecten op te slaan in een eigen bibliotheek. Cadix biedt ondersteuning voor het maken van deze maatwerkbibliotheken. In een Revit bibliotheek kan data worden meegenomen waar bijvoorbeeld de stijl en dorpellengte mee wordt berekend. “In sommige gevallen worden de Revit objecten opgebouwd uit meerdere kleinere onderdelen, zodat koppelingen naar materialen en hoeveelheden mee gaan bij een export naar een IFC. Om ervoor te zorgen dat je de juiste onderdelen weer bij elkaar kunt vinden, krijgen objecten een volgnummer mee”, vertelt Bert. Om organisaties tijd te besparen heeft Cadix hiervoor een Dynamo script geschreven. Het script nummert alle onderdelen automatisch per project. Zonder het Dynamo script zullen deze nummers handmatig moeten worden ingevoerd.

Dynamo script van Cadix

Dynamo script van Cadix

Hulp nodig bij het overstappen naar Revit?

Heeft u hulp nodig bij het overstappen naar Revit of bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van Revit voor uw organisatie? Cadix helpt u graag verder. Wij kunnen uw medewerkers van A tot Z begeleiden en maatwerk trainingen verzorgen, maar ook samen met u een Revit bibliotheek opzetten.

Tevens is het mogelijk dat een consultant van Cadix (tijdelijk) onderdeel wordt van uw organisatie om de overstap naar Revit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Rutmer Visser
Rutmer Visser, Salesmanager

Neem contact op

Ik help u graag verder.