Cadix beoordeelt technische ontwerpen op de Hanzehogeschool › Cadix

Cadix beoordeelt technische ontwerpen op de Hanzehogeschool

Op de afdeling werktuigbouw van de Hanzehogeschool Groningen (School of Enginering vond op donderdag 26 juni 2014 de jaarlijkse strijd plaats om een felbegeerde beker. Deze beker was de verdienste als je met je studiegroep de beste tijd wist te realiseren met een eigen ontworpen en ontwikkelde ‘Pick & Place’ machine.

Projectopdracht

Het laatste kwartaal van het eerste studiejaar is, tussen het maken van tentamens door, hard gewerkt aan de machine. De projectopdracht was als volgt omschreven: 

"In een bierbrouwerij is een probleem situatie dat opgelost moet worden. Er worden bierflesjes van een lopende band in een buffer geplaatst. Vanuit deze buffer dienen deze flesjes in een krat te worden geplaatst. Deze verplaatsing moet maximaal horizontaal 1 m en 0,3 m verticaal kunnen overbruggen. De machine moet op afstand te besturen zijn, je mag het bierflesje niet met de handen aanraken."

Presentatie ‘Pick & Place’ machines

Op 26 juni was het dan zover; de presentatie van het product. Alle 18 groepen hadden een ‘Pick & Place’ machine ontwikkeld in een proof-of-concept prototype.  Het oppakken, verplaatsen en neerzetten van de flesjes wordt vormgegeven in het gekozen ontwerp. Omdat het budget minimaal was, werd ook verwacht dat er gebruik gemaakt zou worden van restmaterialen en afgedankte producten waarvan bijvoorbeeld het motortje nog te gebruiken is.

De jury van de Hanzehogeschool heeft de ontwerpen beoordeeld op basis van de snelste tijd. Cadix medewerkers Wim Meijer en Luuk Huisman hebben de ontwerpen in z’n totaliteit beoordeeld op kenmerken als: degelijkheid, bruikbaarheid, mate van innovatie, originaliteit, duurzaamheid, toepassing en gebruik materialen. De prijs die Cadix heeft uitgereikt aan het winnende ontwerp was voor ieder groepslid een op afstand bestuurbare helikopter. 

SolidWorks colleges verzorgd door Cadix

De ‘Pick & Place’ machines zijn ontworpen in SolidWorks. Cadix verzorgd reeds geruime tijd succesvol colleges aan de Hanzehogeschool Groningen. Alle eerstejaars werktuigbouwstudenten krijgen Solid Works colleges van Wim Meijer, productspecialist 3D CAD werktuigbouwkundig CAD software. Het eindresultaat na de colleges, is dat de studenten na het eerste jaar zelfstandig 3D CAD modellen kunnen maken. Van 2D schets tot 3D samengestelde ontwerpen inclusief compleet uitgewerkte 2D tekeningen. Het resultaat wordt tot slot ook nog gebouwd en gepresenteerd. Onderstaande groep had volgens Cadix het meest innovatieve ontwerp en had daarbij bestaande materialen en onderdelen op een slimme manier toegepast. Alle groepsleden hebben van Cadix een afstandbestuurbare helikopter ontvangen.

Van links naar rechts: Wim Meijer (Cadix), Youp van Ligten, Tim de Vries, Dino Krijestorac , Menno Hettinga en Luuk Huisman (Cadix). Onderste rij:  Aiko Bosma en Daan Penterman.
Van links naar rechts: Wim Meijer (Cadix), Youp van Ligten, Tim de Vries, Dino Krijestorac , Menno Hettinga en Luuk Huisman (Cadix). Onderste rij: Aiko Bosma en Daan Penterman.