Opleiding Vectorworks 2D + 3D + BIM

Vectorworks 2D + 3D + BIM Vectorworks 2D + 3D + BIM

Doelgroep Vectorworks 2D en 3D cursus

Nog veel te veel wordt met CAD het maken van een tekening bedoeld. Toegegeven, dat is ook de belangrijkste toepassing. Maar als bij het "tekenen" rekening wordt gehouden met een object-georiënteerde structuur dan kan er, vooral in de ontwerpfase maar ook voor de besteksfase, veel meer informatie uit worden afgeleid. Bovendien is een object-georiënteerde tekening beter overdraagbaar.

Vectorworks is onder andere ontwikkeld voor architecten, interieurarchitecten en stedenbouwkundigen voor het modelleren van visionaire (wedstrijd-) ontwerpen tot nauwkeurige uitvoeringsplannen, van de eerste ideëenschets tot vastgoedbeheer, van nieuwbouw tot verbouwing. 

Deze cursus VectorWorks 2D + 3D + BIM is bedoeld voor diegenen die VectorWorks willen beheersen. 

Doelstelling

Het eerste deel van de dag is theoretisch en behandelt bijna alle tekenfuncties van het programma. Het tweede deel van de dag is meer praktisch van opzet en bestaat uit het invoeren van een voorbeeld-project. 

Vectorworks is zeer laagdrempelig, zelfs CAD-beginners beheersen Vectorworks al na enkele dagen.

Inhoud

Tijdens de cursus VectorWorks 2D leert de cursist de tekenfuncties van VectorWorks kennen en gebruiken. Het hele traject van het opzetten van een file tot het bewaren van een tekening komt aan bod. Het lesboek is Nederlandstalig.

De lesdag begint met kennismaken met het programma VectorWorks door het langslopen van het toolpalette. Van de belangrijkste teken- en bewerkgereedschappen wordt gekeken hoe ze werken en wat voor resultaat ze geven. Tegelijkertijd leert de cursist hoe te tekenen op een computer en hoe een CAD programma, in dit geval VectorWorks, met de getekende gegevens omspringt. Na de tools komen de items uit de menubalk aan bod. Hiervan worden de belangrijksten behandeld.

Ook leert u hoe u een nieuw document aanmaakt en dit document inricht voor het tekenen van een project. Hierbij moet u denken aan de layerstructuur, de classestructuur en aan de hiërarchie van de getekende objecten d.m.v. symbolen en groepen (object-gericht werken) en View-Ports.

De tweede dag zal uitsluitend worden besteed aan 3D VectorWorks. Voor de cursist is het belangrijkste dat geleerd wordt om te gaan met 3D informatie op het beeldscherm. De tools en menu's worden uitgelegd aan de hand van een oefenproject. Bij dat oefenproject wordt er direct van uit gegaan dat de file IFC (BIM) compatible is. Maar in de cursus wordt niet ingegaan op de projectorganisatorische aspecten van het hele BIM verhaal. Daar is een aparte BIM cursus voor beschikbaar.

Tijdens de derde dag wordt RenderWorks of Cinema 4D of Artlantis gebruikt om aan het in VectorWorks getekende project kleuren en texturen toe te kennen. Waar tijdens het eerste gedeelte de nadruk ligt op het omgaan met 3D objecten, wordt tijdens het tweede gedeelte de nadruk gelegd op het kleuren, uitlichten en fotograferen (renderen) van de 3D objecten. 

 

Voorkennis

U hebt wel eens een computer bediend. U weet waar uw bestanden blijven als u ze opslaat. U heeft ervaring met een concurrerend tekenpakket, of met programma's als Illustrator of Photoshop. (Als u die ervaring niet hebt dan kan deze cursus uitlopen tot 2 dagen, waarvoor een offerte opgemaakt moet worden).

Cursusmateriaal en faciliteiten

Tijdens de training ontvangt u instructiemateriaal inclusief praktische oefeningen. Het is ook mogelijk om naast dit materiaal een cursusboek te bestellen als naslagwerk. De kosten hiervan zijn € 80,- per boek.Ook stellen wij u in de gelegenheid om kosteloos gebruik te kunnen maken van een CAD licentie zodat u dit thuis op uw pc kunt installeren. Hiermee bent u in staat om tijdens de duur van de training ook thuis te kunnen oefenen. De demoversie kunt u onbeperkt gebruiken, maar u kunt geen tekeningen afdrukken, exporteren of bewaren.

Voor de trainingen beschikt Cadix in heel Nederland over uitstekend gefaciliteerde trainingsruimtes. Tijdens de training kunt u onbeperkt gebruik maken van koffie, thee en ijswater. Ook wordt u een lunch aangeboden. De kosten hiervoor worden naast de cursuskosten berekend.