CAD én CAM in één programma is de beste oplossing voor het produceren van hoogwaardige onderdelen. Autodesk Inventor, maar ook SOLIDWORKS en Fusion 360, bieden dit aan! Met CAM, voorheen HSM genoemd, genereert u binnen de kortste tijd en met weinig inspanning efficiënte gereedschapsbanen van de hoogste kwaliteit. Om goed voorbereid te zijn op zaken zoals Factory of the Future, Industrie 4.0 en Smart Factory is het voor organisaties belangrijk op de hoogte te zijn van de CAD/CAM technologie. Het zou namelijk goed kunnen dat opdrachtgevers in de toekomst niet alleen een 3D model, maar ook een CNC code (voor CAM) opvragen. Maar wat is CAD-CAM precies?

Computer Aided Manufacturing & Computer Aided Design

De afkorting ‘CAM’ staat voor “Computer Aided Manufacturing”. Met CAM wordt aangegeven dat producten daadwerkelijk worden gefabriceerd of geproduceerd door middel van software op de computer. CAD is een afkorting die staat voor “Computer Aided Design”. CAD-CAM wordt veelal als één term genoemd in de productieomgeving.

CAD-CAM systemen worden vooral gebruikt bij bedrijven die machineonderdelen ontwerpen en daarnaast ook verspanen. Denk bijvoorbeeld aan machinefabrieken. Door middel van een CAD-CAM systeem worden productiebestanden gegenereerd uit ontwerpbestanden op een computer die voorzien is van de daarvoor benodigde software, zoals Inventor of Fusion 360.

Het werken met CAD/CAM software heeft vele voordelen:

Kans op fouten verminderen

Met een CAM module worden bewegingen van de gereedschappen gesimuleerd. Vroegtijdig kan hierdoor worden bepaald hoeveel gereedschapbewegingen er nodig zijn om een product te kunnen produceren en welke opspanningen er gebruikt moeten worden. Een engineer of ontwerper houdt in dit proces rekening met de productiemethoden en zal indien nodig het ontwerp aanpassen. Op deze manier kan er niets ontworpen worden wat niet daadwerkelijk kan worden geproduceerd. Tevens is er géén kans op data verlies aangezien er geen conversie is tussen de disciplines CAD en CAM. Dit vermindert de kans op fouten aanzienlijk!

CNC codes genereren

Behalve gereedschapbewegingen genereert een CAM module ook CNC codes. Deze codes zijn nodig om ontwerpen te kunnen vertalen naar onderdelen van hoge kwaliteit. Aansturing van machines door middel van CNC codes geeft veel tijdwinst, vooral als het gaat om grote aantallen. Daarbij is deze programmeertaal zeer nauwkeurig. CNC codes zijn machine afhankelijk, maar voor de meeste, grote machinefabrikanten zijn er post-processoren aanwezig.

Snelle onderdeelwijzingen

CAD/CAM-systemen behouden de koppeling tussen het onderdeel en het CNC-programma. Dit betekent dat wanneer er een onderdeel wijzigt, de toolbanen automatisch worden bijgewerkt. Voorheen moest de NC-code worden doorzocht om wijzigingen aan te brengen of zelfs geheel opnieuw worden geschreven.

CAM voor planning, management, transport en opslag

CAM software wordt ook steeds vaker gebruikt voor assistentie bij planning, management, transport en opslag. Informatie is namelijk in een vroeg stadium bekend, waar slim gebruik van kan worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de machinetijd, omsteltijden en de voorraad van materialen. Door goed gebruik te maken van deze data kan er zeer effectief worden geproduceerd.

Wat kan Cadix voor u betekenen?

Cadix adviseert klanten al jaren op het gebied van CAD-CAM en is dan ook altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen. U kunt bij ons deel nemen aan diverse CAM-CAM cursussen, maar ook helpen wij u  verder met specifieke vraagstukken. 

Rutmer Visser
Rutmer Visser, Salesmanager

Wilt u meer weten over de CAD-CAM technologie?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.