Van kok tot CAD-tekenaar › Cadix

Van kok tot CAD-tekenaar

Een TNT medewerker die CAD tekenaar wordt, dat is toch een vreemde carriere-switch? Nee hoor, een passend voorbeeld is Rene Lambrachts. Hij kwam uit de horeca en heeft nu een mooie CAD functie. Hij had een grote affiniteit met techniek waardoor hij met een kok-achtergrond toch aan de tekentafel belandde.

Rene Lambrechts was chefkok in diverse hotels, restaurants, van bistro tot in eetgelegenheden bij een beautysalon. “Ik heb alles wel gehad, maar de onregelmatige lange dagen, tot laat in de nacht, deden mij de das om”, legt de Groninger uit. Uiteindelijk deed hij een beroepentest met als uitkomst: technisch, creatief en nauwkeurig. “Bij de eerste bladzijde vol met mogelijke functies stond CAD tekenaar. Omdat ik mijn huis al negen jaar aan het verbouwen ben en alles met de hand eerst uitteken, vielen de puzzelstukjes in elkaar.”

'Als je maar affiniteit met techniek hebt!'

“Via mijn reïntegratiecoach kwam ik uiteindelijk in aanraking met Cadix Opleidingen. Bij mij is het zo: bij de eerste kennismaking klikt het of het klikt niet.” Zo startte Rene aan het Scholingstraject tot (junior) CAD tekenaar. “Het was in het begin wel heftig”, verklaart Lambrechts. “AutoCAD kent zoveel functies en een veelvoud aan mogelijkheden om een tekening op te zetten. Gaandeweg leer je de functies, door consequent gebruik, onder de knie te krijgen in de 20 dagen cursus.” Nu maakt hij veel civiele tekeningen zoals straatplannen, afwateringen en rioleringen.

Soms ligt het werk gewoon op straat

Rene woont tegenover de gemeentewerken van de gemeente Scheemda en zo sprak hij op straat werknemers aan voor een stageplaats. Vier maanden later heeft hij een contract aangeboden gekregen. “Het is toch mooi hoe de combinatie van mijn hobby en mijn karakter tot deze baan heeft geleid. Ze verklaren me wel eens voor gek, maar ik zie geen verschil tussen mijn baan als Chef kok en CAD tekenaar. Je moet nu ook met losse ingrediënten een gerecht maken. Je moet immers met allerlei factoren rekening houden om een tekening te maken van een parkeerplaats met een groenpartij”, grapt de CAD tekenaar.

Een jaar later is Rene Lambrechts weer terug in de schoolbanken bij Cadix. Hij specialiseert zich nu in 3D visualisatie. Hij ziet in zijn dagelijks werk dat ook voor overheden 3D toepassingen steeds belangrijker worden, maar dat dit werk wordt volgens hem veel te gemakkelijk uitbesteed. Door zich nu te verdiepen in AutoCAD 3D, AutoCAD Impression en Autodesk Revit wil hij de gemeente Scheemda veel overbodige kosten besparen.