Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een opleidingssubsidie vanuit de Rijksoverheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Het is een initiatief van het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is voor werkenden (werknemers, ondernemers en zzp’ers) én werkzoekenden die zich (verder) willen ontwikkelen, om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Hoe schrijf ik mij in voor een training met het STAP-budget?

U schrijft zich via onze website in voor een training naar keuze. Bij stap 3 van het inschrijfproces geeft u aan dat u gebruik wilt maken van het STAP-budget. 

Wat zijn de voorwaarden voor het STAP-budget?

  • U bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd (het maakt niet uit of u werkt of een uitkering ontvangt).
  • U ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
  • Uw scholing start binnen drie maanden na het indienen van de aanvraag.
  • De training die u wilt volgen is geregistreerd in het scholingsregister van DUO. Trainingen van Cadix zijn dit!
  • U heeft dit kalenderjaar nog geen STAP-budget subsidie gekregen.
  • Er is nog budget beschikbaar bij het UWV.

Hoe kom ik op het STAP-portaal?

Het STAP-portaal is bereikbaar via www.stapuwv.nl/stap/login. Nadat u van ons het officiële STAP-aanmeldingsbewijs heeft ontvangen, kunt u de aanvraag definitief maken door hier in te loggen. U heeft hiervoor uw DigiD en het door ons doorgegeven studentennummer nodig. 

Wat als mijn cursus meer kost dan € 1000,- ?

Indien de gekozen training meer kost van € 1000,-, dan wordt het restbedrag met u verrekend. U ontvang hiervan een factuur per mail. 

Wie ontvangt het geld van sudsidie?

Het toegewezen budget wordt rechtstreeks aan ons, Cadix, betaald. 

Moet ik het bedrag van de cursus zelf voorschieten?

Nee, dit is niet nodig. Het UWV betaalt rechtstreeks aan Cadix. Indien de cursus meer dan € 1000,- kost, dan ontvangt u van het restbedrag nog een factuur. 

Hoe vaak kan ik het STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget wordt éénmalig toegekend, voor één cursus. Met een maximaal bedrag van € 1000,-. 

Kan het budget ook op?

Ja, dat kan. De subsidie wordt verdeeld over 5 tijdsvakken en ieder tijdvak kent een subsidieplafond. Als u van deze subsidieregeling gebruik wil maken, is het verstandig om aan het begin van het tijdvak dat voor uw scholingsactiviteit van toepassing is aanspraak te maken.

Wat gebeurt er als het budget op is of uw aanvraag afgekeurd wordt?

Als uw aanvraag door het UWV afgewezen wordt (bijvoorbeeld om het budget voor het betreffende tijdvak op is of u niet aan de voorwaarden volwaarden voldeed), dan bent u vrij de cursus bij ons te annuleren. Wij maken uw boeking enkel in orde zodra de aanmelding is goedgekeurd! U zit dus nergens aan vast. Uiteraard is het ook mogelijk u direct opnieuw bij ons in te schrijven en nogmaals het budget aan te vragen (in het volgende tijdsvak). U heeft hiervoor wel een nieuw aanmeldingsbewijs nodig. 

Wat heeft het UWV met STAP te maken?

Bij UWV denkt u wellicht aan een werkloosheidsuitkering. Maar het UWV gaat ook over de financiële afhandeling van het STAP-budget. Zij betalen het budget aan de opleider.

 

Luuk Huisman
Luuk Huisman, Directeur

Meer vragen?

Neem gerust contact op met mij!